En uge efter Trumps sejr - hvad sker der med aktierne?
Strateg: Derfor kom aktiemarkedet godt igen, og sådan ser vi markedsudviklingen i de kommende måneder.
Valget af Donald Trump som USA’s næste præsident kom som en overraskelse – ikke mindst for de finansielle markeder, der lagde ud med markante kursfald, da valgresultatet stod klart. Siden vendte markederne rundt. De danske aktier kom godt igen, og det samme gjorde aktierne i blandt andet Tyskland og USA. Aktier fra emerging markets er dog fortsat hårdt ramt.
”Trumps stærkt nedtonede retorik efter valget fjernede noget usikkerhed fra markederne, og det medførte, at investorerne vendte fra nervøsitet til fokus på, hvilke muligheder Trump som præsident kan føre med sig,” siger senior investeringsstrateg i Danske Bank, Lars Skovgaard Andersen, og fortsætter:
”Der, hvor hans politik kan få en positiv effekt, er især på amerikanske aktier, da han taler for at sætte gang i den amerikanske økonomi gennem udtalte offentlige investeringer i blandt andet infrastruktur.”
Det har blandt andet ført til stigninger for amerikanske selskaber i sektorerne industri og råvarer, da de vurderes at få gavn af de store investeringer. Yderligere er sektorerne medicinal og finans steget efter Trump-sejren, og det kan blandt andet tilskrives, at Hillary Clinton havde varslet stramninger inden for disse sektorer. Sandsynligvis bliver de ikke til virkelighed nu. Derudover bliver finanssektoren styrket af, at Trumps politik – via massive investeringer – kan føre til højere inflation og dermed stigende renter, hvilket øger bankernes indtjeningsmuligheder.
Trend mod cykliske aktier
Flere af de sektorer, der er steget i kølvandet på valget, er cykliske sektorer, som er kendetegnet ved at være mere konjunkturfølsomme. De stiger mere i opgangstider og falder mere i nedgangstider.
”Over de seneste måneder har der været en trend mod cykliske aktier væk fra de mere defensive sektorer som fx stabilt forbrug og medicinal. Trumps udmeldinger sætter ekstra skub i denne bevægelse,” siger Lars Skovgaard Andersen.
Derfor har vi også set, hvordan det tyske DAX-aktieindeks siden valget er steget mere end det danske C20 CAP-indeks. Ser man på sammensætningen af aktier i de to indeks, har det tyske indeks en større vægt af cykliske aktier end det danske, der er meget præget af defensive aktier.
”Man kan sige, at investorerne i kølvandet på Trump-sejren valgte at fokusere på det positive og dermed ligge sig i slipstrømmen på en trend, der allerede var i gang,” siger Lars Skovgaard Andersen og tilføjer, at markedsrenterne – særligt de amerikanske – er steget efter valget. Det står i kontrast til konsensusforventningen blandt finanshusene, der lød på faldende renter ved en sejr til Trump.
”Havde investorerne fokuseret på den usikkerhed, som Trump repræsenterer, og det faktum, at man reelt ikke ved, hvilken politik han vil føre, så var renterne faldet. Stigende markedsrenter viser, at investorerne tror på, at Trump kan sætte gang i amerikansk økonomi og inflation via offentlige investeringer,” siger Lars Skovgaard Andersen.
Nye markeder hårdt ramt
De såkaldte emerging markets, som er nye markeder i blandt andet Asien og Latinamerika, faldt også i kølvandet på valgresultatet, og de er generelt stadig hårdt ramt. Den mexicanske valuta, pesoen, er også fortsat hård ramt og har tabt omkring 11 pct. af sin værdi over for dollar siden valgdagen.
”Gennem valgkampen har Trump haft meget fokus på, at arbejdspladser skal trækkes tilbage fra særligt Kina og Mexico, men også fra andre emerging markets via indførsel af en række handelsbarrierer. Han har talt for at genforhandle flere handelsaftaler, der vil ramme emerging markets-landene,” forklarer Lars Skovgaard Andersen.
Fokus på nøglepersoner i Trumps stab
Fremadrettet ser Lars Skovgaard Andersen risiko for udsving i markederne.
”Frem til Donald Trumps indsættelse som præsident i slutningen af januar 2017 vil der komme en del fokus på, hvem han får ind i sin stab – særligt på nøgleposterne som fx finansminister, som kan få stor betydning for de finansielle markeder. Desuden vil man holde øje med, hvordan opbakningen til hans politiske udmeldinger lader til at blive i Kongressen,” siger Lars Skovgaard Andersen.
November til januar er historisk set positive måneder for aktiemarkederne, og det kan i sig selv give noget støtte til aktiemarkederne, påpeger han. Men udmeldinger fra Trump kan give støj.
”Når det er sagt, så er det primært nøgletal for økonomien og selskaberne, der driver aktiemarkederne. I den seneste tid har data været gode, og det er også med til at holde stemningen blandt investorerne oppe. Begynder de at vende, og hvis selskaberne begynder at vise bekymring angående den fremtidige amerikanske politik, så kan det føre til ny usikkerhed blandt investorer,” siger Lars Skovgaard Andersen.
Abonnér på nyheder
Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager nyhedsbreve med information og nyhedsopdateringer om vores produkter.
Du tilmelder dig ved at indtaste din e-mailadresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.
Ved din registrering af din e-mailadresse giver du samtykke til, at vi sender dig nyhedsbreve.
Vi bruger kun dine e-mailadresse til udsendelse af nyhedsbreve. Vores nyhedsbreve indeholder pixels, der registrerer, om du åbner nyhedsbrevet samt hvornår nyhedsbrevet åbnes (dato og tidspunkt), og hvilke links du klikker på. Disse oplysninger behandler vi på baggrund af dit samtykke, og vi bruger oplysningerne til at forbedre vores nyhedsbreve. Danske Bank er dataansvarlige for behandling af dine oplysninger i forbindelse med udsendelse af nyhedsbreve. Du kan læse mere om behandling af personoplysninger i vores privatlivspolitik.
Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke til at modtage nyhedsbrevet ved at kontakte os på 3333 7171 eller skrive til danskeinvest@danskeinvest.com. Du kan også altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på linket i bunden af nyhedsbrevet.