Fem spørgsmål til Global Sustainable Futures nye porteføljeforvalter
Den moderne verden er løbet fra den traditionelle opdeling af investeringer i sektorer, mener investeringsteamet bag Danske Invest Global Sustainable Future. Derfor har investeringsteamet ingen sektorspecialister.
En fond med fokus på investeringer, der understøtter en bæredygtig udvikling
Hvad er FN's Verdensmål?
'Fonden fokuserer på de aktier, som porteføljeforvalterteamet vurderer, er bedst positioneret til at løse de globale udfordringer, der er i forbindelse med omstillingen til en mere bæredygtig økonomi. Det vil sige selskaber med en stærk forretning, der står til at drage fordel af den økonomiske vækst, som ligger i den bæredygtige omstilling.
Spørgsmål til porteføljeforvalteren
- Hvordan ser tilgangen til investeringer ud i Danske Invest Global Sustainable Future?
”Danske Invest Global Sustainable Future er en aktivt forvaltet investeringsfond med fokus på globale aktier og et bæredygtigt investeringsmål, der skal bidrage til et eller flere af verdensmålene. De består af 17 mål vedtaget af FN’s medlemslande i 2015 med henblik at skabe en fælles international vision og retning i arbejdet for en mere lige, retfærdig og bæredygtig verden. Vi tilstræber at have en bred eksponering på tværs af porteføljen for at bevare dens diversificering og kontrollere risici. Selvom vi ikke fokuserer på sektorer, så kan vi se, at fonden historisk har haft en tendens til at have investeringer især i finans, teknologi, sundhedssektoren og i industriselskaber i vores portefølje.”
- Du fortæller, at udvælgelsesprocessen for investeringer i fonden ikke er fokuseret på sektorer – hvorfor ikke?
”Efter vores opfattelse passer den moderne verden ikke ind i traditionelle sektorer. Derfor er vores analytikere heller ikke sektorspecialister, som for eksempel energianalytikere eller sundhedsvæsen-analytikere. I stedet fokuserer vores analytikere på hele værdikæden. Med det mener jeg, hele den række af aktiviteter, der er involveret i at omdanne et produkt eller en tjenesteydelse fra idé til et salgbart produkt. Analytikerne kigger på, om der er interessante investeringsmuligheder andre steder i værdikæden, da vi mener, at de på denne måde er bedre udrustede til at finde potentielle investeringer på vegne af fondens investorer.”
- Kan du komme med et eksempel?
”Ja, hvis vi for eksempel ser på energisektoren, så ville en energianalytiker for et par år siden måske specialisere sig i større olie- og gasselskaber. I dag ville energianalytikerens fokus nok være blevet udvidet til at omfatte nogle af energiselskaberne inden for sektoren af vedvarende energi. Vi har imidlertid ofte oplevet, at de interessante investeringer ikke ligger i de store dominerende industriaktører, men ofte i selskaber, der laver komponenter, der bruges af de store etablerede selskaber. Denne type selskaber kan være en del af industrisektoren eller endda teknologisektoren, og derfor er der en risiko for, at en traditionel energianalytiker ikke vil opdage selskabet.”
- Hvordan sikrer I, at de selskaber, I udvælger, understøtter den bæredygtige udvikling?
”Inklusions- og eksklusionsovervejelser samt screeninger spiller en væsentlig rolle i fondens udvælgelse af investeringer. Det sker ved en vægtning og inklusion af selskaber, der blandt andet udviser ansvarlig håndtering af ESG-forhold og eksklusion af selskaber med uetiske eller kontroversielle aktiviteter. En væsentlig overvejelse er også, at selskaber, der investeres i, ikke må gøre væsentlig skade på (andre) miljømæssige eller sociale forhold, selvom de måske isoleret set fremmer et andet mål.
Vi ser blandt andet også på, om potentielle investeringer kan betragtes som bæredygtige i overensstemmelse med Danske Banks ”SDG-model” - det er en metode til at måle et selskabs bidrag til SDG’erne. Analysen gennem SDG-Modellen forholder sig til, hvad selskaberne producerer og/eller hvilke services, de yder, samt, hvordan selskaberne producerer deres produkter eller yder deres services.
Udover SDG-modellen, foretager vi løbende overvågning og rapportering af investeringer ud fra en række ’bæredygtighedsindikatorer’, der er de parametre, som vi bruger til vurdere, om fondens bæredygtige mål opnås. Udvælgelsen af investeringer følger Danske Banks framework for bæredygtige investeringer.”
Hvad er ESG?
På dansk oversætter vi ESG (Environmental, Social & Governance) til miljømæssige og sociale forhold samt god selskabsledelse. ESG henviser til ikke-finansielle aspekter i en virksomhed. En vurdering af en virksomheds ESG-profil kan eksempelvis bruges til at vurdere virksomheden sammen med finansielle faktorer. I dag har ESG som begreb en bred anvendelse og de bagvedliggende hensyn ses blandt andet reflekteret i både dansk lovgivning og EU-lovgivning.
ESG er blevet et afgørende instrument i investeringsanalyse. Mange professionelle investorer anvender i dag ESG-analyse sammen med finansielle faktorer til at vurdere en virksomhed ud fra et holistisk perspektiv.
