• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
  Find
 • Hovednummer

  +45 3333 7171

  • Man-fre: 09.00 - 17.00

  Investering Direkte

  +45 5585 0435

  Man-fre: 09.00 - 17.00

  Telefonsamtaler kan blive optaget og gemt til brug for dokumentation og sikkerhed.

  Support til Netbank
  70 105 501
  Man-tors: 08.00 - 21.00
  Fredag:      08.00 - 18.00
  Lørdag:     10.00 - 18.00
  Søndag:    10.00 - 21.00

  Spær dit kort
  70 20 70 20

  Bliv kunde

  70 10 17 08

Del

Her forventer vi højest afkast i 2018

Danske Banks chefstrateg Tine Choi giver sin vurdering af de største muligheder og risici som investor i det kommende år.

Det globale opsving kører i højt gear, og vi forventer, at den stærke økonomiske udvikling fortsætter i 2018, og at aktier dermed vil give det højeste afkast – præcis som vi har oplevet i år.
Derfor bevæger vi os ind i det nye år med en overvægt i aktier på 10 pct. og en tilsvarende undervægt på 10 pct. i obligationer.

Konkret forventer vi, at globale aktier i løbet af de kommende 12 måneder vil give et afkast på 8-12 pct. For en dansk investor kan afkastet dog blive mindre, alt afhængig af hvordan kronekursen udvikler sig i forhold til andre valutaer.

Det er nogle af de overordnede konklusioner i vores nye Quarterly View, hvor vi beskriver Danske Banks forventninger til de finansielle markeder i 2018.

De største drivkræfter for markedet
Flere forhold taler for, at den økonomiske optur vil fortsætte til gavn for de finansielle markeder.
 

 • Globalt set fører centralbankerne fortsat en lempelig pengepolitik med lave renter, der understøtter de finansielle markeder, og det forventer vi også i 2018. Selv om den amerikanske centralbank er begyndt at hæve renten, foregår det langsomt og kontrolleret for ikke at slå opsvinget ud af kurs.
 • Samtidig nyder vi fortsat godt af en attraktiv kombination af pæn økonomisk vækst og lav inflation, som historisk set er et gunstigt klima for de finansielle markeder.
 • Og sidst, men ikke mindst, har virksomhederne skruet op for deres investeringer i blandt andet nyt produktionsudstyr, og det er med til at holde økonomien oppe i gear og forlænge opsvinget.
Vi forventer dermed også, at virksomhederne vil være i stand til at øge deres indtjening i 2018 – og når virksomhederne tjener flere penge, er der grobund for højere aktiekurser.

Det gode spørgsmål er naturligvis, hvor vi ser størst potentiale for kursstigninger?

De to mest attraktive regioner
Når det gælder regioner, ser vi især positivt på aktier fra Europa og USA, hvor momentum i økonomierne ser stærkest ud i øjeblikket.
I USA er der også høje forventninger til skattereformen, der vil øge selskabernes indtjening, og i Europa forventer vi blandt andet, at konsolideringer via fusioner og opkøb vil være med til at understøtte de europæiske aktiemarkeder.
Modsat er vi mere forbeholdne over for danske aktier, hvor vi i øjeblikket har en undervægt. De danske aktier ser lidt dyre ud, og selskabernes indtjening halter lidt set i forhold til resten af verden.
 
De fire mest attraktive sektorer
Vender vi blikket mod sektorer, foretrækker vi aktier fra de fire sektorer finans, råvarer, IT og sundhed.

Finansaktier med banker i spidsen trives traditionelt godt, når renterne begynder at stige, og sektorerne råvarer og IT nyder godt af høj efterspørgsel og gode priser, fordi mange virksomheder skruer op for deres investeringer, og det populært sagt er sælgers marked i denne fase af økonomien. Endelig vurderer vi, at sektoren sundhed vil nyde godt at nye lægemidler, der er undervejs, og som efter vores mening ikke er priset ind i aktiekurserne endnu.

Boble eller ej?
Et stort tema i 2018 vil være, hvornår aktiemarkedet topper. Efter en optur følger en nedtur – det er nærmest en naturlov – og jo længere opturen varer, jo mere nærmer vi os toppen.
 
Historisk set er det konjunkturvendinger, som har udløst større og længerevarende fald på aktiemarkedet, men desværre er det praktisk talt umuligt at forudsige, hvornår den nuværende højkonjunktur mister pusten, og aktiemarkedet topper.
 
Aktuelt ser vi dog ingen tegn på en aktieboble. Vores vurdering er, at selskabernes stigende indtjening hidtil har retfærdiggjort de kursstigninger, vi har set – og at den trend vil vare ved det kommende år.
 
Men skuffer den økonomiske vækst og selskabernes indtjening – fx fordi renterne stiger mere og hurtigere end ventet – vil det selvfølgelig ramme aktiekurserne negativt. Det er dog ikke vores hovedscenarie for 2018.

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du til- og afmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.