• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
  Find
 • Hovednummer

  +45 3333 7171

  • Kontakt os hele døgnet


  Investering Direkte

  +45 5585 0435

  Man-fre: 09.00 - 18.00
  Support til Netbank
  70 105 501
  Man-tors: 08.00 - 23.00
  Fredag:     08.00 - 20.00
  Lørdag:     09.00 - 19.00
  Søndag:    09.00 - 23.00

  Spær dit kort
  70 20 70 20

  Bliv kunde

  70 10 17 08
Del

Muligheder i virksomhedsobligationer fra den lave kredithylde

I gamle dage blev de kaldt ”junk bonds” – altså bras. Men virksomhedsobligationer med lav kreditkvalitet vinder frem og er i dag blevet en anerkendt investeringsmulighed.

Chefporteføljerådgiver for Danske Invest, Andreas Dankel, står i spidsen for et af de team, der investerer i virksomhedsobligationer. De seneste år har især high yield-obligationer vundet frem – især i Europa – og givet tocifrede afkast. Andreas Dankel forklarer her, hvad virksomhedsobligationer i almindelighed og high yield-obligationer i særdeleshed er, og hvorfor de kan være en god investering lige nu.

High yield: God ved rentestigning og økonomisk vækst
Konkurser forventes at ligge på et historisk lavt niveau pga. de forbedrede økonomiske udsigter. Og så er high yield-obligationer bedre end andre typer obligationer til at modstå de rentestigninger, økonomer forventer.

”Det er vigtigt at se på udviklingen i den underliggende rente. Stiger den, vil det så at sige æde af afkastet på virksomhedsobligationer. Men især high yield er ikke helt så følsomme ifht rentestigninger, fordi denne type obligationer typisk er korte obligationer, der ikke bliver påvirket så let,” fortæller Andreas Dankel.

Virksomhedsobligationer er som udgangspunkt mere sikre end aktier
Ifølge Andreas Dankel kan man typisk sige, at virksomhedsobligationer i forhold til risiko lægger sig mellem aktier og stats- og realkreditobligationer.

”Virksomhedsobligationer er som udgangspunkt ikke mere risikable end aktier. På flere punkter er de faktisk mere sikre. I tilfælde af at den virksomhed, der har udstedt obligationerne, går konkurs, mister man nemlig ikke nødvendigvis alle sine penge. Det er derimod generelt tilfældet ved aktier. Og ved virksomhedsobligationer får man jo også en løbende rente,” forklarer Andreas Dankel.

Selskabernes finansielle robusthed afgør ratingen
Men hvad er en high yield-obligation egentlig? Ved en high yield-obligation er der tale om en obligation fra en virksomhed, der er dårligere til at skabe en stabil indtjening eller har dårligere balancer end de bedste selskaber. Det kan være, hvis selskabet f.eks. har en kapitalstruktur, hvor der er meget gæld i selskabet.

”Det giver en usikkerhed hos investorerne, og det betyder, at disse virksomheder bliver nødt til at betale en højere rente – high yield – hvis de vil låne penge. Ganske enkelt fordi investorerne kræver mere i rente på grund af den højere risiko,” forklarer Andreas Dankel.

Hovedopgave: undgå konkurserne
For Andreas Dankel handler det især om at undgå konkurserne, når de skal udvælge high yield-obligationer til Danske Invests afdelinger med virksomhedsobligationer.

”Vores mål er selvfølgelig at undgå at investere i selskaber, der går konkurs. Og vi ligger faktisk tæt på nul i konkursrate – også i vores high yield-afdelinger i Danske Invest. Derudover vil vi selvfølgelig gerne købe obligationerne til en så høj rente som muligt og så efterfølgende kunne se obligationskursen stige. Så kan vi sælge obligationen igen med gevinst,” forklarer Andreas Dankel.

Spred investeringerne over flere lande og sektorer
Ved high yield-obligationer er der en høj kreditrisiko, altså en risiko for, at udstederen får problemer med at betale pengene tilbage. Derfor er det vigtigt at sprede sine investeringer over flere forskellige lande og sektorer samt sprede sine investeringer over mange forskellige obligationer.

Ved at investere i high yield-obligationer gennem en investeringsforening opnår man en risikospredning over en lang række forskellige obligationer, der er svær at opnå på egen hånd. F.eks.står Andreas Dankel i spidsen for Danske Invest Nordiske Virksomhedsobligationer, der blev lanceret i 2013.

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du til- og afmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.