• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
    Find
  • Hovednummer

    +45 3333 7171

    • Man-fre: 09.00 - 17.00

    Investering Direkte

    +45 5585 0435

    Man-fre: 09.00 - 17.00

    Telefonsamtaler kan blive optaget og gemt til brug for dokumentation og sikkerhed.

    Support til Netbank
    70 105 501
    Man-tors: 08.00 - 21.00
    Fredag:      08.00 - 18.00
    Lørdag:     10.00 - 18.00
    Søndag:    10.00 - 21.00

    Spær dit kort
    70 20 70 20

    Bliv kunde

    70 10 17 08

DelClose

Aktieteamet i Danske Invest Europa holder hovederne kolde og mulighederne åbne

Når de finansielle markeder koger over, gælder det om at holde fast i sin strategi som investor og udnytte mulighederne, når de opstår. Vi har talt med Kasper Brix-Andersen, der har ansvaret for aktiefonden Danske Invest Europa.

Siden der forlød rapporter om det første europæiske covid-19 dødsfald den 21. februar i Norditalien, har livet i Europa været vendt op og ned med karantæner, økonomisk usikkerhed og en særdeles smitsom virus. Det, der startede som en regional sundhedskrise i Kina, i starten af året, spredte sig i løbet af februar og marts måned med en voldsom hastighed og ramte Europa, der hurtigt blev det nye epicenter for sygdommen. 
 
Lange arbejdsdage for at begrænse tabene
Hverdagen er i høj grad også forandret for Kasper Brix-Andersen, der har ansvaret for aktiefonden Danske Invest Europa. Det gælder ikke mindst arbejdstiden, der starter i god tid, inden de europæiske børser åbner klokken 09.00, og som i øjeblikket først slutter når finansmarkederne lukker i USA klokken 22.

Selvom aktiemarkederne har vundet en del af det tabte tilbage, ændrer det ikke ved, at de europæiske børser ind til videre har været dem, der har været hårdest ramt. Kasper Brix-Andersens altoverskyggende hovedfokus i den seneste måned, har derfor været at begrænse tabene så meget som muligt og udnytte de investeringsmæssige muligheder, som coronakrisen også har medført.

”Når en krise som denne raser, bliver stort set alle revet med ned i faldet. Det kan ikke undgås. Som aktive forvaltere bestemmer vi selv, hvilke aktier vi investerer i. Det giver os nogle helt andre muligheder for at styre risikoen og udnytte mulighederne, end hvis vi skulle følge det brede europæiske aktieindeks”, forklarer han.

Det europæiske aktiemarked består af flere tusinde aktier, hvoraf der er cirka 600, som er relevante for en fond som Danske Invest Europa i forhold til bl.a. størrelse, likviditet og bæredygtighed. Ved udgangen af marts måned var fonden investeret i 44 forskellige europæiske selskaber.
 
En fast strategi med plads til muligheder
Coronakrisens omfang og dens hastighed har overrasket Kasper Brix-Andersen. Det har dog ikke på noget tidspunkt fået ham til at ændre på den overordnede styring af fonden. Tværtimod har investeringsstrategien været et fast holdepunkt i den seneste måned.

”Det vigtigste du kan gøre som investor i en tid som denne, er, at undgå den panik, der fører til kortsigtede beslutninger. Vi er langsigtede i alt, hvad vi gør, og har fastholdt dette i vores indarbejdede og fasttømrede styring af risikoen i fonden. Derfor har vi heller ikke ændret på strategien med at investere i solide kvalitetsaktier i porteføljen. Vi har snarere højnet kvaliteten”, siger Kasper Brix-Andersen og fortsætter;

”For os er kvalitet lig med de selskaber, der bygger på en attraktiv forretningsmodel og som giver et fornuftigt afkast på deres investerede kapital og har sunde balancer. Herudover er det vigtigt for os, at selskabet er godt drevet, hvilket bl.a. kommer til udtryk i den måde de håndterer deres forretning på i forhold til faktorer som miljø og samfund.”
 
Udnytter mulighederne i markedet
Ind til videre har aktiefaldene i Europa ramt størstedelen af aktierne med tocifrede kursfald. Det betyder, at en række af de selskaber, som porteføljeteamet i Danske Invest Europa længe har haft øverst på ønskesedlen, men som har været for dyre, er kommet ned i en pris, der gør dem interessante at købe ind i.

Derudover kigger Kasper Brix-Andersen også på de aktier, som måske er ramt hårdt på den korte bane, men som potentielt kan komme styrket ud af krisen. Selvom det måske lyder paradoksalt, giver regeringernes nedlukninger overalt i Europa også nogle langsigtede muligheder for nogle af de selskaber, der midlertidigt har været sat ud af spillet.

”Når vi går på jagt efter aktier under en krise som denne, kigger vi meget på, hvilke langsigtede konsekvenser krisen får for de enkelte selskaber. For nogle selskaber betyder de seneste ugers begivenheder, at en del af omsætningen er tabt og ikke kan vindes tilbage. Men så er der andre selskaber, hvor omsætningen i højere grad er udskudt, da behovet eller efterspørgslen i et vist omfang er udsat til senere. Dermed kan de komme tilbage med en omsætning, som potentielt er større end før krisen”, siger Kasper Brix-Andersen. 
 
Øjnene er rettet mod de makroøkonomiske konsekvenser
Efter at centralbanker over hele verden har reageret med pengepolitiske lempelser og kraftige likviditetsindsprøjtninger, har de store globale aktiemarkeder rettet sig noget. I perioden op til april måned, så det derfor ud som om, at den værste usikkerhed og markedspanik havde lagt sig. Men betyder det, at vi snart vender tilbage til normalen? Kasper Brix-Andersen er ikke meget for at svare på spørgsmålet, da ifølge ham vi stadig står midt i krisen. Alligevel ser han en forandring i markedet.

”Jeg tror at investorerne er på vej ind i ny fase. Centralbankerne og de enkelte landes hjælpepakker er lykkedes med at dæmpe den værste panik i markederne. I den kommende tid vil investorerne i højere grad kigge på de makroøkonomiske konsekvenser af sundhedskrisen. Her bliver det afgørende, hvor dyb krisen bliver, og hvor lang tid den kommer til at vare. Der kommer en tid efter corona, og derfor fortsætter vi, som investorer, med at have et langsigtet fokus, fastholde vores investeringsstrategi, og så ellers udnytte de muligheder, som opstår”, slutter Kasper Brix-Andersen.
 
Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historisk afkast og prognoser om fremtidig udvikling ikke er en indikation af fremtidigt afkast, som kan være negativt. Rådfør dig altid med professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.
 

Noter:
1) Data for Danske Invest Europa. De seneste fem år har afdelingen givet følgende afkast i DKK: 2015: 13,33 %, 2016: -0,20 %, 2017: 4,43 %, 2018: -9,77 %, 2019: 28,40 %. Historiske afkast er ingen pålidelig indikator for fremtidige afkast.

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du tilmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke til at modtage nyhedsbrevet ved at kontakte os på 3333 7171 eller skrive til danskeinvest@danskeinvest.com. Du kan også altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på linket i bunden af nyhedsbrevet.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.