• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
    Find
  • Hovednummer

    +45 3333 7171

    • Man-fre: 09.00 - 17.00

    Investering Direkte

    +45 5585 0435

    Man-fre: 09.00 - 17.00

    Telefonsamtaler kan blive optaget og gemt til brug for dokumentation og sikkerhed.

    Support til Netbank
    70 105 501
    Man-tors: 08.00 - 21.00
    Fredag:      08.00 - 18.00
    Lørdag:     10.00 - 18.00
    Søndag:    10.00 - 21.00

    Spær dit kort
    70 20 70 20

    Bliv kunde

    70 10 17 08

DelClose

4 TRENDS: Her vil danskerne investere

Det nye Investor Compass fra Danske Invest viser, hvor private danske investorer har størst fokus og interesse i øjeblikket.

Spørgeundersøgelsen er foretaget af Prospera for Danske Invest blandt 1079 danskere.

1. Lokal begejstring med indbygget risiko
LANDE/REGIONER: Danske investorer er svært begejstrede for danske aktier. 65 pct. af investorerne finder danske aktier enten meget eller lidt interessante, og det er markant mere end tallet for Europa, der er nummer to på listen over de mest populære lande og regioner. 54 pct. af investorerne finder europæiske aktier interessante.

”Når vi ser på private investorers porteføljer, er der også et klart billede af, at mange investorer har en alt for stor andel af lokale aktier i deres porteføljer – rask væk 40-50 pct. eller endnu mere. Det gør dem unødigt sårbare, hvis det danske aktiemarked falder markant eller ikke stiger lige så meget som de internationale aktiemarkeder. Det er dårlig risikospredning,” siger Lars Skovgaard Andersen, der er investeringsstrateg i Danske Bank.

Som alternativ til danske aktier nævner han amerikanske og europæiske aktier som potentielle muligheder – fx via fonde for at opnå en god risikospredning.

De mest populære lande/regioner
Andel af danske investorer, der finder landet/regionen interessant.

 

Danmark 65%
Europa 54%
USA 43%
Kina 37%
Asien 33%
Japan 31%
Indien 27%
Afrika 18%
Brasilien 17%
Latinamerika 17%
Østeuropa 15%
Rusland 12%

Kilde: Danske Invest/Prospera første halvår 2016. Data viser andelen af investorer, der finder de pågældende lande/regioner enten meget interessant eller lidt interessant.

2. Global begejstring
GLOBALE AKTIER: I Investor Compass bliver investorerne også spurgt ind til interessen for kategorien globale aktier, og den er høj. 51 pct. af investorerne finder globale aktier interessante, og for mange investorer kan fonde med globale aktier da også være et oplagt valg, vurderer Lars Skovgaard Andersen.

”En fond med globale aktier kan på en enkel måde give et godt fundament i en portefølje, hvor man som investor er sikret en fornuftig risikospredning ikke blot på tværs af selskaber, men også på tværs af lande og regioner. Den geografiske spredning er ekstrem vigtig som investor, for der kan være stor forskel på, hvordan fx amerikanske, japanske og europæiske aktier udvikler sig over tid. Mange private investorer har imidlertid en tendens til at forsømme den dimension i deres porteføljer,” siger investeringsstrategen.

3. Asien trækker mere end Østeuropa
EMERGING MARKETS: Der er enorm forskel på interessen for de forskellige emerging markets (nye markeder) – og generelt er de danske investorer mest begejstrede for de asiatiske aktiemarkeder, mens interessen for Østeuropa og Latinamerika er lav.

Der er flere oplagte forklaringer på, hvorfor Østeuropa og Latinamerika ikke har samme tiltrækning på investorerne som Asien. Det vurderer investeringsstrateg Lars Skovgaard Andersen.

”Både Østeuropa og Latinamerika har de senere år været præget af markante negative historier. Konflikten i Ukraine har været med til at kaste et negativt skær over Østeuropa i almindelighed og Rusland i særdeleshed, og i Latinamerika har de senere års faldende priser på olie og råvarer ramt ikke mindst den brasilianske økonomi,” siger han.

Modsat er der generelt et mere positivt fokus på Asien.

”Der er en udbredt opfattelse af Asien som det globale vækstcenter, og de senere år har de asiatiske økonomier som fx Kina og Indien da også været kendetegnet ved markant højere vækstrater end fx Brasilien,” siger Lars Skovgaard Andersen.

Investeringsstrategen anbefaler dog generelt investorer med smag for emerging markets til at sprede sig på tværs af lande og regioner – enten ved at vælge en bred emerging markets-fond eller kombinere flere fonde.

4. Jo mere eksotisk, jo mindre interessant
FRONTIER MARKETS: Geografisk set foretrækker investorer det trygge og velkendte. Dette mønster ses tydeligt i forkærligheden for danske og europæiske aktier beskrevet ovenfor, og det ses også i synet på de to kategorier emerging markets og frontier markets, hvor frontier markets er den mest eksotiske og fremmedartede kategori. 27 pct. af investorerne finder emerging markets interessant, mens tallet blot er 13 pct. for frontier markets.

Emerging markets er lande, der er ken¬detegnet ved lavere indkomster end de udviklede markeder, men som har påbegyndt vigtige reformer og har åbnet deres økonomier og markeder. De klassiske eksempler er Kina, Indien, Brasilien og Rusland. I laget under emerging markets er de såkaldte frontier markets, som typisk er mindre udviklede og med mindre tilgængelige aktiemarkeder. Det kan fx være lande som Bangladesh, Rumænien, Kenya og Marokko.

Som investor behøver det dog ikke at være enten eller. Nogle fonde kombinerer investeringer i emerging og frontier markets – fx Danske Invest Emerging and Frontier Markets.

Danske Invest har et bredt udvalg af fonde med aktier fra både udviklede markeder og emerging markets. Eksempelvis fonde med fokus på Europa, USA, Japan eller Kina, men også fonde med bredere fokus på fx Fjernøsten, Latinamerika og Emerging Markets generelt.

 

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du tilmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke til at modtage nyhedsbrevet ved at kontakte os på 3333 7171 eller skrive til danskeinvest@danskeinvest.com. Du kan også altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på linket i bunden af nyhedsbrevet.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.