• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
  Find
 • Hovednummer

  +45 3333 7171

  • Man-fre: 09.00 - 17.00

  Investering Direkte

  +45 5585 0435

  Man-fre: 09.00 - 17.00

  Telefonsamtaler kan blive optaget og gemt til brug for dokumentation og sikkerhed.

  Support til Netbank
  70 105 501
  Man-tors: 08.00 - 21.00
  Fredag:      08.00 - 18.00
  Lørdag:     10.00 - 18.00
  Søndag:    10.00 - 21.00

  Spær dit kort
  70 20 70 20

  Bliv kunde

  70 10 17 08

Del

Negative renter: Gode råd inden du vælger fonde med lav risiko

Bliv klogere på, hvad du skal være opmærksom på, inden valget falder på obligationsfonde med lav risiko i en tid med negative renter.

Det historisk lave renteniveau i Europa har vendt op og ned på obligationsmarkederne i de seneste år. For bare få år siden ville en bredt sammensat fond med obligationer fra Danmark eller Euro-landene være en oplagt løsning for forsigtige investorer, der efterspurgte stabile positive afkast. Renteudviklingen i 2019 har midlertidig betydet, at investorer, der er på udkig efter investeringer med lav risiko, bør være ekstra opmærksomme på, hvor afkastet skal komme fra de kommende år.

”Når du investerer i obligationer, kommer afkastet traditionelt fra to sider. På den ene side har investorerne fået en væsentlig del af afkastet fra renterne i fonden. Det er de faste beløb, som udstederen af obligationen betaler til dig år efter år. Det kan fx være den danske stat. Den anden del af afkastet kan komme fra kursudviklingen på obligationen”, siger Kim Thelle Pilgaard, der er investeringsspecialist i Danske Invest.

Han peger desuden på, at selvom obligationerne generelt har givet rigtig pæne afkast i det seneste år, er det ikke sikkert, at den opadgående kursudvikling kan fortsætte. Det afhænger af, hvad vej renten udvikler sig i den kommende tid. Hvis vi har ramt niveauet for, hvor renterne skal være i de kommende år, står vi tilbage med en kombination af meget lave eller negative renter og udsigt til minimale eller negative kursgevinster.

 
Obligationer er ikke dømt ude
Ifølge Kim Thelle Pilgaard betyder det rekordlave renteniveau dog ikke, at obligationerne som aktivklasse har mistet sin relevans. Selvom den effektive rente ikke ser ud til at kunne bidrage nævneværdigt til afkastet i de kommende år, er der en række andre forhold, som spiller ind.

”For det første siger den nuværende effektive rente nødvendigvis ikke noget om, hvordan kursudviklingen på obligationerne vil udvikle sig i de kommende år. Falder renten yderligere, vil kursen stige og dermed bidrage positivt til afkastet. For det andet er de fleste af vores fonde aktivt forvaltet, hvor forvalternes målsætning er at skabe et merafkast i forhold til det generelle marked. Og for det tredje rummer obligationer stadig en række stabiliserende egenskaber, der kan være gode at have i en bredt sammensat portefølje. Særligt i en tid som denne, hvor der formentlig er mange, som vælger at gå op i risiko for en del af deres investeringer for at få positive afkast”, siger Kim Thelle Pilgaard.
 
Sådan finder du den effektive rente
Den effektive rente for de forskellige obligationsfonde finder du til hver en tid på Danske Invests hjemmeside. Alle fonde har deres egen webside, som du kan finde i fondsoversigten. I bunden af fondssiderne, i den lysebrune kasse, finder du linket ”Dagens tal”. Her finder du tallet for den effektive rente. Lige over den lysebrune kasse finder du de ” Løbende administrationsomkostninger”. Det er de omkostninger, du betaler for at dække fondens udgifter til bl.a. forvaltning, distribution og formidling. De to tal kan give en indikation af det fremtidige afkast, hvor der ikke tages højde for den fremtidige renteudvikling og resultatet af den aktive forvaltning.

”Hvorvidt du skal inddrage obligationer i porteføljen, beror på en lang række ting. Det afhænger af dine øvrige investeringer, og om du ønsker at inddrage andre typer investeringer i din portefølje. Dine forventninger til renteudviklingen og din risikovillighed samt tidshorisont spiller også en vigtig rolle. Som for andre Danske Invest fonde anbefaler vi derfor altid, at investeringer sker i samarbejde med en rådgiver”, slutter Kim Thelle Pilgaard.
 
Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historisk afkast og prognoser om fremtidig udvikling ikke er en indikation af fremtidigt afkast, som kan være negativt. Rådfør dig altid med professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.
 

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du til- og afmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.