• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
  Find
 • Hovednummer

  +45 3333 7171

  • Kontakt os hele døgnet


  Investering Direkte

  +45 5585 0435

  Man-fre: 09.00 - 18.00
  Support til Netbank
  70 105 501
  Man-tors: 08.00 - 23.00
  Fredag:     08.00 - 20.00
  Lørdag:     09.00 - 19.00
  Søndag:    09.00 - 23.00

  Spær dit kort
  70 20 70 20

  Bliv kunde

  70 10 17 08
Del

Stigende fødevarepriser presser inflationen

Ekstremt dårlig høst i flere store landbrugslande har sendt priserne på fødevarer op – og dermed også inflationen. Globale Indeksobligationer sikrer opsparingen mod netop inflation.

Priserne på fødevarer har retning mod nye højder, efter flere af verdens store landbrugslande har døjet med dårligt vejr og dermed dårlig høst i denne sæson.

Det er er en kombination af tørke i USA, ekstrem varme i Rusland og overvældende regnskyl i Brasilien, der har givet en langt dårligere høst end normalt og dermed et meget mindre udbud. FNs fødevare- og landbrugskommission har i sommer meldt ud, at indekset over globale fødevarepriser steg 6 pct. i juli. Det er stadig 10 pct. under rekordniveauet fra februar 2012, men tallene skaber alligevel panderynker hos FN.

Det er især priserne på afgrøderne hvede, majs og sojabønner, der stiger drastisk. Og prisstigningerne ventes at få langtrækkende konsekvenser for forbrugerne. Udover prisen på landbrugsfødevarer som korn og bønner, bliver forbrugere verden over også påvirket af stigninger i prisen på kød, da korn også bliver brugt som foder. Samtidig ventes prisen på brændstof også at stige, da det især i USA er populært at bruge afgrøder til at lave biobrændsel.

Udhuler investeringen
De stigende priser kan være med til at udhule investorers opsparing, hvis ikke afkastet på investeringerne som minimum følger med inflationen. Vil man sikre sin opsparing mod inflation kan man vælge at investere i indeksobligationer. Det forklarer senior porteføljemanager Søren Mose Nielsen fra Danske Capital. Han er rådgiver for Danske Invests afdeling Globale Indeksobligationer.

”Globale indeksobligationer er en god stødpude mod både aktieuro og stigende inflation. Det forventede afkast er på linje med traditionelle statsobligationer, og derudover giver de mere i afkast, når inflationen stiger,” fortæller Søren Mose Nielsen.

Inflationsbeskyttelse
Hele ideen bag investeringen i indeksobligationer er, at renten er fleksibel og ændrer sig, så den afspejler det aktuelle inflationsniveau. Derfor kan indeksobligationer i modsætning til traditionelle obligationer, der har en fast pålydende rente, bruges til at sikre en opsparing mod inflation. De indeksobligationer, der indgår i afdelingen Globale Indeksobligationer, er alle udstedt af stater og har dermed en sikkerhed på niveau med traditionelle statsobligationer.

Afdeling Globale Indeksobligationer gav i 2011 et afkast på 11,83 pct., og afdelingen er siden nytår til slutningen af september steget med godt 3,3 pct.

Afdelingen har en fem-stjernet rating hos det uafhængige analyseinstitut Morningstar.

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du til- og afmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.