• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
  Find
 • Hovednummer

  +45 3333 7171

  • Kontakt os hele døgnet


  Investering Direkte

  +45 5585 0435

  Man-fre: 09.00 - 18.00
  Support til Netbank
  70 105 501
  Man-tors: 08.00 - 23.00
  Fredag:     08.00 - 20.00
  Lørdag:     09.00 - 19.00
  Søndag:    09.00 - 23.00

  Spær dit kort
  70 20 70 20

  Bliv kunde

  70 10 17 08
Del

Nye regeringer skal hjælpe væksten på vej

Usikkerheden er stadig stor, men med ny regering på vej i Spanien og nye teknokrat-regeringer i både Italien og Grækenland er vejen banet for reformer og på sigt fornyet tillid til sydeuropæisk økonomi.

Der er lang vej, og risikoen for bump og huller i vejen er stadig stor. Men set i det store perspektiv er der med de nye teknokrat-regeringer i Italien og Grækenland lagt op til en forøget tillid og fremganget i de sydeuropæiske landes økonomier.

”Vi har længe efterlyst en indenrigspolitisk afklaring i Italien og Grækenland. Nu har vi fået det på plads og de nye regeringer har allerede overstået de første tillidsafstemninger. Indsættelsen af teknokrat-regeringer i krisens omdrejningspunkter vurderer vi som en fordel i forhold til muligheden for at gennemføre de nødvendige reformer,” fortæller senioranalytiker Frederik Engholm-Hansen fra Danske Capital.

Kan være det helt rigtige valg
Netop teknokrat-modellen kan nemlig vise sig at være det helt rigtige valg for både Grækenland og Italien i forsøget på at få styr på den eskalerende gæld og få gennemtrumfet besparelser og reformer.

”Det er aldrig rart at gennemføre besparelser og tvinge befolkningen til at spænde livremmen ind. Derfor er mange politikere helst den opgave foruden. Med en teknokrat-regering slipper politikerne for selv direkte at lægge navn til stramninger, og efterfølgende kan de sige, at det ikke var dem, der førte kniven. Vi vurderer det som værende en klar fordel for mulighederne for, at genopretningen kan blive succesfuld. Men det er stadig politikerne, der skal stemme reformer og stramninger igennem parlamenterne, og her vil der stadig være betydelige risici”, siger Frederik Engholm-Hansen.

I Spanien, der også har mærket mistillid til økonomien med stigende renter på landets statobligationer, har man også udsigt til ny regering. Sent søndag stod det klart, at regeringschefen José Luis Rodriguez Zapatero har tabt magten til sin konservative konkurrent Mariano Rajoy. Det konservative parti ser også ud til at kunne sikre sig et absolut flertal i underhuset, så den kommende regering har frie hænder til at gennemføre reformer i et forsøg på at styre landet gennem gældskrisen.

Kan være det rigtige boost
Og det kan også være det boost, som den spanske økonomi har brug for i forsøget på at berolige investorer og økonomer.

” Den store fordel i Spanien i forhold til Grækenland og Italien er, at de Konservative i Spanien på demokratisk vis er valgt på et valgprogram, der ret klart har angivet reformvejen, som den vej de konservative vil gå, hvis de får magten. Dvs. befolkningen har givet mandat til stramninger og reformer i  Spanien – det er ikke tilfældet i Grækenland og Italien. Det giver et mere solidt afsæt for den nye regering i Spanien, og det bestyrker os i troen på, at den spanske økonomi kan komme på ret køl igen. Det vil specielt være rigtig positivt, hvis de lovede reformer af det ufleksible arbejdsmarked gennemføres hurtigst muligt – det vil støtte både vækstudsigter og investorernes tillid” siger Frederik Engholm-Hansen.

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du til- og afmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.