• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
    Find
  • Hovednummer

    +45 3333 7171

    • Man-fre: 09.00 - 17.00

    Investering Direkte

    +45 5585 0435

    Man-fre: 09.00 - 17.00

    Telefonsamtaler kan blive optaget og gemt til brug for dokumentation og sikkerhed.

    Support til Netbank
    70 105 501
    Man-tors: 08.00 - 21.00
    Fredag:      08.00 - 18.00
    Lørdag:     10.00 - 18.00
    Søndag:    10.00 - 21.00

    Spær dit kort
    70 20 70 20

    Bliv kunde

    70 10 17 08

DelClose

Sådan rammer dollarfaldet aktierne

2017 har været præget af store valutabevægelser, der spreder ringe i vandet på de finansielle markeder. Europæiske aktier ser dog stadig attraktive ud, vurderer chefstrateg.

Dollarkursen er i år faldet massivt i forhold til euroen og dermed også i forhold til den danske krone, der følger euroen tæt. Udviklingen tog fart henover sommeren.
 
”Euroen ligger i dag 10 pct. højere end ved årets start, og dermed har vi år til dato oplevet den kraftigste dollarsvækkelse siden 1986, hvor en række centralbanker som led i den såkaldte Plaza Accord intervenerede på valutamarkedet for at svække dollaren over for D-mark og yen,” fortæller Danske Banks chefstrateg Tine Choi.
 
Dollarfaldets årsager og effekt
Ifølge Tine Choi er der en række forskellige årsager til den svækkede dollar – herunder Donald Trumps manglende politiske formåen i USA samt kombinationen af robust økonomisk vækst og formindsket politisk risiko i Europa efter veloverståede valg i Frankrig. Den positive udvikling i Europa har fået mange internationale investorer til at søge mod europæiske investeringer, hvilket understøtter euroen og svækker valutaen i de lande, hvor pengene kommer fra – som fx USA.
 
”Og den store bevægelse på valutamarkedet har en meget bred og overordnet påvirkning på de økonomiske vækstudsigter og de finansielle markeder,” siger Tine Choi og uddyber:
 
”Den svækkede dollar styrker konkurrenceevnen for de amerikanske virksomheder og svækker modsat konkurrenceevnen for europæiske virksomheder. Amerikanske varer og serviceydelser bliver billigere på eksportmarkederne, mens de europæiske bliver dyrere. Dermed kan valutabevægelserne ramme den økonomiske vækst i USA og Europa i hhv. positiv og negativ retning.”
 
Kan ramme afkastet hårdt
For investorer kan effekten af valutabevægelser være endnu mere umiddelbar og kontant, understreger Tine Choi.
 
”Har du investeret i amerikanske aktier, slår svækkelsen af dollaren direkte igennem på dit afkast, og selv om de amerikanske aktier er steget flot i 2017, er hele afkastet blevet udraderet af dollarsvækkelsen, når vi omregner til euro. Det amerikanske aktieindeks S&P500 er steget omkring 10 pct. i år, men dollaren er svækket tilsvarende,” siger hun.
 
Som investor i europæiske aktier bliver du ramt af, at de europæiske virksomheder kan forvente en lavere fremtidig indtjening fra eksport. Knap 50 pct. af al indtjening i Europa genereres uden for euroområdet, og derfor er det ikke underligt, at mange aktieanalytikere i øjeblikket nedjusterer deres forventninger til indtjeningen i europæiske virksomheder samt virksomheder i emerging markets, som også mærker den svagere dollar.
 
”Det har medvirket til, at opturen på de europæiske aktiemarkeder i kølvandet på det franske valg er bremset op,” siger Tine Choi.
 
Ser stadig positivt på europæiske aktier
Danske Bank forventer, at dollaren vil blive svækket med yderligere 3 pct. over for euroen i løbet af de kommende 12 måneder. Det vil i så fald svække konkurrenceevnen for europæiske virksomheder endnu en tand, men alligevel fastholder Tine Choi sin overordnede tro på europæiske aktier, som Danske Bank i øjeblikket overvægter.
 
”Med det aktuelle positive vækstbillede i europæisk økonomi og vores forventninger til den fremtidige vækst vurderer vi, at de europæiske aktiemarkeder kan bære en sådan udvikling. Det er også værd at huske, at det ikke kun er selskabernes indtjening, der bliver påvirket af valutabevægelser, men også deres udgifter. I euroområdet har selskaberne 54 pct. af deres udgifter i andre valutaer end euro, og her kan den stærkere euro bidrage til at reducere omkostninger, når man omregner dem til euro,” forklarer Tine Choi.

Men hun fastslår, at de europæiske selskaber skal levere på indtjeningen, hvis aktiernes dyre prisfastsættelse fortsat skal kunne retfærdiggøres, og så påpeger hun, at vi generelt ikke skal forvente lige så høje afkast i andet halvår af 2017 som i første halvår.

”Vi har lagt den største acceleration i såvel den økonomiske vækst som i selskabernes indtjening bag os. På globalt plan forventer vi derfor et mere moderat aktieafkast på 5-8 pct. de kommende 12 måneder,” siger hun.
 

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du tilmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke til at modtage nyhedsbrevet ved at kontakte os på 3333 7171 eller skrive til danskeinvest@danskeinvest.com. Du kan også altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på linket i bunden af nyhedsbrevet.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.