• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
  Find
 • Hovednummer

  +45 3333 7171

  • Man-fre: 09.00 - 17.00

  Investering Direkte

  +45 5585 0435

  Man-fre: 09.00 - 17.00

  Telefonsamtaler kan blive optaget og gemt til brug for dokumentation og sikkerhed.

  Support til Netbank
  70 105 501
  Man-tors: 08.00 - 21.00
  Fredag:      08.00 - 18.00
  Lørdag:     10.00 - 18.00
  Søndag:    10.00 - 21.00

  Spær dit kort
  70 20 70 20

  Bliv kunde

  70 10 17 08

DelClose

Sådan kan dine investeringer påvirke selskaberne i en social retning

FORSTÅ ESG: Aktieforvalterne har længe diskuteret klima og miljø med selskaberne. Men fokus retter sig stadig mere mod S’et i ESG, hvilket ikke mindst skyldes corona-pandemien, der for alvor har sat de sociale aspekter i spil.

Historien kort fortalt

 • Ny artikelserie om ESG - denne gang om S'et, sociale forhold
 • Sociale forhold fylder mere i dialogen med selskaberne end tidligere
 • Eksempler med Adidas og Yara viser, at intet er sort/hvidt i ansvarlige investeringer

Det er svært at undgå begrebet ESG, hvis du vil investere ansvarligt. Vi har tidligere beskrevet, hvordan det danske aktieteam arbejder med E’et. Nu er det S’et, vi skal se nærmere på, og vi udvider investeringsuniverset til Europa med blandt andet en case, der involverer sociale forhold hos et af verdens største sportsmærker.

I begyndelsen af 2020 opdagede vi, at corona kunne være andet end en mexicansk øl. I Danmark sad vi måbende og betragtede, hvad der skete først i Kina og siden i Italien. Mens corona kom til Danmark, oplevede porteføljeforvalter Kasper Brix-Andersen og hans team, pandemien som en slags naturkatastrofe, der for alvor testede de europæiske selskabers modstandskraft. Men der var også andre områder, som ændrede sig.
 
”Pandemiens udbrud står for mig som skelsættende i forhold til ’S’-et i ESG. Mange års fokus på miljø og god ledelse blev udskiftet med sociale forhold, da det pludselig blev yderst vigtigt, hvordan man sikrer sine medarbejderes sundhed når eksempelvis fabrikkerne skal holdes åbne. Nærmest fra den ene dag til den anden dominerede de sociale forhold vores snakke med selskaberne,” siger Kasper Brix-Andersen, som er den ansvarlige porteføljeforvalter for Danske Invest Europa.
 

Hvad er ESG?

På dansk oversætter vi ESG, Environmental, Social & Governance, til miljømæssige og sociale forhold samt god selskabsledelse. ESG-faktorer anvendes sammen med finansielle faktorer til at vurdere en virksomhed ud fra et holistisk perspektiv. Det vil sige, at ESG-faktorer indgår i en vurdering af risici, som kan have betydning for finansielle resultater og drift. ESG-faktorer vil også indgå i en vurdering af, hvordan en investering i et selskab understøtter samfundet som helhed eller om det kan have en negativ effekt.
 

Adidas i mediestorm

En af dialogerne om sociale forhold, som Kasper Brix Andersen og hans team havde i begyndelsen af pandemien, var med tyske Adidas. I marts 2020, da det meste af Europa gik i lockdown, afviste Adidas at betale husleje i deres butikker. Beslutningen skabte forargelse i Tyskland, og flere tyske ministre gav udtryk for deres forargelse i medierne.
 
"Vi havde mange samtaler med virksomheder i de første måneder af pandemien, herunder flere med Adidas. Det var meget usikre tider, og jeg kan vist godt sige, at nogle virksomheder havde brug for at mere end et forsøg før de fandt den rigtige vej i det nye pandemiunivers,” siger Kasper Brix-Andersen og understreger, at de blot var én af mange investorer, som gjorde Adidas opmærksom på, at deres tilgang ikke var acceptabel.
 
En mediestorm brød ud i Tyskland, og Adidas ændrede sin strategi. Efter første nedlukning talte Kasper Brix-Andersen igen med Adidas, og virksomheden forsikrede ham om, at de havde ændret strategi, så Kasper beholdt aktien.


Kasper Brix-Andersen er porteføljeforvalter for Danske Invest Europa, som fornylig vandt en Morningstar-award.

Godt et år senere var Adidas igen med til at skabe overskrifter. Denne gang skyldtes det, at Adidas og flere andre globale tøjbrands havde afvist at bruge bomuld fra Xinijang i Kina, da det skulle være høstet ved tvangsarbejde. Det skabte stor vrede mod tøjmærkerne i Kina, som afviste, at der var tvangsarbejde blandt bomuldsplukkerne i Xinjiang.
 
