• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
    Find
  • Hovednummer

    +45 3333 7171

    • Man-fre: 09.00 - 17.00

    Investering Direkte

    +45 5585 0435

    Man-fre: 09.00 - 17.00

    Telefonsamtaler kan blive optaget og gemt til brug for dokumentation og sikkerhed.

    Support til Netbank
    70 105 501
    Man-tors: 08.00 - 21.00
    Fredag:      08.00 - 18.00
    Lørdag:     10.00 - 18.00
    Søndag:    10.00 - 21.00

    Spær dit kort
    70 20 70 20

    Bliv kunde

    70 10 17 08

DelClose

Halvårsrapport: Investorerne blev ramt fra flere sider i årets første seks måneder

Halvårsrapporterne for 2022 fra Danske Invest, Danske Invest Select og Danske Invest Index er netop publiceret. Her får du et kort resume af rapporternes gennemgang af de finansielle markeder.

Historien kort fortalt

- Første halvår var præget af kursfald i både aktie- og obligationsmarkederne
- Stigende renter og rekordhøj inflation samt frygt for recession satte dagsordenen
- Forventninger til resten af 2022 er fortsat forbundet med stor usikkerhed
- Læs mere i foreningernes halvårsrapporter for 2022

Første halvdel af 2022 har indtil videre været særdeles udfordrende for langt de fleste investorer. Historiske rentestigninger har medført markante kursfald på obligationer samtidigt med, at aktiekurserne tog sig nogle gevaldige udsving. Investorerne blev dermed hårdt ramt på begge fronter, hvilket er usædvanligt. Historisk har obligationerne givet en form for læ, når aktierne har været i stormvejr.

Fra midten af juni 2022 og frem indhentede de globale aktier noget af det tabte fra årets første turbulente måneder, ligesom en periode med faldende renter har været ensbetydende med stigende obligationskurser. Trods de seneste måneders afkastmæssige fremgang for aktier og obligationer har det ikke været nok til at ændre det overordnede billede af, at 2022 indtil videre har været et rigtig udfordrende år for investorer.
 

Halvårets mest betydelige begivenheder

Den negative udvikling på de finansielle markeder skyldtes en kombination af forskellige faktorer:
  • Den meget høje inflation og forventninger om markante pengepolitiske stramninger medførte de største og hurtigste rentestigninger siden 1994.
  • I USA påbegyndte den amerikanske centralbank serien af forventede renteforhøjelser i løbet af første halvår af 2022, med den største renteforhøjelse i næsten 30 år.
  • Udbruddet af krigen i Ukraine forstærkede usikkerheden på de finansielle markeder og gav den høje inflation – og dermed rentestigningerne – ekstra næring.
  • Recessionsfrygt fik tag i de finansielle markeder, da stigende priser og renter presser købekraften og dæmper væksten.
  • Væksten i Kina blev hårdt ramt af omfattende nedlukninger som følge af Omikron-varianten af Covid-19, da kineserne fortsat fastholdt deres nultolerancepolitik overfor Covid-19.

LÆS OGSÅ: Historiske rentestigninger ændrede spillereglerne i et udfordrende kvartal
 

Forventninger til andet halvår 2022

I halvårsrapporten bliver der også set fremad mod resten af 2022. Her vurderes det, at den økonomiske nedgang kan blive forstærket de kommende måneder. Kombinationen af høj inflation og stigende renter presser husholdningerne, da lønningerne ikke er fulgt med. Selvom husholdningerne generelt er velpolstrede, så dæmper det efterspørgslen og den økonomiske aktivitet, og det vil også kunne ramme beskæftigelsen.

Det vurderes, at en mild recession i store træk er indregnet både i aktie og obligationsmarkedet, og der forventes snarlige tegn på, at inflationen er på vej ned, så behovet for yderligere renteforhøjelser mindskes. Det vil kunne løfte aktiemarkedet.

Der er dog en betydelig risiko for, at de økonomiske nøgletal forværres, og at en øget nervøsitet vil presse aktiemarkedet yderligere ned. Selv om det forventes, at aktiekurserne vil ligge lidt højere ved årsskiftet, end de gør i dag, er der altså også en betydelig risiko for, at det modsatte kan blive tilfældet. Bliver gaskrise i Europa forværret, hvor Rusland i værste fald fuldstændig lukker for gassen, kan det resultere i en dybere og længere recession i Europa, som kan blive særdeles negativt for europæiske aktier.

På obligationsmarkedet forventes der lidt højere renter ved udgangen af 2022 end i dag, hvilket i så fald vil lægge lidt pres på obligationskurserne.

LÆS OGSÅ: Forventninger er aktiernes stærkeste drivkraft - også i øjeblikket
 

Læs halvårsrapporterne i sin helhed

Herunder finder du ledelsens beretningen for første halvår for alle Danske Invests fonde, samt forventninger til markedsudviklingen for resten af året i de netop publicerede halvårsrapporter fra Danske Invest.

Læs mere: Danske Invest Halvårsrapport 2022
Læs mere: Danske Invest Select Halvårsrapport 2022
Læs mere: Danske Invest Index Halvårsrapport 2022

Denne artikel er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning.

Vær altid opmærksom på, at historisk afkast ikke er en indikation af fremtidigt afkast, som kan være negative.

Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.

Vi henviser dig til at læse prospekterne og central investorinformation/væsentlig investorinformation, inden du træffer en endelig investeringsbeslutning. Prospektet, centralinvestor information/væsentlig investorinformation og information om klagehåndtering er tilgængeligt på dansk og kan findes her.

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du tilmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke til at modtage nyhedsbrevet ved at kontakte os på 3333 7171 eller skrive til danskeinvest@danskeinvest.com. Du kan også altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på linket i bunden af nyhedsbrevet.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.