DelClose

Coronakrisen sender bioteknologi i top og Østeuropa i bund

Konsekvenserne af virusudbruddet af Covid-19 har ramt aktier og obligationer meget forskelligt på tværs af regioner, sektorer og aktivklasser.

De seneste måneder har allerede sikret sig en prominent plads, når fremtidens grundbøger om investering skal skrives. Efter mere end ti år med stabilt stigende kurser toppede en række brede aktieindeks den 19. februar, hvorefter en historisk hård nedtur fulgte med den ene (negative) kursrekord efter den anden, ind til markederne ramte bunden den 23. marts. Men betyder det, at 2020 har været den rene katastrofe at være investor i? Det kommer i høj grad an på, hvordan du har været investeret.

”De første fem uger af coronakrisen viste for alvor, vist værdien af risikospredning. Selv når finansmarkederne går i panik og kurserne falder, er der stor forskel i afkastet mellem de forskellige investeringsmuligheder. Nådigst ramt blev investorerne i fondene med statsobligationer fra de udviklede lande, der typisk slap med et kursfald på mellem 2 til 3 procent i løbet af de fem uger. Hårdere ramt blev investorerne i de brede europæiske, amerikanske og globale aktiefonde, hvor kursfaldene lå på mellem 30 og 40 procent fra toppen i februar til bunden i marts,” forklarer Kim Thelle Pilgaard, der er investeringsspecialist i Danske Invest.

Store forskelle i kursfaldene under nedturen
Indenfor de forskellige typer fonde, var der også store forskelle. Statsobligationerne fra de udviklede lande klarede sig væsentligt bedre end de mere risikobetonede obligationer som eksempelvis statsobligationer fra de nye markeder og virksomhedsobligationer fra selskaber med lav kreditværdighed. Her nærmer kursfaldene sig i flere tilfælde 20 procent fra den 19. februar og frem mod bunden den 23. marts.

På aktiesiden ramte kursfaldene også med forskellig styrke. Hårdest ramt blev de europæiske og amerikanske fonde med et fald på mellem 35 og 40 procent. Lidt bedre gik det generelt for de danske aktier, der lå nogenlunde på niveau med det brede globale aktieindeks omkring de minus 30 procent. Bedre endnu klarede fondene med fokus på Japan, Fjernøsten og bioteknologi sig. Her lå kursfaldene omkring de 25 procent. Nådigst kom Danske Invest Kina igennem de fem uger med et samlet tab på 18,5 procent fra top til bund.

Nedtur efterfulgt af markante comeback
Tirsdag den 24. marts vendte stemningen. I løbet af de efterfølgende uger var en del af det tabte vundet tilbage takket være en række historiske kursstigninger i særligt de amerikanske og teknologitunge aktieindeks. Knap så godt har det set ud i Europa, hvor kursstigningerne har været langt mere moderate. Det gælder også i Danske Invest Østeuropa, som per 2. juni 2020 var nede med knap 24 procent år til dato, i lighed med sit benchmark.
Bedst af alle aktiefonde i Danmark har indeksfonden Danske Invest Bioteknologi klaret sig, med et af kast på knap 10 procent år til dato (2. juni 2020). Aktier fra eksempelvis Kina, Danmark og Japan er også kommet flot tilbage, ligesom der er plusser i flere af obligationsfondene.
 
”Skal jeg trække en vigtig erfaring frem fra de seneste to måneders udvikling må det være værdien i at have en god spredning i sine investeringer. Det gælder i særdeleshed for investorer, der kun er investeret direkte i enkelte aktier. Her har risikoen for store tab været ekstra høj de seneste måneder. Men det gælder også investorer i fonde, hvor en god spredning på geografi og sektorer i de fleste tilfælde har medvirket til at udjævne tabene. Det er også en af årsagerne til, at vi i Danske Invest har et bredt udvalg af fonde”, siger Kim Thelle Pilgaard.

Danske Invests fondssider kan du løbende følge med i afkastene for de enkelte fonde.

Ønsker du en mere uddybende analyser af markedernes udvikling i løbet af coronakrisen, publicerer Danske Banks analytikere løbende indhold om coronakrisens udvikling i finansmarkederne. 
 
Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Det er ikke et tilbud eller opfordring til at gøre tilbud om at købe eller sælge et finansielt instrument. Vær altid opmærksom på, at historisk afkast og prognoser om fremtidig udvikling ikke er en indikation af fremtidigt afkast, som kan være negativt. Rådfør dig altid med professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.

Noter:
1) Data for Danske Invest Østeuropa, klasse DKK d. De seneste 5 år har afdelingen givet følgende afkast i DKK: 2015: -0,7 %, 2016: 31,4 %, 2017: 5,6 %, 2018: -8,8 %, 2019: 36,0 %. Historiske afkast er ingen pålidelig indikator for fremtidige afkast. Link til fondens KID, prospekt og omkostninger.

 2) Data for Danske Invest Kina, klasse DKK d. De seneste 5 år har afdelingen givet følgende afkast i DKK: 2015: 5,4%, 2016: 5,6 %, 2017: 26,3 %, 2018: -14,0 %, 2019: 18,9 %. Historiske afkast er ingen pålidelig indikator for fremtidige afkast. Link til fondens KID, prospekt og omkostninger.

3) Data for Danske Invest Japan, klasse DKK d. De seneste 5 år har afdelingen givet følgende afkast i DKK: 2015: 23,10 %, 2016: 5,81 %, 2017: 12,58 %, 2018: -11,08 %, 2019: 21,62 %. Historiske afkast er ingen pålidelig indikator for fremtidige afkast. Link til fondens KID, prospekt og omkostninger.

4) Data for Danske Invest Bioteknologi, klasse DKK d. De seneste 5 år har afdelingen givet følgende afkast i DKK: 2015: 20,92 %, 2016: -18,79 %, 2017: 20,23 %, 2018: 4,71 %, 2019: 22,18 %. Historiske afkast er ingen pålidelig indikator for fremtidige afkast. Link til fondens KID, prospekt og omkostninger.

5) Data for Danske Invest Danmark, klasse DKK d. De seneste 5 år har afdelingen givet følgende afkast i DKK: 2015: 36,86 %, 2016: 0,01 %, 2017: 13,62 %, 2018: -9,89 %, 2019: 24,98 %. Historiske afkast er ingen pålidelig indikator for fremtidige afkast. Link til fondens KID, prospekt og omkostninger.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.