• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
  Find
 • Hovednummer

  +45 3333 7171

  • Kontakt os hele døgnet


  Investering Direkte

  +45 5585 0435

  Man-fre: 09.00 - 18.00
  Support til Netbank
  70 105 501
  Man-tors: 08.00 - 23.00
  Fredag:     08.00 - 20.00
  Lørdag:     09.00 - 19.00
  Søndag:    09.00 - 23.00

  Spær dit kort
  70 20 70 20

  Bliv kunde

  70 10 17 08
Del

Udsigt til stigende lange renter i Europa

Tirsdagens europæiske inflationstal sendte med et ryk de lange renter højere. Men med en fortsat lempelig pengepolitik fra Den Europæiske Centralbank vil de korte renter forblive lave.

For første gang i seks måneder er priserne i Europa endelig begyndt at stige. Tirsdagens inflationstal var overraskende højere end ventet, og det fik investorerne til at sende de lange renter opad.

Således steg renten på en 10-årige tyske statsobligation med 0,16 procentpoint til en rente på 0,7 pct. Det er den største stigning i næsten tre år. Siden midten af april er renterne dog begyndt at stige på forventning om, at inflationen vil accelerere.

”De lange renter har efter min mening været unaturligt lave, hvis vi går en måned eller to tilbage. Og jeg tror stadig, at de helt lange renter er for lave i forhold til, hvor de skal være om et års tid,” siger Lars Tranberg Rasmussen, senioranalytiker i Danske Invest.

Den såkaldte headline inflation – som Den Europæiske Centralbank navigerer efter – viste, at priserne på årsbasis steg 0,3 pct. i maj, mens den såkaldte kerneinflation – der er renset for udviklingen i fx energi- og fødevarepriser – steg med 0,9 pct.  

”Markedet har været meget fokuseret på, at vi skulle have deflation i Europa – det var et af de helt store temaer i starten af året. Det var også en af årsagerne til, at ECB reagerede så kraftigt med deres opkøbsprogram. De vil udrydde frygten for deflation,” siger Lars Tranberg Rasmussen.

Fortsat plads til fremgang
ECB indledte i marts sit opkøbsprogram, der betyder, at banken vil opkøbe korte europæiske obligationer for 1.100 mia. euro frem til september 2016 – med mulighed for forlængelse.
Gårsdagens inflationstal er dog fortsat langt fra ECB’s mål om, at priserne skal stige med omkring 2 pct. om året.  

”Vi ser stadig, at de europæiske økonomier klarer sig dårligere end deres potentiale – og som følge deraf en høj ledighed. Det kommer til at tage lang tid at få bragt ledigheden ned på et mere naturligt niveau,” siger Lars Tranberg Rasmussen og fortsætter:

”Tyskland er der allerede, men størsteparten af de europæiske lande har stadig store problemer med, at ledigheden er for høj. Derfor vil inflationspresset i Europa være meget begrænset i meget lang tid. Og pengepolitikken vil være lempelig i rigtig lang tid.”

Han vurderer derfor, at det vil holde de korte renter ud til fem år nede, mens de lange renter ud mod de 30-årige vil være tilbøjelige til at stige på forventning om, at der kommer mere vækst og inflation i fremtiden.

”Dette er et klassisk eksempel på et miljø, hvor rentekurven skal være meget stejl – altså lave korte renter og forholdsvist høje lange renter. Lempelig pengepolitik, bedring i data, højere vækstforventninger – den kombination taler for en meget stejl rentekurve,” siger Lars Tranberg Rasmussen.

USA gør klar til at hæve renten
Mens ECB ventes at fortsætte den lempelige pengepolitik, har den amerikanske centralbankchef Janet Yellen sagt, at hun forventer at hæve renten i år.

”Kombinationen af den lempelige europæiske pengepolitik og udsigten til en strammere pengepolitik i USA skaber en situation, der gør at euroen godt kan blive svækket yderligere over for dollar. Dog ikke lige så meget, som det, vi har set hidtil,” siger Lars Tranberg Rasmussen og tilføjer:

”Vi er fortsat positive på europæiske aktier, da de vil nyde godt af den fremtidige vækst og en svækkelse af euroen. Med udsigten til stigende lange renter over de næste 12 måneder, kan det give god mening at give obligationsporteføljen et tjek.”
 
 

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du til- og afmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.