• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
  Find
 • Hovednummer

  +45 3333 7171

  • Kontakt os hele døgnet


  Investering Direkte

  +45 5585 0435

  Man-fre: 09.00 - 18.00
  Support til Netbank
  70 105 501
  Man-tors: 08.00 - 23.00
  Fredag:     08.00 - 20.00
  Lørdag:     09.00 - 19.00
  Søndag:    09.00 - 23.00

  Spær dit kort
  70 20 70 20

  Bliv kunde

  70 10 17 08
Del

Investering: Tro på Afrikas stigende middelklasse

Afrika indtager en markant position, når verdens vækstøkonomier skal gøres op. Europa og USA har siden 2000 fået baghjul af det afrikanske kontinent.

Afrika – især regionen syd for Sahara – er blandt de hurtigst voksende og mest dynamiske regioner i verden, og kontinentet forventes at fortsætte med at vokse mere end verdens mere etablerede økonomier over det næste årti. 

Sådan lyder det fra Investec Asset Management, der med porteføljemanager Malcolm Gray i spidsen har ansvaret for at udvælge aktier til Danske Invest Afrika. Og det giver mulighed for at finde interessante virksomheder med vækstpotentiale, forklarer Malcolm Gray.

”Stærk vækst kombineret med mindre fattigdom vil føre til stigende velstand på tværs af den afrikanske region syd for Sahara. Og selskaber, der investerer i Afrika, vil opleve stigende indenlandsk efterspørgsel og forbrug, efterhånden som et stigende antal personer bliver en del af den moderne økonomi. Dette vil øge det totale forbrug – vi estimerer en gennemsnitlig årlig vækst på omkring 6 pct. mellem 2010 og 2020,” forklarer Malcolm Gray.

Større efterspørgsel efter luksusvarer
Malcolm Gray og Investec forklarer, at det mest interessante fra en investeringsvinkel er, at det forventes, at andelen af folk, der tjener mere ned 500 dollar om måneden, vil være mere end fordoblet fra 13 til 28 mio. Samtidig forventes det, at andelen af afrikanere, der tjener over 250 dollar om måneden vil stige fra 47 til 96 mio. inden 2020 i den del af Afrika, der ligger syd for Sahara.

”Væksten i det diskretionære forbrug (forbrug af luksusvarer som biler, designertøj, restaurantbesøg, hoteller etc) vil stige hurtigere end det totale forbrug – vi forventer en årlig vækst i det diskretionære forbrug i regionen på mellem 7,12 og 9,95 pct.,” forklarer Investec.

Når Malcolm Gray skal udvælge aktier til Danske Invest Afrika ligger hans fokus derfor især på virksomheder, der satser på det afrikanske hjemmemarked og det stigende indenlandske forbrug.

Afdelingen investerer blandt andet i afrikanske banker som Zenith Bank og First Bank of Nigeria, ligesom fødevareselskaber som Juhayna Food Industries og Flour Mills Nigeria PLC også er på listen over selskaber, der er investeret i.

Afrika kræver en særlig forståelse
Det er imidlertid ikke risikofrit at investere i afrikanske aktier. Som med alle andre aktier er der ingen garanti for fremtidige gevinster, og derudover kræver investeringer i afrikanske aktier en særlig forståelse for de finansielle forhold i de afrikanske lande, forklarer Malcolm Gray.

”Mens vækstpotentialet i Afrika er let at se, er det straks sværere at få foretaget investeringer, der kan udnytte dette potentiale. Mange af investeringsmarkederne er illikvide og kræver betydelige ressourcer på stedet samt know how at kunne gennemskue,” forklarer Malcolm Grey.

Tusindvis af etniske grupper
Derudover skal investorer indregne den politiske usikkerhed, der naturligt er i lande, der befinder sig i sin demokratiske vorden, ligesom Afrika som helhed kræver en større forståelse og indsigt end mange andre investeringsområder.

”Med 54 lande, tusindvis af etniske grupper og sprog, meget forskellige økonomisk, politiske og geografiske miljøer kræver Afrika et mere holistisk syn, der tager flere facetter i betragtning for at blive forstået,” forklarer Malcolm Grey.

Netop fordi frika er en så sammensat region er det vigtigt at være fysisk til stede, når man udvælger aktierne til afdelingen. Malcolm Gray arbejder derfor fra Sydafrika, og han og hans kolleger er jævnligt på virksomhedsbesøg over hele Afrika for at finde egnede investeringer til afdelingen.

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du til- og afmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.