• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
    Find
  • Hovednummer

    +45 3333 7171

    • Man-fre: 09.00 - 17.00

    Investering Direkte

    +45 5585 0435

    Man-fre: 09.00 - 17.00

    Telefonsamtaler kan blive optaget og gemt til brug for dokumentation og sikkerhed.

    Support til Netbank
    70 105 501
    Man-tors: 08.00 - 21.00
    Fredag:      08.00 - 18.00
    Lørdag:     10.00 - 18.00
    Søndag:    10.00 - 21.00

    Spær dit kort
    70 20 70 20

    Bliv kunde

    70 10 17 08

DelClose

Porteføljerådgiverne ser frem til at se investeringerne i øjnene igen

Fysiske møder er for flere investeringsteams i Danske Invest en afgørende faktor i investeringsprocessen. Efter et år med begrænsede fysiske møder har vi spurgt to teams med vidt forskellige investeringsuniverser om fordelene og ulemperne ved restriktionerne.

Porteføljerådgiverne Jacob Schmidt Johansen og Jesper Neergaard Poll er teamet bag fonden Danske Invest Danmark og en tæt kontakt med virksomhederne har stor betydning for deres arbejde.

”Det er vigtigt, at vi kender vores virksomheder godt, kender deres sektor, deres marked og kender risikofaktorerne. Det er en stor fordel, at vi begge har mange års erfaring i at investere i danske aktier, da markedet ikke er større end at vi er på fornavn med ledelserne i alle vores virksomheder,” siger Jacob Schmidt Johansen.

Vi er vant til at få en fornemmelse af dynamikken mellem direktøren og finansdirektøren Jacob Schmidt Johansen, Porteføljerådgiver i Danske Invest
Men den tætte kontakt med virksomhederne har været udfordret i 2020 og 2021, hvor coronarestriktionerne har begrænset de fysiske møder. Da Danmark lukkede ned i marts 2020 var regnskabssæsonen næsten overstået og det var således begrænset, hvad nedlukningen i første omgang fik af betydning for Jesper og Jacobs fysiske møder. Før sommeren kunne de igen mødes med selskaberne, men siden efteråret 2020 har kalenderen været domineret af Teams-møder igen – fra hjemmekontoret.
 

Mere sparring og flere diskussioner

Jacob Schmidt Johansen fortæller, at det har været svært at få det samme indblik i virksomhederne, som de er vant til.

”Det betyder meget for os at mødes med virksomhederne personligt. Vi er vant til at se ledelserne i øjnene, fornemme stemningen i lokalet og fx få en fornemmelse af dynamikken mellem direktøren og finansdirektøren. Vi har bestemt savnet den del af vores job det sidste år, ”siger Jacob Schmidt Johansen.

Til gengæld har Jacob og Jesper været bedre til at bruge hinanden internt. Selvom de også før marts 2020 diskuterede forskellige investeringsrelaterede emner, så har den nye situation betydet, at de har vendt og diskuteret mange flere sten end normalt.

”Vi er blevet mere bevidste om vigtigheden af den sparring, vi kan give hinanden. På grund af hjemmearbejde har vi været nødt til at planlægge vores snakke, da uformelle diskussioner kan være lidt mere besværligt end når vi sidder på det samme kontor og kan tage alt ad hoc,” siger Jacob og tilføjer, at deres mangeårige erfaring med investering i danske aktier, er kommet endnu mere til sin ret det seneste år.
 

Møder med eksperter og politiske beslutningstagere

I teamet bag Danske Invest Emerging Markets Debt Hard Currency har de også været udfordret af begrænsninger. Al rejseaktivitet har været aflyst siden april 2020.

Bent Lystbæk, Jacob Ellinge Nielsen, Sorin Pirau og Thomas Haugaard investerer i statsobligationer fra udviklingslande som Elfenbenskysten, Mongoliet og Jamaica. Før marts 2020 rejste teamet til omkring 20-25 lande om året. Det kan være svært at få data og analyser om udviklingslande, så de er afhængige af at få oplysninger på anden vis ved at møde forskellige eksperter og politiske beslutningstagere for at få en idé om de udfordringer og muligheder, et land står over for.

Hvad betyder Hard Currency?

Den sidste del af navnet Danske Invest Emerging Markets Debt Hard Currency betyder, at fonden investerer i obligationer, som er udstedt i USD eller EUR, altså hård valuta. Det står ofte som modsætning til Local Currency (lokalvaluta), som således kommer med en valutarisiko.


”Typisk var vi i et land nogle få dage, hvor vi havde møder nonstop. Det ville ofte omfatte møder med beslutningstagere, tænketanke, statsejede virksomheder, repræsentanter fra den private sektor eller nogle af de største finansielle institutioner i landet. Lokale repræsentanter for IMF- og Verdensbanken ville typisk også være på mødeplanen,” siger research analyst Thomas Haugaard og tilføjer, at det er forskellige investeringsbanker, som arrangerer den slags marathon-ture.
 

Udviklingslande med godt internet

Efter april 2020 har alle møder været online.

”Vi har besøgt lige så mange lande, som vi har været vant til, men online. Jeg har været meget overrasket over, at de fleste lande har formået at tilpasse sig de nye digitale krav,” siger Thomas Haugaard.

Han tilføjer, at selvom onlinemøder har fungeret overraskende godt, så ser han frem til at komme på farten igen. Jacob Schmidt Johansen er enig og mener faktisk også, at virksomhederne har savnet fysiske møder. 

”Jeg kan mærke, at selskaberne også savner at mødes med os. Det føler sig ikke mere trygge ved at sidde bag en skærm, for de kan heller ikke fornemme præcis, hvordan vi reagerer på det, de siger. Når alt foregår online, så føles det mere som om, at der er styr på alting og alle er enige,” afslutter han.

Denne artikel er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historisk afkast ikke er en indikation af fremtidigt afkast, som kan være negative. Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering. Vi henviser dig til at læse prospektet og central investorinformation, inden du træffer en endelig investeringsbeslutning. Prospektet, central investorinformation og information om klagehåndtering er tilgængeligt på dansk og kan findes her. Danske Invest Management A/S kan beslutte at opsige aftalerne, som er indgået med henblik på markedsføring af Danske Invest Management A/S’ fonde.

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du tilmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke til at modtage nyhedsbrevet ved at kontakte os på 3333 7171 eller skrive til danskeinvest@danskeinvest.com. Du kan også altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på linket i bunden af nyhedsbrevet.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.