• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
  Find
 • Hovednummer

  +45 3333 7171

  • Kontakt os hele døgnet


  Investering Direkte

  +45 5585 0435

  Man-fre: 09.00 - 18.00
  Support til Netbank
  70 105 501
  Man-tors: 08.00 - 23.00
  Fredag:     08.00 - 20.00
  Lørdag:     09.00 - 19.00
  Søndag:    09.00 - 23.00

  Spær dit kort
  70 20 70 20

  Bliv kunde

  70 10 17 08
Del

Professor: Få øjnene op for Afrika

Afrika er godt på vej mod en ny og mere positiv virkelighed. Det har Kina allerede opdaget, mens den vestlige verden hænger mere fast i fortiden.

Holger Bernt Hansen er professor i Afrikastudier ved Københavns Universitet. Han har gennem hele sit professionelle liv beskæftiget sig med Afrika og har også rejst meget rundt på kontinentet. Han har derfor selv oplevet den enorme udvikling, som Afrika har gennemgået de seneste 30 år. Men, indleder han med at understrege, selvom det helt generelt er gået fremad for Afrika, skal man passe på med at opfatte kontinentet som en enkelt enhed:

”Afrika er et kontinent, der består af 54 nationer, som er lige så forskellige som landene i Europa”, forklarer han. ”Det er et Afrika, der bevæger sig frem i flere hastigheder. I nogle lande går det stærkt fremad med høje vækstrater, mens andre lande oplever tilbagegang og måske ligefrem nedgang i vækst. At se Afrika som en samlet enhed er en gammel opfattelse, man er nødt til at arbejde sig væk fra.”

To besættelser – og befrielser
Før i tiden var landene i Afrika mere ens. Der var selvfølgelig også forskelle dengang, men også en række fremtrædende fællesnævnere. Eksempelvis var hovedparten af landene først kolonistater og dernæst marionetter i den kolde krig mellem Vesten og Sovjetunionen.

Kolonialismen fik sin afslutning i Afrika omkring 1960, og herefter blev kontinentet delt op i en række lande med mere eller mindre tilfældige grænser – og en mangel på indre sammenhængskraft.

Manglende fællesskab
”Man fik stater, men ikke nationer med en nationalfølelse. De fleste lande bestod af et antal etniske grupper, som man tidligere kaldt stammer. Der manglede et fællesskab omkring blandt andet en fælles historie eller en fælles kultur”, fortæller Holger Bernt Hansen og fortsætter: ”Uafhængigheden kom meget pludseligt, og staterne havde slet ikke institutioner som eksempelvis domstole og parlamenter til at understøtte den nye selvstændighed. Alt skulle opbygges fra grunden”.

De afrikanske lande var derfor meget sårbare, da den kolde krig brød ud. Vesten allierede sig med én del af Afrika, mens Sovjetunionen allierede sig med en anden, hvorefter man spillede landene ud mod hinanden med krige, militærkup og lignende til følge.  1980’ernes Afrika har således fået det meget rammende navn ”det tabte årti” .

Men enden på den kolde krig i 1990 blev begyndelsen på en ny start for Afrika – også kaldet ”den anden befrielse”. Pludselig var omverdenen ikke længere interesseret i et splittet Afrika, og byggestenen til det nye Afrika, vi oplever i dag, blev lagt.

Læs hele interviewet med Holger Bernt Hansen i KvartalsFokus her.

Danske Invest Afrika investerer i afrikanske aktier og forsøger at drage nytte af den positive udvikling, Afrika er inde i.

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du til- og afmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.