• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
  Find
 • Hovednummer

  +45 3333 7171

  • Kontakt os hele døgnet


  Investering Direkte

  +45 5585 0435

  Man-fre: 09.00 - 18.00
  Support til Netbank
  70 105 501
  Man-tors: 08.00 - 23.00
  Fredag:     08.00 - 20.00
  Lørdag:     09.00 - 19.00
  Søndag:    09.00 - 23.00

  Spær dit kort
  70 20 70 20

  Bliv kunde

  70 10 17 08
Del

Erhvervstilliden ned i Europa

Erhvervstilliden i Euroområdet falder, som forventet. Spørgsmålet er nu, om vi er ovre det værste.

PMI er navnet på den indikator, der udtrykker de europæiske erhvervslederes tillid til den økonomiske udvikling. Siden oktober 2011 har indikatoren udviklet sig positivt. Men med de seneste PMI-tal er denne udvikling vendt, blandt andet Tyskland og Frankrig trækker ned.

”Vi har længe fastholdt, at der fortsat er mere modvind i vente til Europa, og de seneste tal bekræfter os i den opfattelse, så det kommer ikke bag på os”, siger Frederik Engholm, senioranalytiker hos Danske Invests hovedrådgiver  Danske Capital.

”Billedet vil formentlig være præget af blandede data, indtil vi får en bedring i nøgletallene for europæisk økonomi. Den bedring forventer vi kommer i andet halvår 2012”, uddyber han.

Portugal ikke det næste Grækenland
De seneste estimater for udviklingen i den portugisiske økonomi viser et fald i BNP på 3-3,5 pct. Faldet er voldsomt og faktisk større end det samlede fald i væksten i Euroområdet under recessionen tilbage i 2008. Alligevel forventer Frederik Engholm ikke, at Portugal bliver det næste Grækenland.

”Portugals økonomi er mere eksportorienteret end den græske. Det betyder, at stramninger i det offentlige forbrug ikke rammer helt så hårdt som i Grækenland, hvor den indenlandske økonomi skal trække det meste af læsset”.

Der er dog alligevel grund til at holde godt øje med udviklingen i Portugal. Spanien, som er den største samhandelspartner for Portugal og aftager næsten en fjerdedel af eksporten, står også overfor store økonomiske udfordringer, hvilket gør situationen vanskelig.

Fald i udlån til privat sektor
Inden for Euro-området har de portugisiske husholdninger den største gæld i forhold til BNP. Det kan gå hen og blive kritisk, når bankerne bliver mindre villige til at låne penge ud. Data viser da også, at der inden for de seneste tre måneder er sket en markant stramning i udlånene til den private sektor.
 
“Det afgørende er naturligvis, om vi har set det værste, eller om der er mere i vente. Hvis det sidste er tilfældet, kan vi imødese mere turbulens. Vores forventning er dog, at situationen ikke forværres, men forbedringen vil ikke være markant på den korte bane, hvorfor usikkerheden vil bestå”, siger Frederik Engholm.
 
 

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du til- og afmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.