• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
  Find
 • Hovednummer

  +45 3333 7171

  • Kontakt os hele døgnet


  Investering Direkte

  +45 5585 0435

  Man-fre: 09.00 - 18.00
  Support til Netbank
  70 105 501
  Man-tors: 08.00 - 23.00
  Fredag:     08.00 - 20.00
  Lørdag:     09.00 - 19.00
  Søndag:    09.00 - 23.00

  Spær dit kort
  70 20 70 20

  Bliv kunde

  70 10 17 08
Del

Global fond håndplukker kvalitetsaktier

Månedens fond: Læs hvordan teamet bag Danske Invest Global Stockpicking udvælger aktier til den femstjernede afdeling.

Det går godt for Danske Invests afdeling Global Stockpicking. Hidtil i 2015 har fonden opnået et afkast på 17 pct., hvilket er over 3 pct. højere end sit benchmark – det vil sige det referenceindeks, som afdelingen måler sit afkast imod. Det uafhængige analyseselskab Morningstar har da også for nylig tildelt fonden den højeste anerkendelse i form af fem stjerner.

Navnet på afdelingen, Global Stockpicking, indikerer, at der er tale om udvælgelse af de bedste aktier globalt set. For at komme i betragtning til porteføljen skal en virksomhed have en markedsværdi på mindst 2 mia. dollar. Det er der på verdensplan cirka 7000 virksomheder, der har, så der ligger et stort arbejde i at udvælge præcis de aktier, som kan komme ind i varmen i porteføljen, der løbende består af cirka 40 virksomheder.

Sundhedsforsikring er vinderaktie
44-årige Max Jul Pedersen har siden 2014 været chefporteføljeforvalter i afdelingen, og han leder et team på yderligere to medarbejdere, der arbejder med at håndplukke de aktier til afdelingen, hvor han ser mulighed for det højeste afkast uden at tage for stor risiko.

En af de helt store vinderaktier i porteføljen er United Health Group - et amerikansk selskab indenfor sundhedsforsikring. Alene i år er den aktie steget 40 pct. målt i euro.

United Health Group er et godt eksempel på, hvilke aktier teamet bag afdelingen udvælger.
”Vi skal se gode muligheder for virksomheden til at vokse og investere i nye områder – og ikke bare vokse, men vokse rentabelt,” siger Max Jul Pedersen.

Det amerikanske system for sundhedsforsikringer er i øjeblikket i rivende udvikling, og det giver helt nye markedsmuligheder for United Health Group, der desuden er godt positioneret til at udnytte de nye muligheder.

Sådan udvælger de aktier
Max Jul Pedersen og teamet har et overordnet kvalitetsfilter, når de udvælger aktierne til porteføljen.

”Udover gode muligheder for vækst og nye investeringer ser vi blandt andet på, hvordan en virksomhed har præsteret over de seneste 7-8 år. De skal have bevist evnen til at generere et fornuftigt afkast af den investerede kapital. Vi går efter kvalitetsselskaber, der er billigt prissat,” siger Max Jul Pedersen.

Som storinvestor med 2,3 mia. kroner under forvaltning har han og resten af teamet en mulighed, man ikke har som privatinvestor. Nemlig adgang til at mødes med ledelsen af de selskaber, de investerer i.

 ”I øjeblikket har vi kun et enkelt selskab, hvor vi ikke har mødt ledelsen – og det er Microsoft,” siger Max Jul Pedersen.

Det giver porteføljeteamet et helt andet overblik over virksomhedens muligheder, end hvis de blot holder sig til selskabsudmeldinger, nøgletal og analytikervurderinger.

”Det at mødes med ledelsen giver en bedre føling med, om virksomheden er på rette vej. Vi kan naturligvis ikke få noget at vide, som ikke er meldt ud til markedet, men man kan fornemme mange ting, når man sidder med de mennesker, der står for beslutningerne i en virksomhed,” siger Max Jul Pedersen.

Møde med amerikansk tøjproducent
Her i foråret var netop et møde med ledelsen i en større amerikansk tøjproducent årsagen til, at han og teamet valgte at udskyde en investering.

”Virksomheden er en god langsigtet case, men der skal laves store ændringer i organisationen for at nå de udmeldte mål. Vi vidste, at der lå et stort arbejde forude for dem, men ud fra mødet med ledelsen blev vi klar over, hvor slemt det stod til, og at implementeringen sandsynligvis vil tage meget længere tid, end det ellers er meldt ud,” siger Max Jul Pedersen og fortsætter:

”Vi havde regnet med at supplere yderligere op i aktien i efteråret, men efter mødet vil vi nok vente et år til halvandet med at supplere yderligere op.”

Aktiviteter i Chile – noteret i London
Hovedvægten af aktierne i Global Stockpicking ligger på amerikanske selskaber, der står for 44 pct. af porteføljen. Over 90 pct. af aktierne i afdelingen er noteret på børser på de udviklede aktiemarkeder.

”Men en virksomhed kan sagtens være noteret i eksempelvis New York eller London, men have størstedelen af sine aktiviteter i et helt andet land,” siger Max Jul Pedersen og peger eksempelvis på selskabet  Antofagasta, som er et mineselskab noteret i London, men som har størstedelen af sine aktiviteter i Chile. 

Max Jul Pedersen og teamet holder i gennemsnit en aktie i 3-4 år.

”Men der kan sagtens ske noget undervejs, der gør, at aktien ikke lever op til vores forventninger, og så går vi ud af den. Vi kan også vælge at sælge, hvis vi mener, at en aktie er steget for meget alt for hurtigt,” siger han. 

Uro giver gode muligheder
Når der sker bevægelser i aktiemarkederne, og mange aktier bliver handlet ned på baggrund af en generel markedstendens, er Max Jul Pedersen også klar til at plukke de gode muligheder.
”Grækenlands-uroen benyttede vi eksempelvis til at vægte op i selskaber, som blev banket voldsomt ned alene på grund af den uro,” siger han.

Det var blandt det tyske medicinal- og kemiselskab Bayer, som er noteret i det ledende tyske indeks DAX 30.

Gennem den senere tid er mange aktier fra de nye markeder – de såkaldte emerging markets – blevet handlet meget ned grundet en generel negativ stemning omkring aktier fra emerging markets.

”Vi går efter kvalitetsaktier, og der er mange kvalitetsselskaber i emerging markets. Problemet er bare, at de også oftest er voldsomt dyre. Men nu hvor aktier fra emerging markets generelt er blevet handlet meget ned, så begynder vi at kunne se muligheder for at plukke nogle rigtig interessante aktier her,” siger Max Jul Pedersen.

Overvejer du en investering i Danske Invest Global Stockpicking, bør du altid først tale med din rådgiver. Historiske afkast er dog ingen garanti for fremtidige afkast. Husk, at investering i aktier er forbundet med risiko, og at du i værste fald kan tabe hele din investerede kapital.
 

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du til- og afmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.