• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
  Find
 • Hovednummer

  +45 3333 7171

  • Kontakt os hele døgnet


  Investering Direkte

  +45 5585 0435

  Man-fre: 09.00 - 18.00
  Support til Netbank
  70 105 501
  Man-tors: 08.00 - 23.00
  Fredag:     08.00 - 20.00
  Lørdag:     09.00 - 19.00
  Søndag:    09.00 - 23.00

  Spær dit kort
  70 20 70 20

  Bliv kunde

  70 10 17 08
Del

Dobbelt op for østeuropæiske aktier

Danske Invest Østeuropa ex Rusland har hidtil i år klaret sig dobbelt så godt som aktiemarkedet generelt. Læs her, hvor chefporteføljeforvalteren aktuelt ser størst potentiale mod øst.

I årets første syv måneder er afdelingen Danske Invest Østeuropa ex Rusland løbet mere end dobbelt så hurtigt som markedet. Helt konkret ligger fondens afkast på 11,5 pct. år til dato, mens det generelle marked i Østeuropa er steget 5,7 pct. – altså et merafkast på 5,8 procentpoint. Husk dog, at historiske afkast ikke er nogen garanti for fremtidige afkast.

Afkastet i fonden er realiseret ved at håndplukke attraktive enkeltaktier i østeuropæiske markeder inklusiv Tyrkiet. Chefporteføljeforvalter for fonden er Morten Lund Ligaard, og han ser ikke mindst langsigtet potentiale i to af fondens kernemarkeder – Polen og Tyrkiet.

Pæne perspektiver i Polen
Geografisk er Polen den største position i afdeling Danske Invest Østeuropa ex Rusland. Mere end halvdelen (53,1%) af fondens midler er i øjeblikket investeret i Polen. Det store land oplever stor økonomisk fremgang, hvilket blandt andet forbrugs- og industrisektoren nyder godt af.

”Polen har en sjælden kombination af et konkurrencedygtigt lønningsniveau, et højt uddannelsesniveau og en god geografisk placering. Polen eksporterer meget til resten af Europa og især Tyskland. Som investor er Polen den stabile, langsigtede investering, hvor de økonomiske fundamentaler er stærke,” siger Morten Lund Ligaard.

Danske Invest ex Ruslands største position er det polske olieselskab PKN Orlen, der driver raffinaderier og sælger brændstof. I modsætning til mange olieselskaber verden over har PKN Orlens aktiekurs ikke fulgt samme fald som olieprisen. Faktisk har aktien præsteret et afkast på 118 pct. de seneste tolv måneder, mens afkastet år til dato ligger på 71 pct. Virksomhedens kernemarkeder er – foruden Polen – Tjekkiet, Tyskland og de baltiske lande.

Tror på Tyrkiet
Efter Polen følger Tyrkiet med 12,4 pct. af fondens penge – og det selvom det befolkningsrige land i øjeblikket er plaget af tiltagende uro mellem tyrkere og kurdere, politisk uro efter junis parlamentsvalg samt borgerkrigen i Syrien, der har sendt 1,7 millioner flygtninge over grænsen.  Men uroen kan åbne nye investeringsmuligheder.

”Hvis det ikke lykkedes at forme en ny regering inden udgangen af august, vil der komme nyvalg, hvilket kan sende aktierne yderligere ned. Hvis aktierne falder yderligere, kan det få os til at øge vores investeringer i Tyrkiet,” siger Morten Lund Ligaard og uddyber:

”Tyrkiet er vant til kriser af både politisk og økonomisk karakter. Historisk er Tyrkiet dygtige til at komme ovenpå igen efter en krise, og vi har set adskillige gange, at det er attraktivt at investere i Tyrkiet, når uroen hersker,”

Fonden er blandt andet investeret i den tyrkiske bilproducent Tofas, hvis aktiekurs er steget med 51 pct. på et år og 22 pct. år til dato. Men Morten Lund Ligaard ser mere potentiale i aktien.

”I forhold til Tyrkiets nuværende velstandsniveau er der få biler på vejene, hvilket jeg vurderer vil ændre sig. I 2010 investerede vi i Tofas, der blandt andet udvikler og producerer biler og varevogne for Fiat, som også er en stor aktionær i virksomheden. I foråret var vi nede og besøge Tofas, og det var en positiv oplevelse, der bekræftede os i vores investering,” siger Morten Lund Ligaard.

Tofas har 6500 ansatte, og virksomhedens topmoderne fabrik i Bursa har en kapacitet på 400.000 biler om året og producerer også biler for Peugeot, Opel, Citroën og Vauxhall.

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du til- og afmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.