• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
  Find
 • Hovednummer

  +45 3333 7171

  • Kontakt os hele døgnet


  Investering Direkte

  +45 5585 0435

  Man-fre: 09.00 - 18.00
  Support til Netbank
  70 105 501
  Man-tors: 08.00 - 23.00
  Fredag:     08.00 - 20.00
  Lørdag:     09.00 - 19.00
  Søndag:    09.00 - 23.00

  Spær dit kort
  70 20 70 20

  Bliv kunde

  70 10 17 08
Del

Regnskabssæsonen er skudt i gang

Den amerikanske regnskabssæson er skudt i gang, og nu skal virksomhederne retfærdiggøre de massive kursstigninger sidste år. Her er fire punkter i regnskaberne, som Danske Invests porteføljerådgivere især holder øje med.

Den amerikanske aluminiumsproducent Alcoa skød regnskabssæsonen i gang i sidste uge med at let skuffende regnskab, og de næste uger kommer også de europæiske selskaber med. Efter de store kursstigninger på både de amerikanske og europæiske aktiemarkeder i 2013 skal virksomhederne nu bevise over for investorerne, at kursstigningerne er berettiget.

Anders Hornbak er porteføljerådgiver hos Danske Capital og rådgiver Danske Invest om investeringer i europæiske og globale aktier. Han peger på fire poster i regnskaberne, der er værd at kigge nærmere på.
 

 1. Udbytte-udmeldingerne
Kvartalsregnskabet for 4. kvartal er typisk der, hvor selskaberne melder ud om årets udbytte-udbetalinger. Meldingen om udbytte kan ses som et tegn på selskabets finansielle status.

”Det er selvfølgeligt forskelligt fra selskab til selskab – og sektor til sektor – hvor vigtigt et signal udbytte-betalingerne er. Men størrelsen på årets udbytte kan ses et tegn på, hvordan selskabet står rent finansielt, og hvordan ledelsen ser indtjeningspotentialet fremover. I svære tider er udbytterne typisk mindre,” fortæller Anders Hornbak fra Danske Capital.
 
 1. EPS – Earnings per share
Indtjeningen i et selskab kan med fordel holdes op mod antallet af udstedte aktier. Dermed får man som investor et godt redskab til at sammenligne forskellige aktier. I fagsprog hedder det EPS – earnings per share.

”Indtjeningen i en virksomhed er selvfølgelig afgørende, og analytikernes forventninger giver et godt fingerpraj om, hvor virksomheden bør ligge rent indtjeningsmæssigt. EPS, altså indjening pr. aktie, er et vigtigt nøgletal, fordi det viser, hvor meget du betaler for indtjeningen pr. aktie,” siger Anders Hornbak.
 
 1. Omsætningen
Salget eller omsætningen i et selskab er relevant at kigge på for at kunne vurdere væksten eller manglen på samme i et selskab.

”Med både vækst i amerikansk og europæisk økonomi skal virksomhederne nu vise, at de kan vokse på toplinjen. Derfor er det en god ide at se på omsætningen i selskaberne. Her kan man sammenholde dem med analytikernes estimater og dermed se, om de overgår forventningerne eller skuffer i forhold til forventningerne siger Anders Hornbak.
 
 1. Forventningerne til 2014
Det vigtigste punkt i årsrapporten skal ifølge Anders Hornbak dog slet ikke findes i selve regnskabet. I stedet skal man i stedet kigge på det sted i rapporten, hvor ledelsen skriver om forventningerne til det nye regnskabsår.

”Udsigterne for 2014 er det vigtigste i de regnskaber, vi ser tikke ind i disse uger. Det viser investorerne, om ledelsen tror på bedre tider,” fortæller Anders Hornbak og forklarer, at forventningerne også er retningsgivende for, hvis analytikerne vil justerer deres estimater for 2014-2015.
 

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du til- og afmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.