• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
  Find
 • Hovednummer

  +45 3333 7171

  • Man-fre: 09.00 - 17.00

  Investering Direkte

  +45 5585 0435

  Man-fre: 09.00 - 17.00

  Telefonsamtaler kan blive optaget og gemt til brug for dokumentation og sikkerhed.

  Support til Netbank
  70 105 501
  Man-tors: 08.00 - 21.00
  Fredag:      08.00 - 18.00
  Lørdag:     10.00 - 18.00
  Søndag:    10.00 - 21.00

  Spær dit kort
  70 20 70 20

  Bliv kunde

  70 10 17 08

Del

Første kvartal bød på mere aktiefremgang med de små og mellemstore selskaber i front

KVARTALSNYT: Velkommen til et kort indblik i årets første tre måneder, hvor aktiemarkederne fortsat steg, imens obligationer og sidste års aktievindere mistede momentum. Ansvarlige investeringer fyldte meget i Danske Invests overskrifter.

Kvartalet kort fortalt

 • Aktiefondene (med en enkelt undtagelse) gav pæne positive afkast
 • Udviklingen tilgodeså de mindre og cykliske aktier
 • Obligationsfondene blev generelt udfordret af stigende renter
 • Stort fokus på ansvarlige investeringer i Danske Invest


Optimismen prægede kvartalet

Havde du håbet på en stille start på året efter et særdeles begivenhedsrigt 2020, blev du muligvis lidt skuffet. Selvom årets første tre måneder generelt har været positive, set med investorbriller, har kvartalet også været præget af en række geopolitiske begivenheder, der har vendt rundt på udviklingen i de finansielle markeder i forhold til sidste år. Således mistede sidste års vinderaktier lidt momentum og gav i stedet plads til, at flere mindre og mere værdibaserede selskaber (også kaldet value-aktier) kunne bidrage til de overvejende positive afkast i Danske Invests fonde.

Den optimistiske markedsstemning blev styrket yderligere, takket være en veloverstået præsidentindsættelse og succesfuld udrulning af vaccinerne i USA. Samtidigt har Præsident Biden fået magten i begge af kongressens kamre og lovet en omfattende genrejsningsplan af den amerikanske økonomi. Det påvirkede renterne i positiv retning, hvilket øgede frygten for inflation. Dermed blev vejen banet for de mere værdibaserede og cykliske aktier, som man bl.a. finder en overvægt af i Europa.
 

Sidste års tabere blev vinderne i første kvartal

Er der en ting, som første kvartal i 2021 således har sat en fed streg under, er det værdien af at sprede sine investeringer. Sidste års helt store vindere i form af et par håndfulde væksttunge teknologiaktier fra USA og de meget populære C20 aktier i Danmark, mistede en del momentum i første kvartal. Det samme gjaldt det kinesiske aktiemarked, der ikke kunne leve op til sidste års positive udvikling efter chokket fra Covid-19 havde lagt sig.
 
Er der en ting, som første kvartal i 2021 har sat en tyk streg under, er det værdien af at sprede sine investeringer.
For investorerne i Danske Invests aktiefonde var første kvartal generelt positiv. Med undtagelse af indeksfonden, Danske Invest Indeks Bioteknologi, der leverede et afkast på -0,7 procent i kvartalet, lå alle aktiefondene med afkast på over 3,6 procent. Fondene med fokus på small cap og dermed de mindre selskaber, klarede sig generelt bedst.

Således gav Danske Invest Nye Markeder Small Cap, et afkast på hele 15,4 procent, hvilket var 3,5 procent bedre end benchmark. Fondene med Europa, USA og det globale aktiemarked i fokus leverede ligeledes pæne afkast på mellem 7 og 11 procent. Hvorimod fondene med Kina, Danmark og Japan i fokus ikke helt kunne følge med, selvom de leverede pæne afkast på mellem 3 og 7 procent.

På obligationssiden, var billedet mere blandet. Det var således kun de mere risikobetonede high yield-  og virksomhedsobligationer, der leverede positive afkast. De mere traditionelle obligationsfonde med fokus på Danmark, Europa og det globale obligationsmarked blev hårdere ramt af de faldende obligationskurser og leverede negative afkast. Hårdest gik det ud over en række obligationsfonde i de nye markeder med afkast tæt på -4 procent.

Danske Invests fondssider, kan du følge med i alle afkasttallene og se, hvordan de enkelte fonde har klaret sig.
 

Ekstra fokus på ansvarlige investeringer i Danske Invest

Ansvarlige investeringer og bæredygtigheden i de selskaber, der investeres i, er et af de vigtigste fokusområder i Danske Invest i disse år. Det gælder både i det brede arbejde med alle fondene, men også specifikt i de nye fonde, der planlægges at blive lanceret. Et godt eksempel er Global Sustainable Future, der siden introduktionen i september 2020 er blevet taget særdeles godt i mod af investorerne.

LÆS OGSÅ: Aktiefond med verdensmålene i fokus tiltrækker mange nye investorer

Et andet eksempel på det brede arbejde kom til udtryk i marts måned, hvor Danske Invest tog endnu et skridt for at støtte den grønne omstilling. Det skete ved, at kravene til selskaberne i fondene blev skærpet yderligere, så maksimalt fem procent af omsætningen må komme fra aktiviteter inden for kul, tørv og tjæresand. Tidligere lå grænsen på 30 procent.

LÆS OGSÅ: Danske Invest strammer klimakravene

Et tredje eksempel i første kvartal, omhandlede mærkningen af ansvarlige investeringer i Danske Invest. Den 10. marts implementerede vi de nye EU-regler for bæredygtige investeringer, der skal gøre det endnu nemmere at sammenligne investeringer med bæredygtighed i fokus. 

LÆS OGSÅ: Nye EU-regler skal gøre det nemmere at sammenligne investeringer med bæredygtige elementer
 

Årets generalforsamling afholdes online

Mandag den 26. april 2021 afholder Investeringsforeningen Danske Invest, Investeringsforeningen Danske Invest Select og Investeringsforeningen Danske Invest Index fælles ordinær generalforsamling online. Grundet de fortsat særlige omstændigheder omkring COVID-19 henstiller vi til, at ingen investorer møder fysisk op til generalforsamlingen.

LÆS OGSÅ: Generalforsamling i Danske Invest, Danske Invest Select og Danske Invest Index afholdes online

Dagsorden og de fuldstændige forslag samt årsrapporter for 2020 med tilhørende revisionspåtegning er fremlagt til eftersyn på foreningens kontor og kan findes her på danskeinvest.dk.
 
Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Det er ikke et tilbud eller opfordring til at gøre tilbud om at købe eller sælge et finansielt instrument. Vær altid opmærksom på, at historisk afkast og prognoser om fremtidig udvikling ikke er en indikation af fremtidigt afkast, som kan være negativt. Rådfør dig altid med professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.

Noter:
Data for Danske Invest Bioteknologi Indeks KL: De årlige afkast pr. 31.03.2021 er på 1 års sigt 13,6% , 2 års sigt -11,0% , 3 års sigt 24,5% , 4 års sigt 9,7% , 5 års sigt 25,6% . Historiske afkast er ingen pålidelig indikator for fremtidige afkast.

Data for Danske Invest Nye Markeder Small Cap, klasse DKK d: De årlige afkast pr. 31.03.2021 er på 1 års sigt 74,7% , 2 års sigt -24,3% , 3 års sigt -0,4% , 4 års sigt 0,4% , 5 års sigt 13,9% . Historiske afkast er ingen pålidelig indikator for fremtidige afkast.

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du til- og afmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage eller afmelde.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.