• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
  Find
 • Hovednummer

  +45 3333 7171

  • Man-fre: 09.00 - 17.00

  Investering Direkte

  +45 5585 0435

  Man-fre: 09.00 - 17.00

  Telefonsamtaler kan blive optaget og gemt til brug for dokumentation og sikkerhed.

  Support til Netbank
  70 105 501
  Man-tors: 08.00 - 21.00
  Fredag:      08.00 - 18.00
  Lørdag:     10.00 - 18.00
  Søndag:    10.00 - 21.00

  Spær dit kort
  70 20 70 20

  Bliv kunde

  70 10 17 08

Bliv klogere på obligationer

Lån dine penge ud til Danmark

Obligationerne giver mange spændende muligheder for at sammensætte en bred investeringsportefølje. Ofte bliver de omtalt som ”en sikker” og  måske lidt kedelig investering. Men er de det? Og hvad er en obligation egentligt?

Hvad er en obligation?

Obligationer har fyldt meget i danskernes opsparing igennem tiden. Det forstår man godt, da det er en type investering som historisk har budt på mange gode egenskaber. Kort fortalt er en obligation et lånebevis, som bliver udbudt på børserne og som du kan sætte dine penge i. Det vil sige et værdipapir, der viser, at du har lånt dine penge ud. Det kan enten være til en stat, et realkreditinstitut eller en virksomhed, som har brug for dine penge. Som betaling får du en aftalt rente i en aftalt periode.

Hvorfor er det relevant for mig?

Obligationer bliver ofte betragtet som en mere stabil investering end aktier. Historisk har de da heller ikke budt på de samme udsving som aktier. Køber du eksempelvis en obligation med en rente på 2 procent og en løbetid på 20 år, forpligter udstederen sig til at betale dig 2 procent i rente hvert år i 20 år. Dermed er du sikret et fast afkast år efter år, medmindre udstederen ikke kan betale dig lånet eller renterne tilbage. Desuden kan du tjene penge, hvis værdien af dine obligationer stiger. Men husk, at du kan tabe penge, hvis efterspørgslen på dine obligationer falder.

Hvordan kommer jeg i gang?

Du kan selv handle en stor del af obligationerne på fondsbørserne. Mange virksomhedsobligationer og obligationer fra de nye markeder er dog vanskeligt tilgængelige for private investorer. Mange vælger derfor at investere i fonde og dermed få hjælp af professionelle. Husk på, at der altid er en risiko forbundet med at investere – også i obligationer. Desuden har de seneste års lave renter betydet, at mange af de traditionelle statsobligationer med lav risiko ikke forventes at give positivt afkast i nær fremtid. Så tal gerne med en rådgiver, inden du investerer.

Denne artikel er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historisk afkast og prognoser om fremtidig udvikling ikke er en indikation af fremtidigt afkast, som kan være negativt. Rådfør dig altid med professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.

Klik her og se vores udvalg af obligationsfonde

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.