- Kan du komme med et eksempel på, hvilke selskaber fonden investerer i, som både understøtter fondens fokus på bæredygtighed og afkast?
”Når vi udvælger aktier til fonden, går vi generelt efter selskaber, der har tilpasset sig eller kan tilpasse sig en verden i forandring, særligt dem, der tilbyder overbevisende og innovative langsigtede løsninger, som kan hjælpe andre med at navigere i et samfund i transition. Det er selskaber, som vi forventer, vil hjælpe investorerne med at fremtidssikre deres porteføljer.
Eksempler på langsigtede løsninger finder vi især inden for industrier, der relaterer sig til sundhedsvæsen og vedvarende energi – inden for førstnævnte er vi især på udkig efter virksomheder, der har til formål at reducere sundhedsudgifterne og/eller forbedre patientresultaterne, hvilket gør sundhedspleje mere overkommeligt og tilgængeligt. Særligt vedvarende energi finder vi også yderst relevant, da verden fortsat intensiverer sit fokus på opnåelse af CO2-neutral udledning (net zero). Et andet aktuelt eksempel er kunstig intelligens (AI). Flere og flere selskaber bruger kunstig intelligens til at blive mere effektive og træffe bedre investeringsbeslutninger. Det kræver imidlertid rigtig meget strøm at drive computerkraften bag kunstig intelligens. Vi fokuserer derfor for eksempel på selskaber, der bidrager til at reducere den energi, der er nødvendig for at kunne bruge computerprocessorkraft ved at forbedre eller optimere chipdesign (med både hardware- og softwareløsninger).”
Danske Invest Global Sustainable Future
- Investerer i globale aktier
- Aktivt forvaltet aktiefond, hvilket betyder, at forvalterne forsøger at finde de bedste investeringer for at give investoren det højest mulige afkast under hensyntagen til risikoen.
- Har et bæredygtigt investeringsmål om at accelerere overgangen til en bæredygtig økonomi og bidrage positivt til opnåelsen af udvalgte FN-Verdensmål – læs mere om fonden her: Danske Invest Global Sustainable Future, klasse DKK d - Facts
- Fonden fremmer miljømæssige og sociale karakteristika samt sikrer god ledelsespraksis igennem screening, eksklusioner, investeringsanalyser og investeringsbeslutninger og aktivt ejerskab.
- Fonden er underlagt investeringsrestriktioner (med grænseværdier) og investerer således blandt andet ikke i:
- Tjæresand (< 5% omsætning)
- Termisk kul (< 5% omsætning
- Tørvefyret elproduktion (< 5% omsætning)
- Kontroversielle våben (0% omsætning)
- Tobak (< 5% omsætning)
- Fossile brændstoffer (< 5% omsætning)**
- Alkohol (< 5% omsætning)
- Kommerciel spillevirksomhed (< 5% omsætning)
- Militært udstyr (<5 % omsætning)
- Pornografi (< 1% omsætning)
- Følger desuden eksklusionslister for Norges Bank (Statens Pensionsfond Utland (”SPU”))
Du kan læse mere om restriktionerne og grænseværdierne her.
** På grundlag af en vurdering af et selskabs omstillingsplan kan fonden træffe beslutning om, at et energiforsyningsselskab ikke er omfattet af fondens eksklusion for fossile brændstoffer, uagtet at omsætningen overstiger 5%, forudsat at princippet om ikke at gøre væsentlig skade på miljømæssige eller sociale mål iagttages.
Vær altid opmærksom på risici
* Det fulde fondsnavn er Investeringsforeningen Danske Invest Global Sustainable Future, klasse DKK d
Data for Danske Invest Global Sustainable Future, klasse DKK d: De årlige afkast er 21,1% (jun 2023-jun 2024), 13,2% (jun 2022-jun 2023), -5,6% (jun 2021-jun 2022), 26,9% (jun 2020-jun 2021), 2,4% (jun 2019-jun 2020), 8,0% (jun 2018-jun 2019), 7,5% (jun 2017-jun 2018), 13,1% (jun 2016-jun 2017), -6,4% (jun 2015-jun 2016), 25,5% (jun 2014-jun 2015). Historiske afkast er ingen pålidelig indikator for fremtidige afkast. Se mere her.
Denne publikation er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning.
Vær altid opmærksom på, at historisk afkast ikke er en indikation af fremtidigt afkast, som kan være negative.
Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.
Vi henviser dig til at læse prospektet og dokumentet med central information, inden du træffer en endelig investeringsbeslutning. Et sammendrag af investorrettigheder er tilgængeligt på dansk og kan sammen med mere information om fondens bæredygtighedsrelaterede egenskaber findes her: show_download.prospectus (danskeinvest.dk).
Beslutningen om at investere i fonden bør træffes under hensyntagen til alle fondens bæredygtige investeringsmål som beskrevet i prospektet.
Danske Invest Management A/S kan beslutte at opsige aftalerne, som er indgået med henblik på markedsføring af dets fonde.
Abonnér på nyheder
Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.
Du tilmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.
Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke til at modtage nyhedsbrevet ved at kontakte os på 3333 7171 eller skrive til danskeinvest@danskeinvest.com. Du kan også altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på linket i bunden af nyhedsbrevet.