• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
  Find
 • Hovednummer

  +45 3333 7171

  • Man-fre: 09.00 - 17.00

  Investering Direkte

  +45 5585 0435

  Man-fre: 09.00 - 17.00

  Telefonsamtaler kan blive optaget og gemt til brug for dokumentation og sikkerhed.

  Support til Netbank
  70 105 501
  Man-tors: 08.00 - 21.00
  Fredag:      08.00 - 18.00
  Lørdag:     10.00 - 18.00
  Søndag:    10.00 - 21.00

  Spær dit kort
  70 20 70 20

  Bliv kunde

  70 10 17 08

Del

Kinesisk vækst sætter fokus på råvareindustrien

Den kinesiske inflation falder og giver plads til fortsat høj vækst i Riget i Midten. Det sætter råvareindustrien og dens underleverandører i en gunstig position. Metso er en af dem.

Den kinesiske væksthistorie er også historien om stadig større efterspørgsel efter råvarer. Og da råvarer er en knap ressource, kan fortsat vækst i den kinesiske økonomi betyde gode udsigter for de virksomheder, der på den ene eller anden måde er involveret i råvareindustrien.

En af de virksomheder, der nyder godt af efterspørgslen efter råvarer, er finske Metso, der blandt andet ligger i porteføljen i Danske Invest Europa Højt Udbytte. Metso er et internationalt industriselskab, der producerer udstyr til blandt andet mineindustrien samt olie- og gasindustrien. Derudover har de en betydelig serviceforretning, hvor de tilbyder at lave servicekontrakter på deres udstyr. Selskabet har omkring 29.000 ansatte og omsatte i 2010 for 5,6 mia. euro.

Metso står stærkt på lang sigt
Ifølge chefporteføljemanager Peter Nielsen fra Danske Capital, der har ansvaret for investeringerne i afdelingen Europa Højt Udbytte, er Metso et selskab, der står stærkt.

”Selskabet klarer sig godt, selv om det er et cyklisk selskab, hvis resultater vil svinge med konjunkturerne. Men de globale megatrends vil støtte selskabets langsigtede udvikling, og udsigterne er fine,” fortæller Peter Nielsen. Han understreger dog, at man må forvente, at selskabet på kort sigt vil få en vis nedgang i ordreindgangen  som følge af den vækstafmatning, vi ser i øjeblikket på grund af krisen i Eurozonen.
 
Netop prisen på og efterspørgslen efter råvarer hænger i dag uløseligt sammen med den økonomiske udvikling i Kina. Den stigende rigdom i Kina giver øget efterspørgsel efter netop råvarer, efterhånden som kineserne vil have vaskemaskiner og biler, ligesom også udbygning af infrastrukturen i landet kræver råvarer. Kobber- og metalpriser generelt er tæt forbundet med Kinas stærke efterspørgsel. Så selskaber i råvareindustrien vil nyde godt af fortsat kinesisk vækst.

Kina har strammet op
Ifølge chefanalytiker Bo Bejstrup Christensen fra Danske Invest er udsigterne for Kina på den mellemlange bane fornuftige:

”Kina har været en god væksthistorie de sidste mange år med en gennemsnitlig vækstrate på 10 pct. om året. I 2008 blev landet dog udsat for udefrakommende chok i form af den vestlige finanskrise. Det faldt sammen med, at myndighederne tidligere på året havde foretaget  en markant opstramning af den økonomiske politik for at dæmme op for stigende inflation. Da den globale recession var en realitet, åbnede myndighederne op for sluserne, og væksten i Kina tiltog meget kraftigt, drevet af investeringer i infrastruktur og boligbyggeri. Det blev efterfulgt af fornyet pres på inflationen, og boligpriserne skød i vejret. For at undgå en overophedning måtte myndighederne igen stramme den økonomiske politik. Det ser nu ud til at bære frugt i form af faldende inflation og stabile boligpriser. Men myndighederne må ikke på ny lempe for meget på politikken, fordi der i så fald er risiko for fornyet inflation. Føres en fornuftig økonomisk politik, venter vi vækst i Kin på 7-8 pct. de kommende år”, fortæller Bo Bejstrup Christensen .

Han understreger, at der dog stadig er usikkerheder omkring den kinesiske vækst, ligesom også en eventuel dyb recession i Europa vil ramme Kina på eksempelvis eksporten og sætte væksten under pres.

Industriselskabet Metso ligger i afdelingen Europa Højt Udbytte og fylder 2,63 pct. af porteføljen samt Danske Invest Norden, hvor den fylder 3,31 pct. 
 

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du til- og afmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.