• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
  Find
 • Hovednummer

  +45 3333 7171

  • Kontakt os hele døgnet


  Investering Direkte

  +45 5585 0435

  Man-fre: 09.00 - 18.00
  Support til Netbank
  70 105 501
  Man-tors: 08.00 - 23.00
  Fredag:     08.00 - 20.00
  Lørdag:     09.00 - 19.00
  Søndag:    09.00 - 23.00

  Spær dit kort
  70 20 70 20

  Bliv kunde

  70 10 17 08
Del

Muligheder og risici på de nye aktiemarkeder

Inden 2020 er økonomierne i nye markeder samlet set større end økonomierne i de udviklede lande, lyder forudsigelsen.

Skift gæld, aldrende befolkning og krise i de vestlige lande ud med ungdom, stigende middelklasse og en meget lav gældsætning. Det er i store træk forskellen mellem de etablerede vestlige økonomier og de såkaldte nye markeder.

Aberdeen Asset Management forvalter flere af Danske Invests aktieafdelinger med fokus rettet mod nye markeder, blandt andet Danske Invest Latinamerika, Danske Invest Fjernøsten samt Danske Invest Nye Markeder. Afdelingerne har alle fem stjerner i Morningstars rating, og det betyder, at de har klaret sig rigtig godt i forhold til andre investeringsforeningers afdelinger med samme fokus. Vi har spurgt porteføljerådgiver Nick Robinson fra Aberdeens Sao Paolo-kontor om, hvad det er, der er så særligt ved nye markeder.

Voksende middelklasse
Nick Robinson fortæller, at der er flere stærke langsigtede faktorer i nye markeder, der vil drive væksten. Et eksempel er demografien.

”Du har flere folk, der træder ind i middelklassen, og de bliver dermed rigere og er med til at sætte gang i det indenlandske forbrug. Folk får faste job og bliver i stand til at åbne bankkonti, hvilket gør det muligt for dem at tage lån for at øge deres forbrug.  Dette er en fordel for mange sektorer, der er afhængige af indenlandsk forbrug som f.eks. finanssektoren og forbrugssektoren. Og eftersom forbrugernes låntagning stadig er relativ lav i nye markeder, er dette noget, der kan fortsætte i mange år fremover,” forklarer Nick Robinson.

Varige forbrugsgoder hitter
Netop det indenlandske forbrug lægger Nick Robinson og hans kolleger fra Aberdeen Asset Management stor vægt på i deres forvaltning af Danske Invests afdelinger. Stigende middelklasser og udsigterne til positiv vækst fremover gør investeringer i selskaber med de varige forbrugsgoder med fokus på hjemmemarkedet interessante.

Nick Robinson vurderer, at væksten i nye markeder vil forsætte, også selv om der er krise i den vestlige verden. Faktisk vurderer Aberdeen, at nye markeders andel af verdens BNP vil være større end de udviklede landes inden 2020.

Økonomier i bedre form
”For det første er flere af økonomierne i nye markeder som eksempelvis Latinamerika i bedre form end flertallet af økonomierne i de udviklede lande. Derfor har disse lande masser af både finanspolitisk og pengepolitisk ammunition der kan bruges til at stimulere økonomierne, hvis det globale økonomiske miljø bliver værre,” forklarer Nick Robinson.

Han advarer dog om, at der kan komme bump på vejen det næste år, ligesom den nuværende EU-gældskrise vil føre til lav vækst i de udviklede lande. Det kan også smitte af på nye markeder, deriblandt Latinamerika. Derfor vurderer Nick Robinson, at vi kan komme til at se et par kvartaler med lav vækst i år. Han understreger dog, at den langsigtede motor for den økonomiske vækst på nye markeder stadig er intakt.

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du til- og afmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.