• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
  Find
 • Hovednummer

  +45 3333 7171

  • Kontakt os hele døgnet


  Investering Direkte

  +45 5585 0435

  Man-fre: 09.00 - 18.00
  Support til Netbank
  70 105 501
  Man-tors: 08.00 - 23.00
  Fredag:     08.00 - 20.00
  Lørdag:     09.00 - 19.00
  Søndag:    09.00 - 23.00

  Spær dit kort
  70 20 70 20

  Bliv kunde

  70 10 17 08
Del

Nye reformer kan forlænge Kinas vækstmirakel

Kinas regering har lanceret en række banebrydende reformer, der har fået smilet frem hos Danske Invests chefanalytiker. Men han understreger, at der venter hårdt arbejde.

Da Kinas ledelse for nylig lancerede en række reformer, var de langt mere omfattende og detaljerede, end økonomer og analytikere havde regnet med. Og Danske Invests chefanalytiker, Bo Bejstrup Christensen, røg da også hurtigt op af stolen, da reformerne tikkede ind. Men selvom smilet breder sig på hans læber, løfter han samtidig pegefingeren. For selv om reformerne er gode nyheder for Kina og de andre nye markeder, vil gevinsten ikke komme med det samme. Alligevel tøver han ikke med at sige, at reformerne kan være med til at forlænge det kinesiske vækstmirakel, og at det er rigtig gode nyheder for global økonomi såvel som investeringer i Kina og nye markeder. Men først skal kreditvæksten under kontrol.

Bo Bejstrup Christensen peger her på tre fordele ved de kinesiske reformer samt to trusler, der på kort sigt stadig giver ham panderynker.

Fordel 1: Den private sektor i Kina får et boost
En del af reformerne går ud på at liberalisere den kinesiske økonomi yderligere og lade den private sektor vokse. Derudover vil regeringen reformere de statsejede virksomheder.

”De her reformer indikerer, at lederskabet i Kina er opsatte på at sikre fortsat produktivitetsfremgang ved at lade markedet spille en større rolle. Det er ubetinget positivt,” siger chefanalytiker Bo Bejstrup Christensen fra Danske Invest.

Fordel 2: Flere får mulighed for at købe boliger
En af de helt store bekymringer for økonomer og analytikere har været, om boligmarkedet i Kina ville udvikle sig til en krise eller ligefrem et kollaps. De nye reformer vil være med til at øge efterspørgslen efter boliger og dermed holde hånden under boligbyggeriet og –priserne.

”Bliver reformerne gennemført, vil det blive lettere at flytte fra land til by. Det vil være med til at sikre efterspørgslen efter boliger, og det reducerer risikoen for en boligmarkedskrise,” siger chefanalytiker Bo Bejstrup Christensen.

Fordel 3: Kommunerne belønnes for mindre gæld
Udviklingen i den kinesiske gæld har været et omdiskuteret emne, og med de nye reformer ser regeringsmagten i Kina ud til at have fundet en måde at stramme op omkring gældsudviklingen.

”Når centralregeringen fremover skal vurdere, hvordan de lokale regeringer i Kina klarer deres job, vil gældsopbygningen få en betydning. Det er vigtigt, da de lokale regeringer hidtil har stået for en stor del af den voksende gæld i Kina,” forklarer Bo Bejstrup Christensen, chefanalytiker i Danske Invest.

Trussel 1: Pas på … ting tager tid
Nye reformer tager tid både at vedtage, implementere og få til at have effekt. Derfor vil disse reformer ikke komme til at spille den store rolle på den korte bane for så vidt angår udviklingen i den kinesiske økonomi. Og så bliver det ikke let at få dem vedtaget, vurderer Bo Bejstrup Christensen.

”Sådan nogle reformer bliver ikke implementeret fra den ene dag til den anden. Det tager tid. Og samtidig skal man være opmærksom på, at der er stærke interessegrupper i Kina, som vil kæmpe imod det her. Og selv efter reformerne er gennemført, tager det tid, før de slår igennem,” siger Bo Bejstrup Christensen.

Trussel 2: Bankerne låner stadig for mange penge ud
Selv om reformerne er positive og vigtige skridt på vejen mod fortsat vækst i Kina, så ændrer de ikke på, at Kina her og nu står overfor store udfordringer med for høj kreditvækst.

”Kreditvæksten skal ned på et mere holdbart niveau. Vi vurderer, det vil lægge en dæmper på kinesisk vækst på den korte bane og kan være årsagen til, at Kina kan komme til at skuffe en smule rent vækstmæssigt de kommende 3-6 måneder,” siger Bo Bejstrup Christensen.

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du til- og afmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.