• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
  Find
 • Hovednummer

  +45 3333 7171

  • Kontakt os hele døgnet


  Investering Direkte

  +45 5585 0435

  Man-fre: 09.00 - 18.00
  Support til Netbank
  70 105 501
  Man-tors: 08.00 - 23.00
  Fredag:     08.00 - 20.00
  Lørdag:     09.00 - 19.00
  Søndag:    09.00 - 23.00

  Spær dit kort
  70 20 70 20

  Bliv kunde

  70 10 17 08
Del

OL sætter Rusland på landkortet – også som investeringsland

Atleterne står klar i startboksene ved vinter-OL i Sotji i Rusland, men også på investeringsmarkederne er Rusland ved at vågne op. Hør porteføljerådgivere fra Danske Invest bryde nogle af fordommene.

Det er koldt, olieselskaberne dominerer, og korruptionen har ingen ende. Sådan er indtrykket af Rusland for mange. Men Rusland har udviklet sig markant de senere år, og selv om olien og gassen stadig fylder meget i den russiske økonomi, har det store land meget mere at byde på, selv om det stadig er et risikofyldt marked at investere i. Porteføljerådgiverne Måns Beckeman og Olga Karakozova fra Danske Capital rådgiver Danske Invest om investeringer i Rusland. De peger på 5 områder, hvor Rusland er bedre end sit rygte.
 

 1. Rusland er i fin økonomisk form  
Rusland bakser slet ikke med de problemer og udfordringer, som mange europæiske lande har i disse år. Landets finansielle form ser således ganske fin ud.
 
”Makroøkonomisk har Rusland en ekstremt lav statsgæld på cirka 10 pct. af BNP samt et budget i balance. Samtidig har landet store valutareserver. Det er noget, som mange andre lande kun kan drømme om,” fortæller Måns Beckeman. 
 
 1. Ruslands middelklasse vokser 
Mange har måske en fordom om, at man i Rusland er enten fattig eller styrtende rig og magtfuld. Men det billede stemmer ikke overens med virkeligheden, fortæller Måns Beckeman.
 
”Rusland har en kraftigt voksende middelklasse, som udgør en stadig større del af økonomien. Øget indenlandsk efterspørgsel er vigtig i en tid med usikker udenlandsk efterspørgsel. Virksomheder, der kan udnytte denne udvikling, kan bliver vindere i den kommende tid,” siger Måns Beckeman og peger på eksempelvis forbrugerorienterede brancher som supermarkedskæder. 
 
 1. Olien og gassen giver store muligheder 
Det er stadig en stor del af den russiske økonomi, der er afhængig af olien. Men landets oliereservefond giver store pengepolitiske muligheder, og derudover er den russiske økonomi tilrettelagt, så den kan løbe rundt med  selv en lav oliepris.
 
”Den russiske økonomi er som helhed stadig meget afhængig af energisektoren. Men den russiske økonomi er beregnet til at kunne løbe rundt, når olieprisen er på ca. 70 dollar pr. tønde, og det er betydeligt lavere end i dag,” forklarer Olga Karakozova. 
 
 1. Korruptionen er på retur 
I takt med, at Rusland udvikler sig og tiltrækker nye forbrugerorienterede selskaber, er der også sket en positiv udvikling i forhold til korruption og måden at drive virksomhed på i Rusland.
 
”Ofte handler problemerne om corporate governance. Og i mange tilfælde ser vi, at der er en anden virksomhedskultur i disse lidt nyere selskaber, som er mere lig den, vi måske er vant til i Danmark,” fortæller Måns Beckeman. Olga Karakozova tilføjer, at de russiske myndigheder også har haft succes med at udrede en del af korruptionen, som endda foregik helt oppe på parlamentsniveau. 
 
 1. Staten vil gerne forbedre investeringsklimaet
Den russiske stat har fået mere fokus på, at fremme det russiske aktiemarked, og det betyder blandt andet, at staten har indført en udbyttepolitik for statslige virksomheder som Gazprom. Det vil bidrage til, at det gennemsnitlige udbytteafkast (dividend yield) på den russiske børs stiger til pæne 4 pct. om året.
 
”Det virker som om, Rusland gerne vil vise reel vilje til at fremme landets investeringsklima. Selv om forandringerne i mange tilfælde sker i små skridt, peger summer af disse mod en positivt udvikling,” siger Olga Karakozova.

Se video med Olga Karakozova, hvor hun fortæller om betydningen af OL for Rusland her.

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du til- og afmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.