• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
  Find
 • Hovednummer

  +45 3333 7171

  • Kontakt os hele døgnet


  Investering Direkte

  +45 5585 0435

  Man-fre: 09.00 - 18.00
  Support til Netbank
  70 105 501
  Man-tors: 08.00 - 23.00
  Fredag:     08.00 - 20.00
  Lørdag:     09.00 - 19.00
  Søndag:    09.00 - 23.00

  Spær dit kort
  70 20 70 20

  Bliv kunde

  70 10 17 08
Del

Ingen sprængfarlige porteføljer i Danske Invest

Danske Invest investerer i virksomheder, der overholder internationale principper for samfundsansvar. Så undgår vi, at dine penge fx bliver investeret i selskaber, der producerer klyngebomber eller overtræder menneskerettigheder.

Danske Invest har en politik for ansvarlige investeringer, så du som investor undgår eksponering mod virksomheder, der ikke følger de etiske spilleregler, Danske Invest navigerer efter.

”Danske Invests aktivt forvaltede fonde og passive indeksfonde investerer i flere tusinde selskaber døgnet rundt, året rundt. Selskaberne screenes løbende for kontroversielle forhold, så vi kan sikre os, at de lever op til vores kriterier,” siger Thomas H. F. Kjærgaard, der er chef for ansvarlige investeringer for Danske Invest.

Danske Invest accepterer ikke virksomheder, der bryder med internationale principper for samfundsansvar baseret på FN’s Global Compact, OECD’s Retningslinjer for multinationale virksomheder og FN’s Vejledende principper for erhvervslivet og menneskerettigheder.

Den uafhængige rådgiver i ansvarlige investeringer Ethix SRI Advisors udarbejder rapporter for fondenes virksomheder, hvor eventuelle problematikker bliver belyst. Derefter er det Thomas H.F. Kjærgaards arbejde at vurdere, om Danske Invest skal indgå i en dialog med en given virksomhed for at løse problemet. Alternativet er at ekskludere selskabet fra Danske Invests investeringsunivers.

”De fleste selskaber reagerer på henvendelser, og det giver os mulighed for at drøfte relevante problemstillinger,” siger Thomas H. F. Kjærgaard.

Nultolerance og nuancer

Den nuværende politik for ansvarlige investeringer blev indledt i 2008, og siden er der sket meget på området. Den teknologiske udvikling har gjort det lettere for lokale kilder at dokumentere, hvis selskaber i fjerne egne af verden ikke overholder internationale principper for samfundsansvar.

”Det helt klassiske eksempel er producenter af klyngebomber og landminer, hvor vi har en nultolerance politik. Et andet eksempel er mineindustrien, hvor nogle selskaber udvinder råstoffer i politisk og socialt skrøbelige områder, der inkluderer menneskerettighedsproblematikker. Her er dialog at foretrække frem for eksklusion, da problemerne her typisk kan løses,” udtaler Thomas H. F. Kjærgaard.

På nuværende tidspunkt lever 30 selskaber ikke op til Danske Invests investeringskriterier.

Sektorer i grænseland  
                  

Som investor er der andre kontroversielle temaer, du kan blive eksponeret for. Det er eksempelvis virksomheder inden for alkohol- og tobaksindustrien, der trods sine dokumenterede, sundhedsskadelige effekter stadig er fuldt lovligt og heller ikke i strid med internationale principper.

Det betyder, at Danske Invest godt kan investere i et tobaksselskab, så længe det overholder krav om hensyn til miljø, menneskerettigheder og god selskabsledelse. Historisk har fokus været på at ekskludere virksomheder, men i fremtiden vil Danske Invest stræbe endnu mere efter at gøre brug af det aktive ejerskab ved at indgå i dialog for at løse problemstillinger.

Danske Invest vil også i fremtiden arbejde på at leve op til de FN-støttede principper for ansvarlige investeringer – også kaldt PRI. Formålet er at sikre, at virksomhederne lever op til kriterier inden for områder som miljø, sociale forhold og god selskabsledelse.

”Ligesom tilfældet er nu, vil vi også fremadrettet  arbejde på, at vi lever op til de forventninger, vores kunder har til ansvarlige investeringer – uanset om kunden er en pensionskasse, en kommune, et selskab eller em privat person,” siger Thomas H. F. Kjærgaard.

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du til- og afmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.