Kasper Brix-Andersen
DelClose

Fonde for enhver smag

Hvad har gastronomi og investering til fælles?

Konstruktionen af en investeringsfond har mange lighedstræk med sammensætningen af en god ret. Porteføljeforvalter Kasper Brix-Andersen fortæller os, hvordan han udvælger ingredienserne og sikrer den rette balance i fonden.

”En investeringsfond er ligesom en velkomponeret ret”. 

Sådan lyder teksten på en af Danske Invests reklamer, som i øjeblikket kan ses på TV2 News, i udvalgte trykte aviser, på sociale medier og på outdoorreklamer rundt omkring i Danmark. I reklamerne ser vi en professionel kok lave forskellige retter, som en fortolkning af seks Danske Invest-fonde. Men hvad har gastronomi til fælles med investeringsfonde? 

I Danske Invest ser vi en række ligheder i forhold til den ekspertise og omhu, det kræver at sammensætte en velsmagende ret og en succesfuld fond. Både en velkomponeret ret og en succesfuld fond kræver, at du nøje udvælger de enkelte ingredienser og sikrer den rette balance mellem dem. 

Vi har bedt porteføljeforvalter Kasper Brix-Andersen forklare, hvordan han er med til at skabe en velkonstrueret fond. 

Kasper, hvordan udvælger du ingredienserne til din fond?

”Jeg er ansvarlig for Danske Invest Global Sustainable Future, som er en lidt speciel fond, da den har et såkaldt bæredygtigt investeringsmål. Det betyder, at den har to formål: fokus på bæredygtighed og investeringsafkast. Mere specifikt forklaret, så har fonden til formål at bidrage til at accelerere overgangen til en bæredygtig økonomi og bidrage til udvalgte FN Verdensmål. Her er klimastabilitet, naturkapital og socialkapital de primære fokusområder for fonden. Og som enhver anden fond har den også til formål at sikre et godt investeringsafkast.  

Når det kommer til fokus på bæredygtighed, så skal selskaberne i fonden opfylde vores krav til bæredygtige investeringer, og samtidig skal selskaberne bidrage til udvalgte FN Verdensmål. 

Selve udvælgelsen af investeringerne i fonden er naturligvis vigtig. Fælles for vores aktivt forvaltede aktiefonde er, at vi går igennem fire stadier inden vi har den færdige portefølje: 

  • Screening af markedet
  • Udvikling af investeringsideer
  • Aktieanalyse
  • Porteføljekonstruktion
Først skal vi lave en screening af markedet, hvilket vi gør med hjælp fra en matematisk model. Den laver både en grovsortering for os, men det sikrer også, at vi ikke investerer i et selskab, som er på vores eksklusionsliste. Vores fonde har forskellige restriktioner, altså begrænsninger for, hvad vi må investere i. Hovedparten af vores aktiefonde må for eksempel ikke investere i selskaber, som har mere end 5 procent af sin omsætning i kul, tjæresand eller tørv. I Danske Invest Global Sustainable Future har vi ekstra restriktioner, som for eksempel alkohol, så det investeringsunivers vi udvælger aktierne i, er mindre end for en almindelig bred global aktieportefølje.

I screeningsprocessen til Danske Invest Global Sustainable Future vil der ydermere være et ekstra fokus på selskabernes forretning i relation til bæredygtighed samt i hvilket omfang, de bidrager til FNs Verdensmål. 

Herefter vender vi internt i teamet vores investeringsideer og laver en foreløbig vurdering af de udvalgte kandidater. Det er også ofte i denne fase, at vi mødes med ledelserne fra de selskaber, vi er interesserede i. Her har vi mulighed for at spørge ind til strategi, forventninger til fremtiden eller vi kan stille dem spørgsmål om deres bæredygtighedsstrategi. Dialogen med selskaberne fortsætter vi med at have – også efter vi har investeret i selskabet, da det er en vigtig kilde til information. 