Trods udfordringer i sociale forhold i Adidas, holder Kasper Brix-Andersen stadig fat i aktien.
 
"Adidas arbejder aktivt på at bidrage til FN's verdensmål via deres produkter. Det er ikke altid nemt, og der er mange perspektiver, man skal tage hensyn til, men de gør generelt et godt stykke arbejde. Emner som miljømæssig påvirkning i forsyningskæden, håndtering af kemikalier i produkterne, brug af råmaterialer og effektivitet er på øverst på dagsordenen, når vi taler med Adidas," forklarer han.
 

Norsk firmas arbejde for menneskerettigheder i Hvide Rusland

Men det er ikke kun aktiefolkene i Danske Bank Asset Management, der har oplevet større fokus på sociale forhold. I nordiske erhvervsobligationer er der særligt en sag, som porteføljeforvalter Anders Grønning fremhæver.

I 2021 var der fokus på den norske virksomhed Yara International, som producerer gødning og kemikalier. Det var selskabets aktiviteter i Hviderusland, som var problemet. Dette kom bl.a. til udtryk i artikler i norske medier, hvor Hvide Ruslands oppositionsleder forsøgte at lægge pres på Yara. En af det norske selskabs underleverandører er et statsejet selskab i Hvide Rusland, og oppositionslederen ville have Yara til at trække sig fra samarbejdet, idet det indirekte støttede regeringen med udenlandsk valuta. Arbejdsforholdene var samtidigt blevet markant svækket i landet siden valget i 2020 i form af brud på menneskerettigheder og dårlige sikkerhedsforanstaltninger for medarbejderne.

Yara indgår i Danske Invest Nordiske Virksomhedsobligationer og Anders Grønning tog kontakt til selskabet og bad om yderligere informationer og et møde.

”De stillede med fire mand, som svarede beredvilligt på alle vores spørgsmål. Vi havde brug for at høre deres overvejelser og få et mere nuanceret syn på sagen, da artiklen var meget skarpt trukket op og vi ville være sikre, at vi fik ordentlig indsigt i sagen,” siger Anders Grønning.
 

Ingenting er sort/hvidt i ansvarlige investeringer

Som det ofte er tilfældet med ansvarlige investeringer, så var sagen betydeligt mere nuanceret end medierne havde lagt op til. Eftersom Yara var en af de største kunder i det hvide russiske selskab, havde de en position, hvor de aktivt kunne arbejde for at forbedre vilkårene for medarbejderne – blandt andet via en fast udstationering af en Yara-medarbejder - og de var kommet rigtigt langt.

”Yara var meget dedikerede til at prøve at gøre en forskel dernede. Sikkerheden var generelt blevet væsentligt ændret, og det var Yaras oplevelse, at hele tilgangen til sikkerhed var ændret, hvilket var et resultat af, at underleverandørens direktør jævnligt var blevet involveret i processen. Herudover var en række personer blevet genansat efter at være blevet fyret, fordi de var medlemmer af en forkert fagforening” siger Anders Grønning.

Yara blev i starten af 2022 nødt til at trække sig ud af landet på grund af nye sanktioner mod landet, men vil gerne fortsætte arbejdet, hvilket var planlagt til at fortsætte i yderligere seks måneder.

Men for Anders Grønning var udfaldet af sagen meget positiv.   

”Yara ligger generelt højt på ESG-skalaen og jeg fik bekræftet den placering ved mødet. De arbejder dedikeret for og bruger mange ressourcer på ESG og jeg føler mig overbevist om, at ESG er en gennemgående værdi i selskabet,” afslutter han.
Denne publikation er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. 
 
Vær altid opmærksom på, at historisk afkast ikke er en indikation af fremtidigt afkast, som kan være negative. 
 
Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering. 
 
Vi henviser dig til at læse prospektet og central investorinformation, inden du træffer en endelig investeringsbeslutning. Prospektet, central investorinformation og information om klagehåndtering (investorrettigheder) er tilgængeligt på dansk og kan findes her og her (under ”dokumenter”).  
 
Mere information om fondens bæredygtighedsrelaterede egenskaber kan findes her og her.
 
Beslutningen om at investere i fonden bør træffes under hensyntagen til alle fondens miljømæssige og/eller sociale karakteristika som beskrevet i prospektet.
 


 

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du tilmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke til at modtage nyhedsbrevet ved at kontakte os på 3333 7171 eller skrive til danskeinvest@danskeinvest.com. Du kan også altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på linket i bunden af nyhedsbrevet.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.