• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
    Find
  • Hovednummer

    +45 3333 7171

    • Man-fre: 09.00 - 17.00

    Investering Direkte

    +45 5585 0435

    Man-fre: 09.00 - 17.00

    Telefonsamtaler kan blive optaget og gemt til brug for dokumentation og sikkerhed.

    Support til Netbank
    70 105 501
    Man-tors: 08.00 - 21.00
    Fredag:      08.00 - 18.00
    Lørdag:     10.00 - 18.00
    Søndag:    10.00 - 21.00

    Spær dit kort
    70 20 70 20

    Bliv kunde

    70 10 17 08

DelClose

Det skal du holde øje med i emerging markets

Der er både muligheder og udfordringer i emerging markets-økonomierne, vurderer Aberdeen Asset Management.

Politiske og pengepolitiske reformer, gunstig finanspolitik og generel modernisering i en lang række emerging markets-lande gør, at mange oplever kraftig stigning i det indenlandske forbrug. Millioner af mennesker trækkes ud af fattigdom og ind i middelklassen, flytter fra landet til byen, får en bankkonto, en mobiltelefon og en lejlighed.

Udviklingen gør, at der er mange muligheder for investorer, ikke mindst i sektorer indenfor indenlandsk forbrug, bank og finans, infrastruktur og sundhedspleje.

Det forklarer direktør for forretningsudvikling hos kapitalforvalteren Aberdeen Asset Management Asia, Donald Amstad. Kapitalforvalteren er porteføljerådgiver for Danske Invest-fonden ”Nye Markeder – Akkumulerende, klasse DKK” om investeringer i emerging markets. Fonden investerer i udenlandske aktier i selskaber, der arbejder i de ny-industrialiserede lande, og porteføljen består typisk af 40-60 aktier. Investeringsstrategien i fonden er aktiv og forsøger at drage fordel af de høje vækstrater, der dominerer mange emerging markets-økonomier.

Her udpeger Donald Amstad tre begivenheder, som investorer bør være opmærksomme på, hvis man overvejer at investere i emerging markets i dag. De første to skal findes i USA.

Donald Trump
“Først har vi sandsynligheden for, at Donald Trump vinder præsidentvalget i USA. Sker det, kan det komme som et stort negativt chok for markederne, ikke mindst emerging markets. Jeg tror ikke, at markederne er forberedt på det, på trods af at alle er bekendte med risikoen,” forklarer Donald Amstad.

Det er blandt andet den store usikkerhed, der omgiver præsidentkandidaten, som kan få effekt, og her vurderer han, at nogle emerging markets-lande er særligt udsatte.

“Især omkring Kina og Mexico kan man forvente stor usikkerhed. Der er ikke mange som ved præcis, hvad det er Donald Trump vil, men han har gjort det forholdsvis klart, at han ønsker at bygge en mur ved grænsen til Mexico samt sørge for at trække de jobs hjem igen, som han vurderer, at især Kina har taget fra USA,” forklarer Donald Amstad.

Også andre emerging markets kan blive ramt i Donald Trumps mission med at trække jobs hjem til USA, og både frihandelsaftaler og den globale samhandel generelt står også til at få et potentielt tilbageslag.

Den længe ventede renteforhøjelse
Den anden risiko fra USA er stigende inflation og dermed den renteforhøjelse, som har ladet vente på sig siden december sidste år, hvor centralbanken, Fed, sidst hævede renten.

”Historisk set har det ramt emerging markets, hver gang Fed har hævet renten, så der er en vis risiko forbundet med renteforhøjelser fra USA,” siger Donald Amstad.

Når Fed hæver renten styrkes dollaren som regel, på grund af det flow af kapital der kommer ind i landet, hvad enten det er fra eurozonen eller emerging markets. En styrkelse af dollaren lægger pres på en række emerging markets, fordi en stærkere dollar især rammer de mange emerging markets-økonomier, som er betydelige producenter og eksportører af olie og råvarer. Olie og råvarer handles nemlig i dollar, og en styrkelse vil gøre det dyrere for ikke-producenter at købe, hvilket rammer efterspørgslen.

En anden effekt af en højere rente og derved en stærkere dollar er, at det biver dyrere for de mange emerging markets, som har finansieret sig i dollar. Hvis landets valuta bliver mindre værd, når dollaren bliver stærkere, kan det pludselig blive dyrt at servicere dollargælden, og det kan skabe problemer for både virksomheder og mange emerging markets-regeringer, som har dollarlån.

Kina – den store handelspartner
En tredje faktor man som investor skal være opmærksom på, hvis man ønsker at investere i emerging markets, er udviklingen i Kina. Den økonomiske vækst ventes at aftage efter en længere periode med kraftig stimuli fra regeringen til blandt andet boligmarkedet. Den stimuli vil på et tidspunkt aftage, og derved vil vækstkurven tilsvarende flade mere ud. Også andre faktorer som landets store gæld og generel korruption kan være usikkerhedsfaktorer, som kan ramme udviklingen i især emerging markets, som har meget stor samhandel med Kina.

Donald Amstad vurderer dog, at Kinas præsident Xi Jinping vil gøre sit bedste for, at landets udvikling ikke kører for meget af sporet, når en nyudnævnt komité for kommunistpartiets magtfulde politbureau skal vælges til oktober næste år. Komitéen består i dag af syv medlemmer, som anses for at være de syv mest magtfulde personer i landet og tæller både Xi Jinping og premierminister Li Keqiang.

Ifølge Donald Amstad vil Xi Jinping højst sandsynligt arbejde målrettet for at få ”sine egne” folk ind som medlemmer og have fokus på at holde landet stabilt i tiden indtil oktober næste år, både når det gælder Kinas økonomi og finansielle markeder.

”Indtil oktober 2017 tror jeg ikke, at kommunistpartiet vil tillade hverken økonomien eller de finansielle markeder at afvige i væsentlig grad, idet den her meget vigtige komité skal på plads. Men der er faktorer, som selv ikke kommunistpartier kan kontrollere, og en destabilisering af Kina vil altid ramme især emerging markets-økonomier hårdt,” siger Donald Amstad.

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du tilmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke til at modtage nyhedsbrevet ved at kontakte os på 3333 7171 eller skrive til danskeinvest@danskeinvest.com. Du kan også altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på linket i bunden af nyhedsbrevet.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.