Dernæst laver vi en analyse af de individuelle aktier og ser på, hvad hver enkelt aktie bidrager med til den samlede portefølje. Vi laver en fundamentalanalyse af selskaberne (analyse på baggrund af økonomiske data) og ser blandt andet på de enkelte selskabers forretningsmodel og laver eventuelt en analyse af den sektor, de er i. Dette er fælles for vores aktivt forvaltede aktiefonde. Vi går efter det, som vi anser som kvalitetsselskaber – det vil sige selskaber med attraktive markedspositioner, som har vist, at de kan levere værdi til aktionærerne.

For Global Sustainable Future er bidrag til FNs Verdensmål også et vigtigt element i analysen af selskaberne – med særligt fokus på klimastabilitet, naturkapital og socialkapital. Kombinationen skal give investorerne eksponering til kvalitetsselskaber med attraktive vækstmuligheder, som bidrager til en mere bæredygtig fremtid.

Hvordan sikrer I, at jeres investeringer hele tiden er relevante?

”Udover selve udvælgelsen af aktierne, så rebalancerer vi løbende. Det vil sige, at vi tilpasser porteføljen ved at skrue op eller ned for enkeltinvesteringer, sektorer eller geografi for at sikre den bedst afbalancerede portefølje.

Vi bruger rigtig meget tid på at holde os opdateret. Vi skal ikke kun følge den økonomiske udvikling eller følge nøgletal. Vi skal også følge med politisk, da eksempelvis ændret lovgivning kan have store konsekvenser for vores selskaber. Dernæst følger vi med i trends. Vi har dedikerede sektorspecialister i vores team, som følger de enkelte sektorer og nøje studerer udviklinger. Det kan være den grønne omstilling generelt, energi eller digitalisering. Så vi vil ofte være godt opdaterede på, hvad der er af trends i forskellige sektorer.”

Hvorfor skal man vælge en fond sammensat af en professionel i stedet for at gå i køkkenet selv?

”Vi bruger al vores tid på at overvåge og analysere vores investeringer og sikrer en god spredning i fondene. Vi sammensætter den portefølje, som vi mener, er bedst positioneret til at give et godt afkast samtidig med, at vi ikke tager alt for høj risiko – det vi kalder for et forventet risikojusteret afkast. Det kan være svært at gøre som privat investor.

Vi er et forholdsvis stort team, som er tæt på selskaberne og vi holder skarpt øje med deres konkurrenter, fordi vi kender sektorerne, vi investerer i rigtig godt. Vi udøver aktivt ejerskab og prøver at påvirke selskaberne til at gå i den retning, vi mener, er den rigtige – det gælder især inden for bæredygtighed. 

Sidst men ikke mindst, så er fokus på bæredygtighed et vigtigt element i Danske Invest Global Sustainable Future. Det er utrolig komplekst at analysere og kvantificere bæredygtighed og vi har fokus på bæredygtighed i næsten alle aspekter af udvælgelsesprocessen - lige fra analyse af data til restriktioner på, hvad fondene må investere i samt i dialogen med selskaberne. Det er et område, vi har specialiseret os i, i løbet af de sidste mange år.”


Hvis du har brug for hjælpe til at vælge den rette fond til netop dit behov, så kan du få mere inspiration i denne oversigt, som giver et overblik over Danske Invests fonde. Vi anbefaler også, at du tager en snak med din bankrådgiver. Han eller hun kan fortælle dig mere om ingredienserne i Danske Invests fonde. 


Denne publikation er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. 

Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering. 

Vi henviser dig til at læse prospektet og dokumentet med central information, inden du træffer en endelig investeringsbeslutning.  Et sammendrag af investorrettigheder er tilgængeligt på dansk og kan sammen med mere information om fondens bæredygtighedsrelaterede egenskaber findes her.  

Beslutningen om at investere i fonden bør træffes under hensyntagen til alle fondens bæredygtige investeringsmål som beskrevet i prospektet. 

Danske Invest Management A/S kan beslutte at opsige aftalerne, som er indgået med henblik på markedsføring af dets fonde. 

Nemmere at investere i Danske Invests fonde med Danske Månedsinvestering

Hvis du er kunde i Danske Bank, kan du nu automatisk investere helt ned til 350 kr. hver måned i mere end 40 Danske Invest-fonde med aktier, obligationer eller en god blanding

Læs om Danske Månedsinvestering her