• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
  Find
 • Hovednummer

  +45 3333 7171

  • Man-fre: 09.00 - 17.00

  Investering Direkte

  +45 5585 0435

  Man-fre: 09.00 - 17.00

  Telefonsamtaler kan blive optaget og gemt til brug for dokumentation og sikkerhed.

  Support til Netbank
  70 105 501
  Man-tors: 08.00 - 21.00
  Fredag:      08.00 - 18.00
  Lørdag:     10.00 - 18.00
  Søndag:    10.00 - 21.00

  Spær dit kort
  70 20 70 20

  Bliv kunde

  70 10 17 08

Bliv klogere på aktier

De finansielle markeders konge

Aktier har altid haft en helt særlig tiltrækningskraft på investorerne.  Det er aktierne, der fylder mest i medierne, hvor de ofte bliver beskrevet som det bedste bud på langsigtet investering. Men er de det? Og hvad er en aktie egentlig?

Hvad er en aktie?

En aktie er i virkeligheden et dokument, der beviser, at du ejer en andel af et selskab. Med det i hånden ejer du en lille del af et selskab. Det giver dig retten til at få del i selskabets overskud og eventuelle udbytte. Ligesom du kan tjene penge, hvis andre vil købe dine aktier af dig til en højere pris, end du gav. Du kan normalt kun købe aktier i de selskaber, der er noteret på en børs og har udstedt aktier til frit salg. 
 

Hvorfor er det relevant for mig?

Som ejer af en aktie, har du mulighed for at få del i et selskabs overskud. Men derudover kan du tjene penge, hvis din aktie stiger i værdi. Når den handles på en børs, ændrer kursen sig nemlig løbende alt efter, hvor stor eller lille efterspørgslen er fra alle andre investorer. Det gør den typisk, hvis der er en tiltro til, at selskabet kan øge sin indtjening i fremtiden, eller der er gode nyheder på vej. Det kan også være, når hele markedet er inde i en positiv stemning. Men husk, at ligesom aktier hurtigt kan stige i værdi, kan de også hurtigt falde igen.

Hvordan kommer jeg i gang?

Der er flere muligheder. Du kan fx købe enkeltaktier direkte igennem din netbank eller på en handelsplatform. Men husk, at selvom aktier historisk har givet bedre afkast end fx obligationer, er det også typisk dem, der kan falde mest på kortest tid. Enten på grund af generel markedsuro eller fordi markedet mister tilliden til aktien. Derfor vælger mange at investere i aktier gennem en fond i en investeringsforening som Danske Invest, hvor man løbende overvåger aktierne i forhold til risiko og afkast og sørger for en god risikospredning.

Denne artikel er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historisk afkast og prognoser om fremtidig udvikling ikke er en indikation af fremtidigt afkast, som kan være negativt. Rådfør dig altid med professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.

Klik her og se vores udvalg af aktiefonde

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.