• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
  Find
 • Hovednummer

  +45 3333 7171

  • Kontakt os hele døgnet


  Investering Direkte

  +45 5585 0435

  Man-fre: 09.00 - 18.00
  Support til Netbank
  70 105 501
  Man-tors: 08.00 - 23.00
  Fredag:     08.00 - 20.00
  Lørdag:     09.00 - 19.00
  Søndag:    09.00 - 23.00

  Spær dit kort
  70 20 70 20

  Bliv kunde

  70 10 17 08
Del

Obligationsinvestorer får jackpot i nye markeder

Siden årsskiftet har obligationer fra nye markeder udstedt i hård valuta givet et afkast på over 7 pct. Dermed har der været fuld valuta for den ekstra risiko, investor har løbet. Men risikoen er der stadig. Det vidner udviklingen i Argentina om.

Nye markeder har fået vendt skuden, og flere af aktiemarkederne i regionen har haft pil op de seneste måneder. Men det er ikke kun på aktiefronten, at investorer i nye markeder har grund til at smile. Obligationer udstedt i nye markeder i hård valuta (altså dollar eller euro) har haft et godt første halvår af 2014.  Chefporteføljerådgiver Bent Lystbæk rådgiver Danske Invest om investeringer i afdeling Nye Markeder Obligationer, og han peger på en række grunde til, at investeringer i obligationer fra nye markeder har været en god investering og kan blive ved med at være det – på trods af risikoen.

Et attraktivt alternativ til virksomhedsobligationer
Investeringer i obligationer fra nye markeder i hård valuta kan ses som et alternativ til investeringer i virksomhedsobligationer, fordi der ikke er nogen stor valutakursrisiko, idet obligationerne typisk er udstedt i enten dollar eller euro.

”Samtidig er obligationer fra nye markeder stadig attraktivt prisfastsat, og man får som investor en høj merrente ikke bare i forhold til amerikanske statsobligationer, men også i forhold til amerikanske og europæiske virksomhedsobligationer med samme kreditværdighed”, fortæller Bent Lystbæk.

Negativ snak om nye markeder bliver mindre
Sidste år fik ikke blot aktier men også obligationer fra nye markeder drøje hug. Obligationer udstedt i hård valuta gav således et tab på godt 5 pct. Men siden er stemningen vendt og der er begyndt at tikke positive nøgletal ind fra landene.

”Det er klart, at det påvirker investorernes opførsel, hvis man hele tiden hører meget negativt om nye markeder. Men det har ændret sig, og vi ser blandt andet også, at eksporten i regionen er ved at komme op i gear, i takt med at konjunkturerne i USA og Europa er blevet bedre. Det er alt sammen positive nyheder,” siger Bent Lystbæk.

Ukranie-konflikten fortager sig
Ruslands grænseoverskridende interesse for dele af Ukraine i årets første måneder har været med til at sende bølger af usikkerhed ind over især nye markeder. Men nu er situationen blevet bedre, og det har også gavnet obligationsinvestorerne den seneste tid.

”Den geopolitiske situation har udviklet sig til det bedre, og stemningen omkring obligationer fra nye markeder har været god. Det har givet gode afkast især i maj,” siger Bent Lystbæk. Han og hans team formåede at skabe et resultat i afdeling Nye Markeder Obligationer på 3,5 pct. i maj alene – og har tilmed slået benchmark.

ECB lemper pengepolitikken
I juni besluttede den europæiske centralbank at sænke renten, og det har også gavnet obligationer fra nye markeder udstedt i hård valuta. Især de østeuropæiske obligationer.

”Efterspørgslen efter euro-obligationer er steget efter ECB´s sænkning af renten. Det har især skabt interesse for de østeuropæiske obligationer udstedt i euro, som vi har en hel del af i porteføljen. Det har givet kursstigninger – og dermed gode afkast til investorerne,” siger Bent Lystbæk.

Argentina støjer, og derfor er risikospredning afgørende
Investeringer i obligationer fra nye markeder i hård valuta er en risikofyldt aktivklasse og henvender sig derfor kun til investorer, der er villige til at løbe en ekstra risiko i jagten på et bedre afkast. Det vidner udviklingen i Argentina om. En højesteretsdom i New York har øget risikoen for, at Argentina meget mod sin vilje kan blive tvunget til i hvert fald i en periode at indstille betalingerne på den del af statsgælden, der er udstedt under New Yorks lovgivning. Men historisk set har obligationer fra nye markeder været en god investering.

”Aktivklassen har siden 2002 leveret et gennemsnitligt afkast på over 10 pct. om året,” siger Bent Lystbæk. Han understreger dog, at der har været udsving i afkastet, og at det i nogle år har været negativt. Danske Invests afdeling Nye Markeder Obligationer investerer i over 100 forskellige typer obligationer og har dermed en risikospredning, som private investorer sjældent selv kan opnå.
 

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du til- og afmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.