• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
  Find
 • Hovednummer

  +45 3333 7171

  • Kontakt os hele døgnet


  Investering Direkte

  +45 5585 0435

  Man-fre: 09.00 - 18.00
  Support til Netbank
  70 105 501
  Man-tors: 08.00 - 23.00
  Fredag:     08.00 - 20.00
  Lørdag:     09.00 - 19.00
  Søndag:    09.00 - 23.00

  Spær dit kort
  70 20 70 20

  Bliv kunde

  70 10 17 08
Del

USA slap væk fra finansiel afgrund – indtil videre

De amerikanske politikere har i sidste sekund undgået at brede skattestigninger rammer USA. Dermed er den værste forhindring overstået, men usikkerheden er ikke helt væk.

De skulle helt ud til kanten og kigge ned, de amerikanske politikere, før de fik en aftale i hus. Men nu har USA indtil videre undgået den såkaldte Fiscal Cliff - finansielle afgrund - og fået vedtaget en ny budget- og skatteaftale.

”The Fiscal Cliff” er en betegnelse for et meget upopulært scenarium, der kunne gå hen og blive til virkelighed ved nytår, hvor en række skattelempelser udløber og en række nedskæringer på det offentlige forbrug træder i kraft. Økonomer frygtede, at det ville give et stød til den amerikanske økonomi, så den ville gå i recession.

Kun skattestigning til de rigeste
Aftalen, der er blevet vedtaget i både Senatatet og Repræsentanternes Hus, handler i store træk om to ting: Der er lavet en skatteaftale, der indebærer, at indkomstskatten stiger for de allerrigeste amerikanere. Det drejer sig om de amerikanere, der tjener mere end 400.000 dollar om året. (2,26 mio. kr.), mens resten i det store hele går fri.

Derudover er de automatiske offentlige besparelser udskudt i to måneder. Besparelserne ville være sket ud fra en såkaldt grønthøstermodel, der ville skære i en lang række offentlige udgifter, hvis ikke politikerne kunne blive enige om en anden aftale. Her har politikerne endnu ikke fundet et kompromis, men givet sig selv to måneder til at finde en løsning.

Den største udfordring er ovre
Ifølge senioranalytiker i Danske Invest Frederik Engholm-Hansen er aftalen overordnet set positiv, også selv om den på nogle punkter blot udskyder problemerne.
”Vi er ikke i mål endnu, men den største hurdle er ovre, nemlig skattespørgsmålet. Set fra et markedsperspektiv er aftalen positiv, men usikkerheden er der stadig, da dele af aftalen ikke er permanent. Men vi forventer, at politikerne får landet sidste del fornuftigt, ganske enkelt fordi der er så meget på spil,” siger Frederik Engholm-Hansen.

Han forklarer, at aftalen er bedre end man kunne have frygtet, da det omkring jul virkede som om forhandlingerne var gået kørt fast, og især Republikanerne i Repræsentaternes Hus stod stejlt. Han venter stadig finanspolitisk modvind svarende til ca. halvanden procent af BNP i 2013 som følge af forhandlingsresultatet og de forhandlinger i kommende måneder. Var man ikke nået frem til noget kompromis, så ville økonomien være blevet ramt med et stød på 4 procent af BNP. Et så stort stød ville få økonomien til at gå i recession.

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du til- og afmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.