• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
  Find
 • Hovednummer

  +45 3333 7171

  • Kontakt os hele døgnet


  Investering Direkte

  +45 5585 0435

  Man-fre: 09.00 - 18.00
  Support til Netbank
  70 105 501
  Man-tors: 08.00 - 23.00
  Fredag:     08.00 - 20.00
  Lørdag:     09.00 - 19.00
  Søndag:    09.00 - 23.00

  Spær dit kort
  70 20 70 20

  Bliv kunde

  70 10 17 08
Del

Klare tegn på mere risikoappetit blandt investorer

Optimismen blandt investorerne er vendt tilbage, viser undersøgelse fra Danske Invest. En række øvrige indikatorer peger også på øget risikoappetit.

Investorerne har for alvor smidt deres forsigtighed overbords og øget appetitten på risiko på investeringsmarkederne. En undersøgelse fra Danske Invest viser, at danskerne nu er klar til at tage større chancer med deres investeringer. I 2011 var blot 4 pct. af danskerne klar til at tage mere risiko, mens den andel i 2013 blev øget til 7 pct. Samtidig sagde 44 pct. i 2011, at de ville tage mindre risiko end før. Den andel er nu skrumpet til 32 pct.

Chefanalytiker Bo Bejstrup fra Danske Invest nikker genkendende til den tendens. Også på investeringsmarkederne peger pilen mod mere risiko. Han peger på fire indikatorer, der på hver sin måde peger i retning af, at troen – og dermed også villigheden til at tage en risiko – for alvor er vendt tilbage på investeringsmarkederne.

Panik-indekset ligger lavt
Det såkaldte VIX-indeks eller panik-indeks, som det også kaldes, ligger i øjeblikket lavt, og det er et tegn på, at investorerne har tiltro til en stabil udvikling på markederne. Indekset afspejler den forventede volatilitet i S&P 500 indekset, der er verdens mest handlede aktieindeks og indeholder de 500 største selskaber på børsen i New York.

”Når VIX-indekset ligger lavt betyder det, at investorerne ikke forventer de store udsving i aktiekurserne. Man kan derfor se indekset som et tegn på, at investorerne har ro i maven og en forventning om stabile kurser,”  siger Bo Bejstrup Christensen.

Antallet af børsintroduktioner stiger
Virksomheder går kun på børsen, hvis de har en forventning om en god pris på aktierne. ISS, OW Bunker er eksempler på nye introduktioner i Danmark, men generelt er det en god periode for introduktioner også internationalt.

”Vesteuropas børsintroduktioner i 2014 ligger på 15,6 mia. dollars og er en tredobling i forhold til sidste år, og også i Kina er der godt gang i børsintroduktionerne. Det betyder, at også virksomhederne har stor tiltro til udviklingen på aktiemarkederne,” siger Bo Bejstrup Christensen.

Aktierne stiger
Aktiemarkederne har samlet set udviklet sig positivt i 2014. De vestlige markeder har været stigende i årets første måneder, og den seneste tid er også markederne på nye markeder begyndt at stige igen.

”Aktier bliver generelt betragtet som de mest risikofyldte aktiver i en portefølje. Når investorernes risikoappetit stiger, vil de derfor typisk investere mere af formuen i aktier og dermed øge efterspørgslen efter denne type aktiver,” siger Bo Bejstrup Christensen.

Renten i Sydeuropa falder
Da krisen i Europa var på sit højeste måtte de sydeuropæiske lande døje med ekstremt høje renter, fordi investorerne i stedet foretrak de mere sikre nordeuropæiske obligationer. Den udvikling er nu vendt, og eksempelvis renten i Portugal og Spanien er i øjeblikket på lave niveauer.

”Når risikoappetitten stiger ser vi ikke kun, at investorerne går fra obligationer til aktier. Mange vælger også at omlægge til mere risikable obligationer, hvor de kan få mere i rente. Derfor er de faldende renter i Sydeuropa et tegn på øget risikoappetit,” siger Bo Bejstrup Christensen.

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du til- og afmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.