• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
  Find
 • Hovednummer

  +45 3333 7171

  • Kontakt os hele døgnet


  Investering Direkte

  +45 5585 0435

  Man-fre: 09.00 - 18.00
  Support til Netbank
  70 105 501
  Man-tors: 08.00 - 23.00
  Fredag:     08.00 - 20.00
  Lørdag:     09.00 - 19.00
  Søndag:    09.00 - 23.00

  Spær dit kort
  70 20 70 20

  Bliv kunde

  70 10 17 08
Del

Nordiske virksomheder udsteder flere obligationer

Nordiske virksomheder henter stadig flere penge på obligationsmarkederne, og krediteksperter vurderer, at udviklingen vil fortsætte.

Banklån og aktieudvidelser bliver i stigende grad erstattet af virksomhedsobligationer som en finansieringskilde for nordiske virksomheder. Markedet for virksomhedsobligationer i Norden er således vokset med ca. 500 mia. kr. det seneste år og udgjorde godt 2100 mia. kr. efter første halvår af 2013. Dermed vokser markedet i Norden væsentligt hurtigere end det europæiske marked generelt.

"Markedet for virksomhedsobligationer i Norden er vokset markant de seneste år, og vi forventer, at den udvikling vil fortsætte også fremover. Især det danske virksomhedsobligationsmarked er vokset eksplosivt i første halvdel af 2013, og vi forventer, det fortsætter i anden halvdel," fortæller Thomas Hovard, Head of Credit Research i Corporates and Institutions i Danske Bank.

Der er blandt andet finanskrisen og den efterfølgende økonomiske krise i Europa, der har ændret vilkårene for bankernes mulighed for at låne penge til virksomhedernes udvikling og vækstambitioner. Det har udløst et behov hos virksomhederne for at finde alternative finansieringsmuligheder og har været med til at sætte gang i markedet for virksomhedsobligationer. Thomas Hovard fortæller, at det især er de mellemstore virksomheder uden officielle kredit-ratings fra de store kreditbureauer, der er begyndt at hente penge på obligationsmarkederne.

Særlig interesse blandt mellemstore virksomheder
"Tidligere var det mest store koncerner, der udstedte obligationer. Nu ser vi, at også de mellemstore virksomheder ønsker at udstede obligationer. Det er nyt og ikke set tidligere," forklarer han.

På grund af den stigende interesse fra virksomhederne for at udstede obligationer vurderer Thomas Hovard, at obligationer som en finansieringskilde vil være en helt naturlig ting for større virksomheder i fremtiden.

"Vi vurderer, at virksomhedsobligationer i fremtiden vil være en helt naturlig overvejelse for alle virksomhedsledelser, når et selskab af en vis størrelse skal bruge penge til ekspansion, opkøb eller lignende," fortæller han.

Virksomhedsobligationer er virksomhedernes måde at hente finansiering på uden om bankerne, og for virksomhederne er renten typisk lavere end den, de kan skaffe i bankerne. For investorer er renten omvendt højere end på traditionelle solide obligationer udstedt af lande som Danmark og Tyskland. Når det gælder risiko, lægger virksomhedsobligationer sig historisk set mellem aktier og statsobligationer. De er generelt ikke så kursfølsomme som aktier, men alligevel mere risikable end traditionelle obligationer.

Læs mere om vores afdeling med nordiske virksomhedsobligationer her.

Læs om medico-selskabet Ambus udstedelse af obligationer her

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du til- og afmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.