• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
  Find
 • Hovednummer

  +45 3333 7171

  • Man-fre: 09.00 - 17.00

  Investering Direkte

  +45 5585 0435

  Man-fre: 09.00 - 17.00

  Telefonsamtaler kan blive optaget og gemt til brug for dokumentation og sikkerhed.

  Support til Netbank
  70 105 501
  Man-tors: 08.00 - 21.00
  Fredag:      08.00 - 18.00
  Lørdag:     10.00 - 18.00
  Søndag:    10.00 - 21.00

  Spær dit kort
  70 20 70 20

  Bliv kunde

  70 10 17 08

Del

Prisvindende aktiefond stiller med et stærkt forsvar af defensive aktier

Når porteføljeteamet i Danske Invest Europa Højt Udbytte udvælger aktier, går de altid efter en stærk base af aktier med nogle defensive egenskaber, der er særlig eftertragtede, når uroen en gang imellem rammer de globale aktiemarkeder.


Investorernes nerver har været udsat for meget i det seneste år med store kursstigninger, der er blevet afløst af ligeså bratte fald. Efter en stærk start på 2019 har nervøsiteten på aktiemarkederne igen spredt sig de seneste måneder. I en tid som denne vender mange blikket mod udbytteaktierne, der potentielt rummer nogle stabiliserende egenskaber i perioder med store markedsudsving.

Vi har talt med Peter Nielsen, der står i spidsen for Danske Invest Europa Højt Udbytte. Hans fond har slået markedet fire ud af de seneste fem år og er blevet kåret af Morningstar som Danmarks bedste fond for Europæiske Large Cap-aktier fem gange i de seneste 11 år.
 
Fonden hedder Danske Invest Europa Højt Udbytte. Hvordan skal navnet forstås?
Vores fond er en aktiefond, der udelukkende investerer i europæiske aktier. De to sidste ord ”højt udbytte” indikerer, at vi har et særligt fokus på de selskaber, der betaler højt udbytte til deres investorer.

Som investor i aktier kan du få afkast på to måder. Den ene er ved, at aktiekursen på selskabet stiger. Den anden er ved udbyttebetaling, hvor du som aktionær modtager en del af selskabernes overskud i form af udbytter. I vores fond er andelen af afkastet, der kommer i form af udbytter, højere end i de fleste aktiefonde. I øjeblikket udbetaler vores selskaber i gennemsnit 5 procent i udbytte om året.
                     
Hvilke fordele kan der være ved at fokusere på selskaber med højt udbytte?
Selskaber, der år efter år er i stand til at betale pæne udbytter til aktionærerne, er ofte kendetegnet ved solide forretningsmodeller med en høj grad af forudsigelighed i indtjeningen. Det er selskaber, der godt kan blive opfattet som lidt kedelige, fordi de er veletablerede og forudsigelige i deres måde at agere på.

For os er det vigtigere, at hovedparten af vores selskaber har nået et niveau, hvor de er i stand til at levere solide resultater år efter år, end at de er inde i en udvikling, hvor de lige pludselig overrasker markedet med en nyhed, der får kursen til at skyde i vejret eller omvendt falde til jorden. Desuden virker de høje årlige udbyttebetalinger som et stabiliserende element til afkastet i tider med faldende kurser. Historisk kan vi se, at vores aktier svinger mindre i værdi end markedet generelt.
 
En af fondens målsætninger er at levere en lavere risiko end aktiemarkedet generelt. Sker det på bekostning af muligheden for højere afkast?
Det kommer helt an på, hvilken tidshorisont du ser på. I kortere perioder med stærkt opadgående markeder vil kursen på en del af vores selskaber ofte ikke kunne følge med. Men det samme gælder, når markederne falder, hvor vores selskaber ofte bliver straffet mindre. Det er på længere sigt, at vores portefølje for alvor viser sin styrke. Her er det helt klart vores målsætning at levere et højere afkast end aktiemarkedet generelt.

Når vi sammensætter vores portefølje, har vi en robust base på omkring 20 defensive aktier, der har vist sig at være relativt stabile. Men derudover har vi 10-15 mere opportunistiske aktier, som vi vurderer rummer et større potentiale til at slå markedet i opgangstider.
 
Hvordan har I fundet og udvalgt de 33 aktier, der er i porteføljen i øjeblikket?
Vores investeringsunivers består af de 800 største aktier i Europa. Ud af dem er der omkring 320 relevante selskaber, der bliver rangeret ud fra en kombination af høj udbyttebetaling, attraktiv prisfastsættelse på aktien og afkastet på egenkapitalen. På det grundlag udvælger vi omkring 35 selskaber, som efter vores vurdering har potentialet til at levere de bedste afkast i forhold til risikoen. Vi trækker på et omfattende analyseapparat og et team af i alt ni porteføljeforvaltere og analytikere, der hver især har specialiseret sig på sine områder indenfor europæiske aktier. Vi besøger alle selskaberne jævnligt og har et rigtig godt indblik i, hvordan de udvikler sig.
 
Hvem henvender udbytteaktier sig til?
Udbytteaktier kan måske lyde lidt nichepræget. Det er normalt ikke en type aktier, der stjæler de store overskrifter. Men efter min mening har udbytteaktier relevans for de fleste investorer inklusiv private. Særligt i en tid, hvor renterne er så lave. Det er altid en god ide at sprede sine investeringer på flere forskellige typer værdipapirer for at mindske risikoen – og der synes jeg, at udbytteaktier har nogle robuste egenskaber, der egner sig godt i en velafbalanceret portefølje. Men det er en snak, man med fordel kan tage med sin bankrådgiver.
 
Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historisk afkast og prognoser om fremtidig udvikling ikke er en indikation af fremtidigt afkast, som kan være negativt. Rådfør dig altid med professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du til- og afmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.