• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
  Find
 • Hovednummer

  +45 3333 7171

  • Kontakt os hele døgnet


  Investering Direkte

  +45 5585 0435

  Man-fre: 09.00 - 18.00
  Support til Netbank
  70 105 501
  Man-tors: 08.00 - 23.00
  Fredag:     08.00 - 20.00
  Lørdag:     09.00 - 19.00
  Søndag:    09.00 - 23.00

  Spær dit kort
  70 20 70 20

  Bliv kunde

  70 10 17 08
Del

Japanske selskaber bliver mere investorvenlige

Japanske aktier har tidligere været svært tilgængelige for investorer, men pres fra flere sider har fået japanske selskaber til at opføre sig mere investorvenligt. Resultatet er øget interesse og stigende aktiekurser.

Det blev bemærket af investorer verden over, da den japanske robotproducent Fanuc Corp. i sidste uge meddelte, at selskabet vil oprette en Investor Relations-afdeling og begynde at afholde aktionærmøder. Fanuc er kendt som et af de mest hemmelighedsfulde selskaber i Japan, og meddelelsen sendte aktiekursen 13 pct. op til højeste niveau siden børsnoteringen i 1976.

Fanucs udmelding kommer, efter en af selskabets fremtrædende aktionærer, milliardæren Daniel Loeb, offentligt havde lagt pres på selskabet. Daniel Loeb krævede, at det gældfri selskab begynder at bruge nogle af sine penge på at købe egne aktier tilbage for dermed at understøtte aktiekursen.

Fanucs talsmand afviser, at Daniel Loeb har noget med de nye investortiltag at gøre, og med til historien hører da også, at de japanske selskaber også fra politisk side presses til øget investorvenlighed, helt oppe fra premierminister Shinzo Abe.

”Japanske selskaber har i mange år været overkapitaliserede og med en meget konservativ tilgang til tingene. Vi har længe håbet, at de ville åbne mere op og få mere fokus på en ordentlig servicering af aktionærerne - at de ville få en mere vestlig tilgang til investorpleje, såkaldt corporate governance. Der er lang vej endnu, men vi kan se, at der begynder at ske ting nu,” siger Max Jul Pedersen, chefporteføljeforvalter for Danske Invest Global Stockpicking.

Nyt indeks motiverer selskaber

Afdelingen har i øjeblikket omkring 11 procent af sin beholdning i japanske aktier. Som fondsnavnet Global Stockpicking angiver, er der tale om udvalgte aktier, håndplukket af porteføljeforvalterne.

”De japanske selskaber har haft en tendens til bare at spare op. Nu tvinges de til at tænke anderledes, fordi de gerne vil have prestige ved at komme med i det nye japanske Nikkei 400-indeks, hvor god corporate governance også er et af kriterierne for at blive optaget – og samtidig vil selskaberne undgå det nederlag, det er ikke at komme med. Parametre som tilbagekøb af aktier og udbyttebetalinger er noget, selskaberne er blevet meget opmærksomme på,” fortæller seniorporteføljeforvalter Morten Falch, der for nylig har været i Japan for bl.a. at besøge de selskaber, Danske Invest Global Stockpicking investerer i.

”Der er store udfordringer forbundet ved at investere i japanske aktier, men vi oplever også, at selskaberne begynder at forstå, at man som investor ikke accepterer lavere afkast end fra internationale konkurrenter,” siger Morten Falch.

Efter årtier med lav vækst og perioder med faldende priser har de seneste år artet sig bedre for den japanske økonomi.

”Forhåbentlig kan det sprede en eller anden form for optimisme,” siger Morten Falch og fortsætter: 

”Japan er et samfund, hvor det ligger indgroet i selskaberne, at man ikke fyrer folk, så længe man tjener penge. Der er ingen målsætninger om at gøre det bedre end sidste år. Så det står i stampe, og selskaberne har svært ved at komme ud  af dette vakuum.”

Interessant selskab i porteføljen

Et af de selskaber, der har været i Danske Invest Global Stockpicking i flere år, er East Japan, der står for togdrift og stationer i Japan. 

”Togdrift er dyrt. En del af deres indtjening skal også komme fra stationerne, og som vi kender det fra Vesten, er det ikke en særlig god forretning. Men når man så kommer ud og ser, hvordan det japanske samfund er bygget op, så forstår man det bedre. Folk lever deres liv i togene og rundt om stationerne. Det bedste beliggenhed er at bo lige op ad stationerne,” siger Morten Falch.

Og her har netop East Japan en fordel. Ud over gode stationer ejer selskabet grunde og ejendomme omkring stationerne. 

”Selv om der har været deflation, så har de været i stand til at holde udlejningspriserne konstant. Det vil sige, at de reelt set har været i stand til at sætte priserne op i et miljø, hvor der har været faldende priser,” fortæller Morten Falch.

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du til- og afmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.