• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
  Find
 • Hovednummer

  +45 3333 7171

  • Kontakt os hele døgnet


  Investering Direkte

  +45 5585 0435

  Man-fre: 09.00 - 18.00
  Support til Netbank
  70 105 501
  Man-tors: 08.00 - 23.00
  Fredag:     08.00 - 20.00
  Lørdag:     09.00 - 19.00
  Søndag:    09.00 - 23.00

  Spær dit kort
  70 20 70 20

  Bliv kunde

  70 10 17 08
Del

Danskere overser investeringsmulighed

Danskere har stor forkærlighed for danske aktier, men glemmer de europæiske.

Danske virksomheder står øverst på listen, når private danske investorer skal købe aktier. Et godt stykke længere nede på listen ligger aktier fra andre europæiske lande. Det viser en meningsmåling foretaget af TNS Gallup for Danske Invest.

Men på den måde risikerer danske private investorer at snyde sig selv for de aktier, der kan stå foran de største kursstigninger, lyder det fra Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg for Danske Invest.

”Vi vurderer, at det største kurspotentiale i de kommende måneder ligger i europæiske aktier – primært syd for den danske grænse,” siger han.

På spørgsmålet om hvorvidt private danskere, der investerer i aktier og værdipapirer, finder danske aktier interessante svarer 31 pct., at de finder danske aktier ”meget interessante”, 42 pct. svarer ”lidt interessante". Derimod finder kun 17 pct. af danske private investorer de europæiske aktier ”meget interessante”, og 44 pct. finder europæiske aktier ”lidt interessante”.

Derudover er der flere danskere, der slet ikke finder europæiske aktier interessante, end der er danskere, som slet ikke mener, at danske aktier er interessante.

”Det er et typisk billede, at private mener, at aktier fra deres eget hjemland er mest interessante. Det danske aktiemarked er et meget stærkt marked, men skal man have en god risikospredning, skal man kigge ud over sit eget lands grænser,” siger Lars Skovgaard Andersen.

Cykliske europæiske aktier
De europæiske aktiemarkeder er sat sammen på en anderledes måde end det danske, og det er i høj grad den sammensætning, der får Danske Invest og Lars Skovgaard Andersen til at se stort potentiale i de europæiske aktier.

”Mange af de store europæiske aktieindeks – i særlig grad det tyske – er domineret af cykliske aktier, hvilket vil sige virksomheder, der er afhængige af den økonomiske udvikling,” siger Lars Skovgaard Andersen og fortsætter:

”Disse aktier blev i stor stil handlet ned i kurs hen over sommeren og sensommeren i forbindelse med bekymringen om Kina. De har stadig et stort efterslæb kursmæssigt efter denne periode,” siger Lars Skovgaard Andersen.

Det går bedre for økonomien i eurozonen, viser de økonomiske nøgletal. Det vil de europæiske aktier nyde godt af, lyder det fra Lars Skovgaard Andersen.

”Derudover tegner det til, at Den Europæiske Centralbank vil sænke renten om ganske kort tid, hvilket også kan smitte positivt af på de europæiske aktier,” siger han.
Mange af de europæiske aktier er desuden meget eksportorienterede og får medvind af flere faktorer.

”Vi forventer, at Kina er igennem sin afmatning, og at landet herfra vil stabilisere sig, og det kan understøtte europæiske eksportaktier,” siger Lars Skovgaard Andersen.

Derudover får de europæiske eksportører medvind fra valutaudviklingen. Over det seneste år er euroen svækket med knap 20 pct. over for dollar.

”Det gør det nemmere for europæiske virksomheder at afsætte deres varer i udlandet. Det gør endvidere varer fra USA dyrere, hvilket er et yderligere rygstød for de europæiske selskaber,” siger Lars Skovgaard Andersen.

Det danske aktiemarked er i langt højere grad end de europæiske domineret af defensive selskaber - som eksempelvis medicinalselskaber. Disse selskaber bliver ikke i samme grad påvirket af de økonomiske konjunkturer, og blev ikke i ligeså høj grad handlet ned over sommerens og sensommerens aktieuro som de europæiske.
Lars Skovgaard Andersen ser ikke det samme kurspotentiale i danske aktier generelt som i de europæiske.

”Man kan evt. tage en lille del af sine danske aktier, som har klaret sig godt og rotere over i de europæiske mere cykliske aktier,” siger han

Ser positivt på Kina og Indien
De danske private investorer viser ikke meget interesse for de såkaldte emerging markets, som bl.a. tæller Kina, Indien, Rusland og lande i Latinamerika.  Kun 10 pct. finder emerging markets ” meget interessante”, mens 21 pct. finder dem ”lidt interessante".

Gennem de senere år har Danske Invest anbefalet deres kunder at vægte ned i aktier fra emerging markets generelt, men nu ser Lars Skovgaard Andersen og Danske Invest anderledes positivt på udvalgte emerging markets.

”Der har været en tendens til, at emerging markets er blevet set som en helhed, og det svageste led har ofte fået lov at definere gruppen. Vi mener, at det nu er på tide, at man stopper op for at se, om ikke der er lommer af muligheder i emerging markets,” siger Lars Skovgaard Andersen og fortsætter:

”Vi vil specielt holde øje med, hvordan Kina og Indien vil klare sig i takt med, at den amerikanske centralbank hæver renten. Vi ser dog stadig store udfordringer for aktiemarkederne i de råvareproducerende lande såsom Brasilien og Rusland,” siger Lars Skovgaard Andersen.

Meningsmålingen er en repræsentativ undersøgelse foretaget af TNS Gallup for Danske Invest.

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du til- og afmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.