• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
    Find
  • Hovednummer

    +45 3333 7171

    • Man-fre: 09.00 - 17.00

    Investering Direkte

    +45 5585 0435

    Man-fre: 09.00 - 17.00

    Telefonsamtaler kan blive optaget og gemt til brug for dokumentation og sikkerhed.

    Support til Netbank
    70 105 501
    Man-tors: 08.00 - 21.00
    Fredag:      08.00 - 18.00
    Lørdag:     10.00 - 18.00
    Søndag:    10.00 - 21.00

    Spær dit kort
    70 20 70 20

    Bliv kunde

    70 10 17 08

DelClose

Kunsten at håndplukke de bedste porteføljeforvaltere

Malene Bason har ansvaret for at håndplukke de bedste porteføljeforvaltere til Danske Invest-fondene. Men hvad lægger hun vægt på, når hun skal vælge de helt rigtige kandidater til at varetage fondenes investeringer?

Malene Bason, Chefporteføljeforvalter med ansvar for valg og monitorering af Danske Invest-fondenes porteføljeforvaltere.

Du har ansvar for Danske Invest-fondenes valg af porteføljeforvaltere. Hvad vil det sige?
Jeg står i spidsen for et team på syv personer, og vores arbejde består blandt andet i at udvælge de porteføljeforvaltere, der forvalter investeringerne i Danske Invest-fondene. Det kan være porteføljeforvaltere fra hele verden, og vores mål er selvfølgelig at håndplukke de bedste. Samtidig monitorerer vi nøje udviklingen hos de forskellige porteføljeforvaltere, så vi altid kender deres afkast, investeringer og baggrunden for dem.
 
Hvorfor er det vigtigt med lokale porteføljeforvaltere rundtomkring i verden?
Vi mener, at porteføljeforvaltere med lokal viden og indsigt har de bedste forudsætninger for år efter år at kunne levere et afkast, der er højere end benchmark. Jeg plejer at sige, at hvis du investerer i en kinesisk aktie, er det svært at sidde på et kontor i Norden og have kendskab til det brede kinesiske marked, dets regulering samt konkurrerende virksomheder på markedet. Jeg oplever også, at sprogbarrieren kan være en hindring, selv om man har en forestilling om, at man altid kan kommunikere på engelsk. Sprogbarrieren er især gældende, hvis man investerer i de nye markeder. Jeg har været med på virksomhedsbesøg i Kina, hvor der kun blev kommunikeret på engelsk med simple standardfraser, så hvis jeg stillede uddybende spørgsmål, havde de svært ved at svare på dem. Derfor er det vigtigt med mindst én person i investeringsteamet, der taler sproget flydende.
 
Hvor finder du kandidater som porteføljeforvaltere til Danske Invest-fondene?
Vi søger på en database, der hedder eVestment. Det er en global database, der indeholder mere end 34.000 forskellige investeringsstrategier. Den giver os et godt billede af de muligheder, der findes inden for de forskellige aktivklasser og investeringsuniverser. Derefter følger en længere proces med at indsnævre feltet af kandidater, både via spørgeskemaer, konferenceopkald og længere personlige møder.
 
Hvilke parametre er vigtige for dig, når du vurderer porteføljeforvalterne?
Det er først og fremmest vigtigt at gennemgå investeringsstrategien med porteføljeforvalteren, så jeg bedre kan vurdere baggrunden for hver enkelt handel i porteføljen. Jeg er også meget optaget af kvaliteten af hele det investeringsteam, som porteføljeforvalteren har i ryggen.
Når vi møder et investeringsteam, vil vi derfor gerne have nogle one to one-sessioner med dem alle, fordi vi kan teste deres viden inden for deres sektorer og selskaber, hvilket kan give et godt indtryk af deres faglige niveau. Det er også vigtigt, at der ikke sker hyppige udskiftninger i investeringsteamet.
Derudover er tillid og troværdighed vigtigt. Vi forsøger at tale med hele investeringsteamet i så mange forskellige situationer som muligt. Fx beder vi altid om at spise frokost ude af huset, fordi det åbner op for at snakke om andet end bare afkasttal.

Hvilke færdigheder kendetegner de bedste porteføljeforvaltere?
Porteføljeforvalteren skal have evnen til at kunne fastholde sin investeringsstrategi selv i stressede perioder på finansmarkederne. Naturligvis skal en porteføljeforvalter altid være kritisk over for sine investeringer, men hvis vedkommende vurderer, at det fortsat giver mening at fastholde dem, til trods for at afkastet halter efter i forhold til sammenlignelige konkurrenter og benchmark, så viser det, at porteføljeforvalteren er tro mod sin strategi. Det markante fald i olieprisen har været en god stresstest for vores porteføljeforvaltere med høj eksponering mod energisektoren. Jeg plejer at sige, at investering er en “peoples business”, så en dygtig porteføljeforvalter skal også have en god sans for markedsudviklingen, fordi man ikke kun kan investere succesfuldt ud fra matematiske modeller og kvantitative analyser. Man skal kunne forstå markedet, sine selskaber og deres kunder.
 
Hvilke forhold kan gøre, at dine røde advarselslamper bliver tændt i forhold til en ekstern porteføljeforvalter?
Vi ser løbende på en række ting, men det mest markante er, hvis investeringsstrategien begynder at afvige fra det oprindelige udgangspunkt, hvilket fx kan være, hvis risikoen i fonden pludselig stiger markant. Derudover skal der helst ikke være for hyppige udskiftninger i investeringsteamet, da stabilitet er vigtigt. Endeligt følger vi naturligvis også afkasttallene, og de er nemme at måle over for konkurrenter og benchmark. Hvis fonden er meget bagud i forhold til konkurrenter og benchmark, giver det anledning til at kigge nøjere på resultaterne.

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du tilmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke til at modtage nyhedsbrevet ved at kontakte os på 3333 7171 eller skrive til danskeinvest@danskeinvest.com. Du kan også altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på linket i bunden af nyhedsbrevet.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.