• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
  Find
 • Hovednummer

  +45 3333 7171

  • Man-fre: 09.00 - 17.00

  Investering Direkte

  +45 5585 0435

  Man-fre: 09.00 - 17.00

  Telefonsamtaler kan blive optaget og gemt til brug for dokumentation og sikkerhed.

  Support til Netbank
  70 105 501
  Man-tors: 08.00 - 21.00
  Fredag:      08.00 - 18.00
  Lørdag:     10.00 - 18.00
  Søndag:    10.00 - 21.00

  Spær dit kort
  70 20 70 20

  Bliv kunde

  70 10 17 08

Del

Italiensk valg sender usikkerhed gennem markederne

De italienske statsrenter røg i vejret, da resultatet af det italienske valg stod klart. Berlusconi har fået overraskende stor opbakning, men det er uklart, hvem der danner regering. Monti fik en lussing

Usikkerhed og risici. Det er den umiddelbare og kortsigtede konsekvens af det italienske valg i weekenden. Ingen partier fik flertal i begge kamre, og dermed er det uklart, hvem der fremover skal lede Italien. Det giver generel usikkerhed på den korte bane med risiko for stigende statsrenter. ECB kan i yderste konsekvens hjælpe med støtteopkøb, men selv det virker vanskeligt netop nu, da det kræver at de italienske politikere kan enes om et genopretningsprogram for landet. Det er i sig selv svært. Sådan lyder det fra senioranalytiker i Danske Invest, Frederik Engholm Hansen.

Silvio Berlusconi fik 29,2 pct. af stemmerne ved valget i Italien i weekenden. Det er ganske overraskende og langt mere end de seneste meningsmålinger for blot et par uger siden. Dermed var Berlusconi snublende nær ved at tage magten i underhuset i Italien, hvor det parti med flest stemmer vinder magten. Han blev dog overgået af favoritten, den socialdemokratiske Bersani, der opnåede 29,5 pct. af stemmerne og dermed sneg sig over Berlusconi. Til gengæld fik Mario Monti blot 10 pct. af stemmerne.

Tvunget til samarbejde
For at kunne regere og få sine beslutninger vedtaget kræver det imidlertid også flertal i senatet i Italien, og her blev resultatet så mudret, at ingen af partierne alene kan mønstre et flertal. Bersani er således tvunget til at opnå opbakning fra enten Berlusconi eller den tidligere tv-komiker Beppe Grillo, der er gået til valg på, at han afskyr politikere. Han opnåede 26 pct. af stemmerne, hvilket også er langt mere end ventet.
”Det her resultat betyder, at vi går en usikker periode i møde på den korte bane. Det er uklart, hvilken retning Italien nu vil gå. Når Monti får blot 10 pct. af stemmerne vil det af mange blive opfattet som en blank afvisning af de reformer, han har sat i gang,” fortæller Frederik Engholm Hansen.

Frederik Engholm Hansen vurderer, at det er sandsynligt, at italienerne inden længe skal til stemmeurnerne igen, da det bliver for svært at lede Italien med det nuværende valgresultat.

At valgresultatet på den korte bane har skabt stor usikkerhed viser udviklingen på aktiemarkederne også. Både det danske C20-indeks samt det franske og tyske eliteindeks er alle åbnet i minusser.

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du til- og afmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.