• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
  Find
 • Hovednummer

  +45 3333 7171

  • Kontakt os hele døgnet


  Investering Direkte

  +45 5585 0435

  Man-fre: 09.00 - 18.00
  Support til Netbank
  70 105 501
  Man-tors: 08.00 - 23.00
  Fredag:     08.00 - 20.00
  Lørdag:     09.00 - 19.00
  Søndag:    09.00 - 23.00

  Spær dit kort
  70 20 70 20

  Bliv kunde

  70 10 17 08
Del

Japanske aktier stiger i kølvandet på politiske reformer

Efter flere års stilstand har japanske aktier i 2013 oplevet store stigninger. Ny premierminister får en del af æren for kursstigningerne. Og efter valgsejren i søndags får Shinzo Abe friere hænder til at gennemføre økonomiske reformer.

Japanske aktier har for alvor fået medvind i 2013 efter flere år uden nævneværdige stigninger. Flere økonomer og analytikere peger på, at Japans nye premierminister Shinzo Abe har en stor del af æren for de optimistiske toner blandt investorerne. Efter sin valgsejr i december sidste år, lancerede han en række tiltag, der skal få gang i økonomien, blandt andet en lempelig pengepolitik, en ekspansiv finanspolitik og en række reformer.

Osamu Koide fra Daiwa SB Investments har investeret i japanske aktier i 25 år, og han fik i februar 2013 ansvaret for investeringerne i Danske Invest Japan. Vi har spurgt ham, hvad han forventer af japanske aktier i det næste års tid, og hvilke selskaber han tror mest på.

Hvad er dine forventninger til 2013?
Vi fastholder vores optimistiske syn på det japanske marked og de sektorer, der nyder godt af indenlandsk forbrug. Det skyldes, at vi ser positivt på japansk økonomi under den nye regering. Der er et stort potentiale oven på svækkelsen af yen og de positive indvirkninger fra “Abenomics” (red.: Betegnelsen Abenomics dækker over de tiltag som premierminister Abe har lanceret).

Den japanske økonomi får det stadig bedre, og aktierne stiger voldsomt. Hvad med den japanske befolkning – tror de også, at økonomien endelig er ved at vende?
Det er stadig sådan, at produktionsforventningerne ligger under niveauerne fra før finanskrisen. Men de bløde data, som bl.a. vejrer stemningen hos medarbejdere i konjunkturfølsomme beskæftigelser, f.eks. taxichauffører, har forbedret sig konstant siden anden halvdel af 2012. Den kombination af aktiestigninger og svækkelse af yennen, som Abenomics har medført, har desuden skubbet til den allerede positive udvikling i virksomheds- og forbrugertillid. 

Hvilke risici står det japanske marked over for?
Vi tror, at den største risiko for det japanske marked, er den politiske risiko. Især hvis tilfredsheden med det liberale demokratiske parti (LDP) af en eller anden grund falder. Lige nu er der dog ikke noget, der tyder på, befolkningens støtte til premierministeren vil falde. Indtil videre har meningsmålingerne vist en overraskende høj tilslutning til Abes regering på omkring 70 pct.

Kan du give et eksempel på, hvordan I udvælger de selskaber, I investerer i?
Vi har jo den fordel, at vi er en del af det japanske marked og har et rigtig godt kendskab til de lokale virksomheder. I vores team har vi derfor en løbende dialog med virksomheder fra hele Japan – også de virksomheder, der ikke er i markedets søgelys. Det giver os mulighed for at opdage, hvis en virksomhed er i gang med vigtige ændringer, som kan vende udviklingen. Et godt eksempel på dette er Rohm, et selskab, der producerer elektroniske komponenter.

Indtil it-boblen brast i begyndelsen af nullerne var Rohm et profitabelt selskab, men da de efterfølgende mistede ordrer fra den japanske elektronikbranche, og det ikke lykkedes at få udenlandske kunder, stagnerede indtjeningen. Efter en række nedjusteringer mistede investorerne efterhånden troen på selskabet.
Selvom mange anser Rohm for et ”kedeligt” selskab uden potentiale, viste vores analyser, at de stod over for nye muligheder for indtjening på baggrund af en øget produktion af energibesparende komponenter til f.eks. motorer til elektriskekøretøjer.

Vi købte første gang aktier i Rohm d. 31. maj 2013, og siden da er aktien steget pænt (per 24. juni). Jeg synes, det er et meget godt eksempel på, hvordan vi arbejder på at finde selskaber, som andre har mistet troen på, men som stadig har potentiale.

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du til- og afmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.