• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
    Find
  • Hovednummer

    +45 3333 7171

    • Man-fre: 09.00 - 17.00

    Investering Direkte

    +45 5585 0435

    Man-fre: 09.00 - 17.00

    Telefonsamtaler kan blive optaget og gemt til brug for dokumentation og sikkerhed.

    Support til Netbank
    70 105 501
    Man-tors: 08.00 - 21.00
    Fredag:      08.00 - 18.00
    Lørdag:     10.00 - 18.00
    Søndag:    10.00 - 21.00

    Spær dit kort
    70 20 70 20

    Bliv kunde

    70 10 17 08

DelClose

Derfor ser eksperten muligheder i europæisk high yield

Europæisk pengepolitik og virksomhedernes basale helbredstilstand gør europæiske high yield-obligationer interessante, vurderer Danske Invests chefanalytiker.

Efter en hård medfart for europæiske high yield-virksomhedsobligationer i starten af året er der nu flere årsager til, at obligationerne i Europa er interessante.

For det første er virksomhederne i Europa over en bred kam i dag basalt set i bedre form end deres amerikanske pendanter.

”De europæiske virksomheder har i en årrække udskiftet risikoappetitten med en konservativ tilgang og har brugt de sidste par år på at reducere gæld og holde tilbage på investeringer. Eksempelvis har virksomhederne derved forbedret deres evne til at dække de løbende renteomkostninger på den gæld, de har, mens det modsatte er tilfældet for de amerikanske selskaber,” forklarer Bo Bejstrup Christensen, chefanalytiker for Danske Invest, der har fonden Danske Invest Euro High Yield-Obligationer med fokus på europæiske high yield-virksomhedsobligationer.

Lønpresset er udeblevet
For det andet har den forsigtighed, som de europæiske selskaber i en årrække har udvist, ført til lav jobskabelse og dermed høj ledighed, som dog er faldende nu.

”Den høje ledighed gør, at de europæiske selskaber ikke oplever pres på indtjeningsmarginer fra lønomkostningerne,” siger Bo Bejstrup Christensen.

Omvendt er USA i dag på et sted i den økonomiske cyklus, hvor et lønpres er ved at udvikle sig, omend der endnu ikke er tale om decideret overophedning. Det samme er altså endnu ikke tilfældet i Europa, hvor selskaberne højst sandsynligt vil have mulighed for at øge deres marginer et stykke tid endnu, forklarer Bo Bejstrup Christensen.

Gode finansieringsforhold
For det tredje vurderer han, at de overordnede finansieringsforhold for europæiske virksomheder af flere årsager er mere favorable end forholdene for virksomheder i USA.

”Centralbanken i USA er langsomt i gang med at stramme pengepolitikken, mens situationen i euroland er den modsatte,” siger Bo Bejstrup Christensen.

Den Europæiske Centralbank, ECB, har netop lempet pengepolitikken igen, og centralbankchef Mario Draghi meldte i den forbindelse klart og tydeligt ud, at der kan komme yderligere lempelse, hvis der er behov for det.

”Vi mener, at den underliggende lempelige pengepolitik øger efterspørgslen efter europæisk high yield,” forklarer Bo Bejstrup Christensen.
Også når det gælder bankerne og deres villighed til at låne penge ud til virksomheder, har de i USA lempet adgangen til kredit for virksomhederne i mange år nu, men den tendens er begyndt at vende rundt, og bankerne er atter begyndt at stramme deres kreditstandarder lidt.

”Det modsatte er tilfældet i euroland. Det er først for et års tid siden, at de europæiske banker er begyndt at lempe deres kreditbetingelser overfor virksomhederne. Det gør de stadig, og med hjælp fra ECB forventer vi, at det vil fortsætte,” siger Bo Bejstrup Christensen, og fortsætter:

”Vi vurderer, at vi kommer til at se flere obligationsudstedelser i Europa, og at vi har et favorabelt udgangspunkt for, at det bliver mere normalt for virksomheder at finansiere sig i kapitalmarkedet i Europa,” siger han.

Politik og vækst udgør risici
High yield-virksomhedsobligationer er obligationer udstedt af selskaber med en kreditrisiko, der er i den høje ende. For virksomheder med hgh yield-status vurderes der at være større risiko for, at de ikke kan overholde deres betalingsforpligtelser, end for virksomheder med investment grade-status.

Da man som investor påtager sig en større risiko ved at investere i high yield-obligationer frem for investment grade-obligationer, er afkastet ligeledes højere. Virksomheder udsteder generelt obligationer som et alternativ til at optage eksempelvis et banklån med henblik på at finansiere et kapitalbehov såsom en ny investering.

Der er flere risici forbundet med at investere i europæiske high yield-obligationer. Den første er politisk, forklarer Bo Bejstrup Christensen.

”Selvom økonomien har klaret sig rigtig godt i Europa, er der fortsat meget politisk risiko tilbage i euroland. Vi har Storbritanniens valg om EU medlemskab i juni, Brexit-valget, og vi har en dysfunktionel spansk regering og derved sandsynlighed for et nyt valg,” siger Bo Bejstrup Christensen.

I tillæg vurderer Bo Bejstrup Christensen, at flygtningekrisen udgør en risiko, idet den stadig kan blusse op når som helst.

”En anden risiko er, hvis forventningerne til den globale vækst skuffer, specielt i Kina og emerging markets, men også i USA. Sker det, vil det ramme væksten i euroland og dermed skade virksomhedernes evne og villighed til at låne penge, ekspandere og skabe vækst,” forklarer Bo Bejstrup Christensen.

Husk, at historiske afkast ikke er en garanti for fremtidige afkast, og at afkast kan blive negative. Tal altid med din investeringsrådgiver, inden du foretager en eventuel investering.

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du tilmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke til at modtage nyhedsbrevet ved at kontakte os på 3333 7171 eller skrive til danskeinvest@danskeinvest.com. Du kan også altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på linket i bunden af nyhedsbrevet.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.