• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
  Find
 • Hovednummer

  +45 3333 7171

  • Kontakt os hele døgnet


  Investering Direkte

  +45 5585 0435

  Man-fre: 09.00 - 18.00
  Support til Netbank
  70 105 501
  Man-tors: 08.00 - 23.00
  Fredag:     08.00 - 20.00
  Lørdag:     09.00 - 19.00
  Søndag:    09.00 - 23.00

  Spær dit kort
  70 20 70 20

  Bliv kunde

  70 10 17 08
Del

Politisk uro hærger Sydeuropa

Indenrigspolitikken i både Grækenland og Italien indtager en stadig mere central rolle i bekæmpelsen af gældskrisen. Det skaber fortsat stor usikkerhed, men vi rykker nærmere en løsning.

Situationen i Europa er præget af stor usikkerhed, og i både Grækenland og Italien har begge regeringslederne set sig nødsaget til at trække sig i kampen for at få stramninger og reformer vedtaget. Selvom den politiske situation generelt er meget usikker, så betyder udviklingen til gengæld, at vi rykker nærmere en løsning af den seneste hårdknude i gældskrisen, lyder det fra senioranalytiker Frederik Engholm-Hansen fra Danske Capital.
 
”I Grækenland har den græske ministerpræsident Papandreou ikke kunnet få opbakning i egne række til de finanspolitiske opstramninger, som Tyskland og Frankrig har krævet for yderligere støtte til landet. Oppositionen derimod er villig til at støtte spareplanerne, men kun mod øget indflydelse og en opløsning af den nuværende regering. Derfor er den græske regering trådt tilbage, og der forhandles på højtryk for at få en ny regering på plads. Udfaldet er lige nu usikkert,” forklarer Frederik Engholm-Hansen.

Berlusconi presset i Italien 
Han peger samtidig på, at også i Italien har Berlusconi tilsvarende problemer med at finde opbakning til et reformprogram for den italienske økonomi. Reformer, som han er blevet presset til at få gennemført fra de øvrige euro-landes chefer. Reformprogrammet skal sikre en lidt stærkere Italiensk vækst fremadrettet med det resultat, at finansmarkederne igen kan få tillid til, at den italienske stat kan tilbagebetale sin gæld.
 
”Også i Italien måtte ministerpræsident Berlusconi love sin aftrædelse, hvis det kunne flertal for reformerne. Men hvorvidt dette vil medføre nyvalg, en ny regeringssammensætning inden for det nuværende parlament eller eventuelt en midlertidig embedsmandsregering er endnu uklart. Markedet stiller sig meget skeptisk overfor udviklingen, hvor græske og italienske indenrigspolitiske studehandler bliver afgørende for fremgang i den europæiske gældskrise, fortæller Frederik Engholm-Hansen.

Italienske renter stiger
Et tegn på denne skepsis er, at italienske statsobligationer lige nu oplever meget lav interesse fra investorer, og det medfører de højeste statsrenter i Italien siden før landet indtrådte i euroen. Og høje statsrenter gør ikke situationen nemmere i et land med Europas næsthøjeste statsgæld.
 
”Situationen er meget usikker, men trods turbulensen og politiske konflikter, så er vi over den seneste uge rykket tættere på en gennemførelse af de nødvendige tiltag i både Italien og Grækenland - en nødvendig forudsætning for at de Europæiske politikere kan komme videre i deres forsøg for at dæmme op for krisen, vurderer Frederik Engholm-Hansen.
 

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du til- og afmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.