• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
  Find
 • Hovednummer

  +45 3333 7171

  • Man-fre: 09.00 - 17.00

  Investering Direkte

  +45 5585 0435

  Man-fre: 09.00 - 17.00

  Telefonsamtaler kan blive optaget og gemt til brug for dokumentation og sikkerhed.

  Support til Netbank
  70 105 501
  Man-tors: 08.00 - 21.00
  Fredag:      08.00 - 18.00
  Lørdag:     10.00 - 18.00
  Søndag:    10.00 - 21.00

  Spær dit kort
  70 20 70 20

  Bliv kunde

  70 10 17 08

Del

Forstå en indeksfond på to minutter

I Danske Invest har en del af fondene tilføjet ordet "Indeks" til sidst i deres navn. Men hvad er en indeksfond?

Målet for indeksfondene er at klare sig som fondens samlede investeringsmarked før omkostninger. Hverken værre eller bedre. Det opnår man i praksis ved at have en sammensætning af investeringerne, som efterligner markedet bedst muligt. F.eks. udgør japanske aktier ca. 8 procent af verdens aktiemarkeder, og derfor vil man i en indeksfond med globale aktier placere sig tæt på 8 procent af afdelingens formue i japanske aktier.
Der findes et utal af forskellige indeksfonde som bl.a. kan afspejle markeder, der er afgrænset i forhold til geografi, sektor eller selskabstørrelser.

Indeksfonde investerer kun sjældent i samtlige papirer i markedsindekset. For eksempel kan det ikke betale sig, at en indeksbaseret global aktieafdeling spreder sig over alle de tusindvis af forskellige aktier, der kan være i et globalt aktieindeks. Derfor bruger investeringsteamet bag indeksfondene avancerede beregningsværktøjer til at vælge netop de aktier, som afspejler markedet bedst muligt.
 

Lavere omkostninger

Modstykket til indeksfonde er aktivt styrede fonde, hvor investeringerne sammensættes ud fra forventninger til enkeltpapirer, herunder selskabsindtjening og efterspørgsel mm. samt udviklingen i den generelle økonomi og finansmarkederne.
Indeksfonde har lavere omkostninger end de afdelinger, der aktivt udvælger aktierne. Indeksfonde kræver nemlig mindre analyse og løbende pleje end de aktivt styrede.
 

Danske Invests indeksfonde har en bæredygtig profil

I Danske Invest er alle fondene, aktive som passive, omfattet af Danske Invests politik for bæredygtige investeringer. Det betyder, at ingen af fondene investerer i selskaber, der bygger indtjeningen på kul, tjæresand, kontroversielle våben og tobak. Herudover er der en serie af indeksfonde med ”restricted” tilføjet i navnet. I disse fonde er der ud over standardrestriktionerne, yderligere besluttet ikke at investere i bl.a. alkohol, gambling og pornografi.

De investeringsmæssige fravalg giver ekstra arbejde for vores investeringsspecialister i indeksfondene, da de sørger for, at de fravalgte investeringer, bliver erstattet af investeringer med tilsvarende afkastmæssige egenskaber.

Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historisk afkast og prognoser om fremtidig udvikling ikke er en indikation af fremtidigt afkast, som kan være negativt. Rådfør dig altid med professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.
 

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du til- og afmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage eller afmelde.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.