• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
  Find
 • Hovednummer

  +45 3333 7171

  • Kontakt os hele døgnet


  Investering Direkte

  +45 5585 0435

  Man-fre: 09.00 - 18.00
  Support til Netbank
  70 105 501
  Man-tors: 08.00 - 23.00
  Fredag:     08.00 - 20.00
  Lørdag:     09.00 - 19.00
  Søndag:    09.00 - 23.00

  Spær dit kort
  70 20 70 20

  Bliv kunde

  70 10 17 08
Del

Stærkt 2014 for europæiske udbytteaktier

Europæiske udbytteaktier har i 2014 leveret afkast, der er markant højere end benchmark.

Investorer med en høj andel af udbytteaktier er i 2014 blevet belønnet for deres strategi. Udbytteaktier har nemlig klaret sig bedre end det generelle europæiske aktiemarked i 2014 efter to år, hvor de har haltet en smule efter det generelle marked. I øvrigt helt som forventet. Det fortæller chefporteføljerådgiver fra Danske Capital Peter Nielsen. Han rådgiver Danske Invest om investeringer i europæiske udbytteaktier til afdeling Europa Højt Udbytte.

”Generelt siger vi, at udbytteaktier har lidt lavere risiko end aktier generelt, men at de stadig kan give et fornuftigt afkast på lang sigt. I 2012 og 2013 bevægede vi os for alvor ud af euro-krisen med stærk støtte fra den europæiske centralbank, hvilket generelt gav høje afkast på aktiemarkederne. Udbytteaktierne gav lidt mindre end markedet. I 2014 aftog den positive udvikling, EU og Vesten kom på kant med Rusland over Ukraine, og væksten i Europa skuffede. Dette medførte endnu et stort rentefald i Europa, og dette kombineret med de dårlige vækstudsigter er et miljø, hvor udbytteaktierne klarer sig særligt godt,” fortæller Peter Nielsen.
 
Udbyttestil og stærke selskaber
Han forklarer, at udbytteaktierne både i 2012 og 2013 præsterede fine afkast, men at denne type aktier altså i 2014 har overhalet det øvrige europæiske aktiemarked. Hvor det brede MSCI Europe inkl. nettoudbytter fra årsskiftet til udgangen af august kunne præstere et afkast på 6,47 pct. har Danske Invests afdeling Europa Højt Udbytte givet et afkast på 11,41 pct. i samme periode. Peter Nielsen understreger dog, at det ikke alene er udbyttestilen, der har sikret afdelingen et stærkt 2014. Afkastet skyldes også mange positive nyheder og meget få skuffelser blandt selskaberne i porteføljen.

Som en tommelfingerregel kan man sige, at udbytteaktier generelt ikke klarer sig helt så godt som andre typer aktier i et stærkt stigende marked, men at de så til gengæld heller ikke falder helt så meget i vanskelige tider på markederne. For eksempel så man under finanskrisen i 2008, at udbytteaktierne i Europa faldt mindre end det generelle europæiske aktiemarked. Derfor giver denne type aktier typisk mindre kursudsving i porteføljen.
 
”Udbytteaktier passer jo fint i mange porteføljer, idet mange investorer ikke følger markedet så tæt, og derved har det bedst med lidt mindre kursudsving i porteføljen. På langt sigt giver udbytteaktier jo stadig et fint og konkurrencedygtigt afkast,” fortæller Peter Nielsen.
 
Opdeler udbytte-aktier i to grupper
Peter Nielsen opdeler udbytteaktierne i to grupper: Gruppe 1 er de selskaber, som har en stabil forretningsmodel, fornuftigt gældsniveau og en meget aktionærvenlig udbyttepolitik. De betaler typisk en høj andel af indtjeningen ud i udbytte. Gruppe 2 består af selskaber, som har været i problemer, hvilket har medført faldende aktiekurs, og som på den baggrund giver et højt udbytte i forhold til aktiekursen. Her er der dog stor risiko for, at udbyttet bliver sat ned. Peter Nielsen investerer primært i udbytteaktier fra gruppe 1, når han investerer til Danske Invests afdeling Europa Højt Udbytte, fordi han vurderer, at denne tye udbytteaktier har et større langsigtet potentiale.
 
Europa har generelt flere aktier med højt udbytte end andre regioner, herunder USA, hvor aktietilbagekøb er mere brugt, og aktierne generelt har en højere prisfastsættelse.

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du til- og afmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.