• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
    Find
  • Hovednummer

    +45 3333 7171

    • Man-fre: 09.00 - 17.00

    Investering Direkte

    +45 5585 0435

    Man-fre: 09.00 - 17.00

    Telefonsamtaler kan blive optaget og gemt til brug for dokumentation og sikkerhed.

    Support til Netbank
    70 105 501
    Man-tors: 08.00 - 21.00
    Fredag:      08.00 - 18.00
    Lørdag:     10.00 - 18.00
    Søndag:    10.00 - 21.00

    Spær dit kort
    70 20 70 20

    Bliv kunde

    70 10 17 08

DelClose

Kan en dansk investeringsforening gøre en forskel i australske mineselskaber?

FORSTÅ ESG: Tidligere på året satte Danske Invest fokus på vilkårene for medarbejderne i et australsk mineselskab. Sagen understreger, hvor vigtigt et redskab aktivt ejerskab er, når det gælder ansvarlige investeringer.

Historien kort fortalt

  • Danske Invests artikelserie om ESG - denne gang om aktivt ejerskab
  • Aktivt ejerskab er at udnytte sin indflydelse som aktieejer
  • Australske mineselskaber oplevede pres fra blandt andre Danske Invest på grund af usund medarbejderkultur

Kan det virkelig passe, at en investeringsforening i den danske andedam, kan påvirke store internationale virksomheder til at gå i en mere ansvarlig retning? Det korte svar er ja. Årsagen er, at aktivt ejerskab er et vigtigt værktøj til at fremme ansvarlige investeringer. 

Helt kort forklaret, så er aktivt ejerskab medindflydelse. Når du køber en aktie, så får du en ejerandel af selskabet, hvilket betyder, at du får stemmeret på selskabets generalforsamling. Som en stor kapitalforvalter får man også adgang til ledelsen, så man får mulighed for at bruge sin indflydelse.  I Danske Invest bliver aktivt ejerskab betragtet som et effektivt redskab til at styre risiko og maksimere afkast. Samtidig er det også et vigtigt værktøj til at præge fremtidens virksomheder og skubbe samfundet i en mere bæredygtig retning. 

”Vi har et stort ansvar som professionelle investorer. Derfor mener vi, at det er mere ansvarligt at konfrontere selskaberne med eventuelle bæredygtighedsudfordringer i stedet for at sælge investeringerne, hvis de ikke lever op til vores krav,” siger Mads Steinmüller, som er Head of Active Ownership i Danske Bank Asset Management.
 

Hvad er ESG?

På dansk oversætter vi ESG, Environmental, Social & Governance, til miljømæssige og sociale forhold samt god selskabsledelse. ESG-faktorer anvendes sammen med finansielle faktorer til at vurdere en virksomhed ud fra et holistisk perspektiv. Det vil sige, at ESG-faktorer indgår i en vurdering af risici, som kan have betydning for finansielle resultater og drift. ESG-faktorer vil også indgå i en vurdering af, hvordan en investering kan bidrage til at understøtte den bæredygtige omstilling, eller om investeringen kan have en negativ effekt, fordi selskabet ikke driver forretning på en bæredygtig måde.
 
 

Pres på ændring af medarbejderkultur

Som eksempel nævner Mads Steinmüller deres arbejde med australske mineselskaber. Før sommerferien udkom flere rapporter i Australien, blandt andet fra den vestaustralske delstatsregering, som viste, at de største mineselskaber i landet havde store udfordringer med mobning, seksuel chikane, voldtægter og generel mistrivsel. Da flere af de nævnte selskaber indgik i Danske Invests fonde, gik teamet for ansvarlige investeringer og porteføljeforvalterne fra Danske Invest Europa i dialog med selskaberne for at få et bedre indtryk af situationen og ikke mindst for at høre, hvad de gør for at løse dem.

Læs også om, hvordan sociale forhold fylder mere blandt europæiske selskaber. 

”Vi har været i dialog med flere af de største mineselskaber som Rio Tinto, BHP Group, Fortescue og Anglo American om deres udfordringer. Igennem den dialog har vi fået en mere detaljeret forståelse af udfordringerne og et overblik over, hvem der gør noget. Rio Tinto har eksempelvis ansat en ekstern konsulent, som frem mod 2024 sammen med ledelsen skal forsøge at forbedre kulturen. Flere af de andre selskaber anerkender, at de har udfordringer, men de er ikke nået så langt i at løse dem,” fortæller Mads Steinmüller. 

Han tilføjer, at hvis selskaber ikke anerkender deres bæredygtighedsudfordringer og ikke forsøger at løse eventuelle problemer, så kan det betyde, at selskabet sælges.

”Aktivt ejerskab handler også om at forstå, hvad selskaberne gør for at forbedre sig, når de har udfordringer, og så bruge den information i vores investeringer. Men vi bidrager også indirekte, når vi rækker ud til de her selskaber, og fortæller dem, at vi som investor synes, det er vigtigt, at de passer på deres medarbejdere og at det kan få betydning for vores afkast,” siger Mads Steinmüller.
 

Hvad er aktivt ejerskab?

Aktivt ejerskab i Danske Invest består af tre elementer:
 
  • Dialog med selskabernes ledelser
  • Afstemning på generalforsamlinger
  • Samarbejde med andre investorer og organisationer

Selve udførelsen af aktivt ejerskab foregår via Danske Bank Asset Management, som er Danske Invests porteføljerådgivere. I de tilfælde hvor fonden bliver eksternt forvaltet, følger de vores retningslinjer for aktivt ejerskab
 

Vi er ikke de eneste, som fokuserer på ansvarlighed

Mads Steinmüller fortæller, at selvom Danske Invests investerede midler kan gøre en forskel i selskaberne, så skyldes det stigende fokus på aktivt ejerskab også, at ansvarlige investeringer er blevet et verdensomspændende fænomen. 

”Vi er ikke de eneste investorer i verden, som fokuserer på ansvarlighed, når vi taler med selskaberne. Bæredygtighed er blevet en global trend og det betyder, at vi er mange investorer, som presser i den samme retning. På den måde kan vi virkelig gøre en forskel med vores investeringer,” siger han. 

Se Danske Invests rapport for første halvår af 2022 her.

Læs også om
 hvordan det danske aktieteam arbejder med E’et og hvad ESG betyder for investeringerne i emerging markets-lande. 


Denne publikation er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. 

Vær altid opmærksom på, at historisk afkast ikke er en indikation af fremtidigt afkast, som kan være negative. 

Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering. 

Vi henviser dig til at læse prospektet og central investorinformation inden du træffer en endelig investeringsbeslutning. Prospektet, central investorinformation og information om klagehåndtering er tilgængeligt på dansk og kan findes her (under ”dokumenter”). 


Danske Invest Management A/S kan beslutte at opsige aftalerne, som er indgået med henblik på markedsføring af Danske Invest Management A/S’ fonde. 

Mere information om fondens bæredygtighedsrelaterede egenskaber kan findes her

Beslutningen om at investere i fonden bør træffes under hensyntagen til alle fondens miljømæssige og/eller sociale karakteristika som beskrevet i prospektet. 


 

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du tilmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke til at modtage nyhedsbrevet ved at kontakte os på 3333 7171 eller skrive til danskeinvest@danskeinvest.com. Du kan også altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på linket i bunden af nyhedsbrevet.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.