• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
    Find
  • Hovednummer

    +45 3333 7171

    • Man-fre: 09.00 - 17.00

    Investering Direkte

    +45 5585 0435

    Man-fre: 09.00 - 17.00

    Telefonsamtaler kan blive optaget og gemt til brug for dokumentation og sikkerhed.

    Support til Netbank
    70 105 501
    Man-tors: 08.00 - 21.00
    Fredag:      08.00 - 18.00
    Lørdag:     10.00 - 18.00
    Søndag:    10.00 - 21.00

    Spær dit kort
    70 20 70 20

    Bliv kunde

    70 10 17 08

DelClose

Lav likviditet slår hårdt igennem - især på renterne

De seneste tre uger er renterne steget og aktierne faldet. Lav likviditet i markedet forstærker de kursfald, vi ser i øjeblikket.


Både aktier og renter er faldet, fordi markederne er ved at tilpasse sig forventninger om amerikanske renteforhøjelser og muligheden for stigende inflation i Europa.

”Likviditeten er meget lav i øjeblikket, og det betyder, at der ikke er købere til at samle op, og det får en selvforstærkende effekt på kursfaldene på både aktier og obligationer,” siger Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg for Danske Invest.

Renterne i Europa stiger af flere årsager. Først og fremmest på grund af forventninger om stigende inflation, der kan blive yderligere forstærket af, at olieprisen – efter store fald – er begyndt at stige på det seneste. Men det spiller bestemt også ind, at den amerikanske centralbank lægger an til at hæve renten for første gang siden 2008.

”Mange  har nok troet, at de europæiske renter ville forblive lave, selv om de amerikanske skal stige. Men det har vist sig ikke at holde stik,” siger Lars Skovgaard Andersen.

”Nu er en del investorer ude og tilpasse deres porteføljer til de højere renter og det får en selvforstærkende effekt på kursfaldene,” tilføjer han.

Konverterbare obligationer hårdt ramt
Siden 23. april er kursfaldene fået renten på en 10-årig dansk statsobligation til at stige med 61 basispunkter, mens de danske aktier er faldet 3,8 pct. Sådanne store og hurtige rentestigninger er dog set tidligere, senest i 2012 og 2013.

”Vores holdning er generelt, at renterne i Europa bør komme ned igen, men at volatiliteten på den korte bane nok vil overskygge markedet,” siger Michael Larsen, investeringsspecialist inden for obligationer for Danske Invest.

Værst går det dog ud over de konverterbare realkreditobligationer, når renterne stiger. Her har man på få dage kunne se først 2,5 pct. genåbne, dernæst 3 pct., og nu tales der om at åbne nye 3,5 pct. 2047.

”De konverterbare realkreditobligationer er ekstra følsomme, når renterne stiger, på grund af deres indbyggede mulighed for at indfri til kurs 100. Dette giver en selvforstærkende effekt, fordi ændringerne betyder, at mange investorer må ud og tilpasse risikoen i deres porteføljer til det højere renteniveau,” forklarer Michael Larsen.

Årsagen til dette er, at når renterne stiger og obligationskurserne på konverterbare obligationer kommer under 100, er der ikke længere en risiko for, at boligejerne vil førtidsindfri obligationerne. Dermed får obligationerne med ét længere løbetid, også kaldet varighed, og det betyder, at obligationerne bliver mere kursfølsomme. Dermed stiger investors risiko. Har en investor mange af disse obligationer i sin portefølje, kan varigheden i porteføljen dermed ændre sig markant, og så svarer den måske ikke længere til investors investeringsprofil.

Højere renter om tre til seks måneder
Selv om den amerikanske centralbank ventes at hæve renten i år, er det fortsat vurderingen, at Den Europæiske Centralbank vil fortsætte sit opkøbsprogram af obligationer længe endnu, og det vil kunne sende de europæiske renter nedad igen.

”Men en tilbagevenden til de lave renter, vi så for en måned siden, er imidlertid nok utopisk, og på tre til seks måneders sigt kan renterne let ligge højere,” siger Michael Larsen.
Han opfordrer derfor investorer til at give deres obligationsporteføljer et tjek for at sikre, at risiko og varighed fortsat matcher den enkeltes investeringsprofil.

De stigende renter i Europa har styrket euroen, og det rammer aktierne, idet de europæiske selskaber dermed ventes at få det sværere på eksportmarkederne. Således er det tyske DAX-indeks faldet med 3 pct. siden 23. april. I USA er S&P 500-indekset faldet med 0,7 pct.

”Der er ikke grund til at være så bekymret for aktierne. For hvis renterne stiger som følge af forventninger om vækst i Europa og USA, så er det godt for aktier. Hvis man skal gøre noget med sin aktieportefølje, så vil det være at tjekke, om man har de rigtige positioner,” siger Lars Skovgaard  Andersen.

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du tilmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke til at modtage nyhedsbrevet ved at kontakte os på 3333 7171 eller skrive til danskeinvest@danskeinvest.com. Du kan også altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på linket i bunden af nyhedsbrevet.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.