• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
  Find
 • Hovednummer

  +45 3333 7171

  • Kontakt os hele døgnet


  Investering Direkte

  +45 5585 0435

  Man-fre: 09.00 - 18.00
  Support til Netbank
  70 105 501
  Man-tors: 08.00 - 23.00
  Fredag:     08.00 - 20.00
  Lørdag:     09.00 - 19.00
  Søndag:    09.00 - 23.00

  Spær dit kort
  70 20 70 20

  Bliv kunde

  70 10 17 08
Del

Japanske aktier står stærkt

Trods uro den seneste tid har japanske aktier haft en forrygende start på 2013 efter nogle svære år. Ny premierminister får en del af æren for stigningerne.


Japanske aktier har for alvor fået medvind de seneste måneder efter årtier uden nævneværdige stigninger. Flere økonomer og analytikere peger på, at Japans nye premierminister Shinzo Abe har en stor del af æren for de optimistiske toner blandt investorerne. Efter sin valgsejr i december sidste år, lancerede han en række tiltag, der skal få gang i økonomien, blandt andet en lempelig pengepolitik, en ekspansiv finanspolitik og en række reformer.

Daiwa SB Investments med chefporteføljerådgiver Osamu Koide i spidsen er ansvarlig for udvælgelsen af aktier til Danske Invests afdeling Japan. Her peger man på, at premierminister Abes reformer har haft – og fortsat vil have – en positive effekt på aktiermarkederne.

“Vi fastholder vores optimistiske syn på det japanske marked og de sektorer, der nyder godt af indenlandsk forbrug, på grund af vores positive syn på japansk økonomi under den nye regering. Der er et stort potentiale oven på svækkelsen af yen og de positive indvirkninger fra “Abenomics”,” fortæller Daiwa SB Investments i deres analyse. Betegnelsen Abenomics dækker over de tiltag som premierministe Abe har lanceret.

Japan igen i søgelyset
John William Olsen fra Danske Capital er porteføljerådgiver for Danske Invests globale aktieporteføljer, og han har også i endnu højere grad fået øjnene op for Japanske investeringer.

"I lang tid har det været sådan, at asiatiske fonde næsten altid har været undervægtet i japanske aktier. Men det er ved at ændre sig nu,” forklarer John William Olsen.  Og selv om aktierne er steget meget på det japanske marked siden nytår vurderer John William Olsen som sin kollegaer i Daiwa SB Investments, at der er potentiale til mere.

”Det er klart, at en del af potentialet på det japanske aktiemarked er fjernet nu med de seneste måneders stigninger. Men jeg vurderer, at vi sagtens kan opleve en stabil positiv udvikling på det japanske marked,” fortæller John William Olsen. Han peger dog på, at japansk økonomi er meget eksportdrevet, og derfor er udviklingen afhængig af verdensøkonomien. Det giver en vis usikkerhed.

Abes popularitet er afgørende
Hos Daiwa SB Investments vurderer man, at den største risiko er, at befolkningens støtte til premierministeren vil falde. Det er der dog ikke noget, der tyder på lige nu.

”Hvis meningsmålerne falder markant, kan det betyde, at arbejdet med vækststrategien bliver forsinket. Indtil videre har meningsmålingerne dog vist en overraskende høj tilslutning til Abes regering på omkring 70 pct.,” forklarer Daiwa SB Investments.

Shinzo Abes strategi for at få gang i den japanske økonomi består af tre overordnede værktøjer. Han indførte en lempelig pengepolitik, der skulle bryde den langvarige deflation og skabe en årlig inflation på 2 pct.  Det skulle blandt andet hjælpe den japanske valuta yen, der længe har været stærk og skabt problemer for den eksportfokuserede økonomi. Derudover har han indført en ekspansiv finanspolitik, hvor regeringen vil foretage store investeringer i infrastruktur og den offentlige sektor. Samtidig får elskaber, der i stor stil ansætte nye medarbejdere, en skattemæssig lempelse. Endelig har Abe peget på behovet for strukturelle reformer, der dog endnu ikke er lanceret. Alt sammen for at sparke gang i økonomien.

Danske Invest Japan er fra årsskiftet til 3. juli 2013 steget med 20,38 pct., selv om valutakursudviklingen har påvirket afkastet i afdelingen i negativ retning.

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du til- og afmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.