• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
  Find
 • Hovednummer

  +45 3333 7171

  • Man-fre: 09.00 - 17.00

  Investering Direkte

  +45 5585 0435

  Man-fre: 09.00 - 17.00

  Telefonsamtaler kan blive optaget og gemt til brug for dokumentation og sikkerhed.

  Support til Netbank
  70 105 501
  Man-tors: 08.00 - 21.00
  Fredag:      08.00 - 18.00
  Lørdag:     10.00 - 18.00
  Søndag:    10.00 - 21.00

  Spær dit kort
  70 20 70 20

  Bliv kunde

  70 10 17 08

Del

Månedens fond: Fantastisk periode for Japan

Det japanske investeringsklima gennemgår store politiske forbedringer, hvilket genererer kursstigninger for selskaberne i verdens tredjestørste økonomi. Det har investorerne i Danske Invest Japan nydt godt af.

Det japanske investeringsklima gennemgår store politiske forbedringer, hvilket genererer kursstigninger for selskaberne i verdens tredjestørste økonomi. Det har investorerne i Danske Invest Japan nydt godt af.

Første kvartal har været en sand kursfest for japanske aktier – og for investorerne i Danske Invest Japan.

Fonden med det fjernøstlige fokus opnåede et afkast på hele 21 procent i løbet af årets første tre måneder, og selv om historiske afkast ikke er en garanti for fremtidige afkast, er det fortsat interessant at have fokus på fonden.

”Jeg forventer, at japanske aktier præsterer mindst lige så godt som europæiske aktier for resten af året.

Danske investorer har i en årrække holdt sig fra Japan, fordi landets svækkede valuta yen fik afkastet til at forsvinde, men denne gang er Europa mere lempelig end Japan, så vi ser ikke samme bekymring for valutaen som tidligere,” siger Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Invest.

Porteføljen i fonden består i øjeblikket af 92 japanske selskaber, og den største position er verdens mest sælgende bilproducent, Toyota, der fylder 7,24 procent af porteføljen.

Politiske tiltag gavner
Der er flere faktorer, der skaber medvind i sejlene for japanske aktier. Den altoverskyggende årsag er et paradigmeskifte blandt japanske virksomheder i deres tilgang til investorerne. Eksempelvis sprang kursen hos robotproducenten Fanuc i vejret, da ledelsen meldte ud, at selskabet ville forbedre forholdene for investorerne.

De investorvenlige tiltag er en del af den japanske premierminister Shinzo Abes politiske tiltag, der skal gøre nationens selskaber attraktive for udenlandske investorer. En af den investorvenlige premierministers tiltag har været at introducere et nye eliteindeks, der hedder Nikkei 400. Her bliver de børsnoterede selskaber vurderet ud fra deres evne til at generere afkast i forhold til egenkapitalen de seneste tre år.

Kampen om at blive en del af Nikkei 400 er stor, da feltet får en anseelig opmærksomhed fra udenlandske investorer. Det tvinger virksomhederne til at blive konkurrencedygtige og konstant jagte de højeste afkast.

Derudover har Den Japanske Centralbank har ført en lempelig centralbankpolitik, hvilket har svækket yen i forhold til dollar. Det har gavnet eksportselskaberne. Sidst men ikke mindst har de lavere olie- og energipriser tilgodeset både selskaberne og forbrugerne.

Nye tider i Japan
Danske investorer har ofte set bort fra Japan. Det kan måske skyldes, at det japanske aktiemarked klarede sig dårligt op igennem nullerne, hvor det toneangivende indeks Nikkei 225 faldt med 27 procent fra 2000 til 2010. Nu er tiderne skiftet. Siden begyndelsen har af 2011 er eliteindekset vokset med 84 procent.

”Som investor skal man turde bevæge sig udenfor sin comfort zone. Det, der sker i Japan lige nu, forekommer yderst sjældent, men det betyder naturligvis, at du som investor skal fokusere på Japan,” siger Lars Skovgaard Andersen.

Risiko og afkastmulighed følger hinanden. På risikoindikatoren fra et til syv placerer Danske Invest Japan sig på seks, og der er altid væsentlige risici forbundet med at investere i aktier.


 

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du til- og afmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.