• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
  Find
 • Hovednummer

  +45 3333 7171

  • Kontakt os hele døgnet


  Investering Direkte

  +45 5585 0435

  Man-fre: 09.00 - 18.00
  Support til Netbank
  70 105 501
  Man-tors: 08.00 - 23.00
  Fredag:     08.00 - 20.00
  Lørdag:     09.00 - 19.00
  Søndag:    09.00 - 23.00

  Spær dit kort
  70 20 70 20

  Bliv kunde

  70 10 17 08
Del

Chefanalytiker har stadig stærk tro på aktier

Danske Invests chefanalytiker Jan Holst Hansen ser efter årets første måneder stadig ingen tegn på afmatning i den globale vækst.

I februar måned fik vi endnu en bekræftelse på, at den globale fremstillingssektor er i fremdrift, og at vi kan forvente høj global vækst i 2017. Vi fik også indikationer på, at især økonomierne i Europa og USA virkelig er kommet stærkt tilbage efter et par svære år, men den politiske udvikling giver modvægt til den fundamentale fremgang og anledning til bekymring. Overordnet set er den globale økonomi dog stadig fundamentalt stærk nok til at overvinde den politiske uro.

USA: Trump – fra eufori til skuffelse
I løbet af måneden viste data, at udviklingen på det amerikanske arbejdsmarked fortsat er stærk. Alt i alt er det med til at forstærke forventningerne om, at vi får mindst to amerikanske renteforhøjelser i år, og vi forventer, at der er større chance for, at der kommer tre end to.
På den politiske front har udsigten til de skattelettelser, som Trump lovede under valgkampen, holdt hånden under markedet i de seneste måneder. Det er dog vores vurdering, at det bliver meget svært for præsidenten at få opbakning i senatet, hvor flere republikanske senatorer har udtalt sig skeptisk om den planlagte skattepakke. Vi ser en potentiel skuffelse på det område som en forholdsvis stor risiko, men ikke stor nok til at afspore de stærke fundamentale drivkræfter i økonomien.

Europa: Stærk økonomi vægter mere end politisk bekymring
Vender vi blikket mod Europa, har den økonomiske udvikling været intet mindre end imponerende. Vi fik stærke nøgletal fra både Tyskland og Frankrig, som begge vokser langt over deres potentiale, og vores bedste gæt for eurozonen som helhed er, at den har oplevet vækst tæt på 3 pct. i februar.
Som det er tilfældet i USA, bliver den stærke fundamentale udvikling modsvaret af bekymring på den politiske front. 2017 er som bekendt fyldt med valg – blandt andet i Frankrig, Tyskland og Italien – men der er også uro forud for juli måned, hvor Grækenland løber tør for penge og har behov for hjælp fra EU og Den Internationale Valutafond, IMF. Kigger vi på det franske valg i maj, er det vores vurdering, at bekymringen er en smule overgjort. 

Kina: Afkølet boligmarked sætter sig i økonomien
Fordi Kina leverede rigtig flot vækst i 2016, har landet fået plads til at fokusere lidt mindre på vækst og lidt mere på finansiel stabilitet i 2017. Kigger vi på realøkonomien, hvor lånemarkedet for virksomheder og husholdninger blev strammet i oktober sidste år, regner vi med, at de tiltag nu vil sætte sig moderat i væksten i løbet af første halvår. Indtil afholdelsen af den nationale kongres i oktober forventer vi, at Kina stadig vil levere stabil, men svagt aftagende vækst.

Allokering og aktiver
Vi fastholder et positivt syn på risikable aktiver, især aktiemarkedet, hvor vi vurderer, at mulighederne er størst inden for europæiske aktier. Derfor fastholder vi vores aktieovervægt, idet vi ikke tror, at de stærke indtjeningsmuligheder i selskaberne er nok indregnet i kurserne. Omvendt fastholder vi et skeptisk syn på virksomhedsobligationer.
I løbet af måneden har vi besluttet at reducere vores overvægt i obligationer i emerging markets i lokal valuta. Det gør vi, fordi nogle af de faktorer, som gjorde investeringen interessant, er blevet en anelse mindre attraktive. Til gengæld ser vi dollaren som attraktiv, da den kan give en fordel, hvis den politiske uro i Europa spidser til og svækker euroen. Som investor kan man få fordel af en stigende dollarkurs, hvis man er investeret i amerikanske aktier eller obligationer.
 

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du til- og afmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.